Băncile centrale sunt aproape de victorie în lupta pentru readucerea sub control a inflaţiei pe plan global, se arată într-un raport publicat luni de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), cea mai veche instituţie financiară internaţională şi contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale, transmite Reuters.
"Există motive pentru "un optimism prudent". Băncile centrale au adoptat măsuri decisive şi prin urmare au evitat ca inflaţia să se agraveze. În acelaşi timp, activitatea economică a fost remarcabil de rezilientă şi sistemul financiar a avut o evoluţie bună", le-a spus jurnaliştilor Claudio Borio, şeful Departamentului monetar şi economic, precizează sursa citată.
Gradual, BIS a devenit mai încrezătoare în legătură cu perspectivele economice. La finalul lui 2023, instituţia spunea că progresele în lupta contra inflaţiei sunt încurajatoare. Deşi obişnuita prudenţă privind riscurile s-a menţinut, Borio a atras atenţia că s-au atenuat semnificativ diferenţele dintre aşteptările pieţelor privind momentul reducerii dobânzilor şi ceea ce indică băncile centrale, conform Reuters.
Reuters informează, de asemenea că oficialul BIS declară: "Faptul că şi pieţele financiare converg către opiniile băncilor centrale sugerează că, cel puţin de data aceasta, băncile centrale au avut o apreciere mai bună a riscurilor". Presiunile inflaţioniste ar putea deveni mai persistente deoarece sectorul serviciilor şi-a extins ponderea în economie, se arată în raportul publicat de Banca Reglementelor Internaţionale.
Instituţia a atras atenţia asupra creşterii valorii acţiunilor companiilor din domeniul tehnologiei, în special cele legate de inteligenţa artificială (AI). În 23 februarie, Nvidia a ajuns la o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari, profitând de cererea masivă pentru cipurile sale care au făcut din firma americană un pionier al boom-ului inteligenţei artificiale generative (AI), menţionează sursa precizată.
Realizarea vine după ce firma din Silicon Valley a estimat o majorare semnificativă a veniturilor în primul trimestru din 2024, ceea ce a dus la creşterea cu 277 de miliarde de dolari a capitalizării sale bursiere, cel mai mare câştig într-o singură zi realizat la Bursa de pe Wall Street, relatează sursa.
"Ori de câte pri avem schimbări majore sau prospective în tehnologie, vedem aceste raliuri pe burse. S-ar putea întâmpla din nou", susţine Borio. Acesta a adăugat că multe alte pieţe au înregistrat anul acesta creşteri semnificative deşi investitorii se aşteaptă la "o aterizare lină" pentru marile economii, scrie Reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2024, 06:39)
dar pretul cosului traiului ,taxe,impozite,accize ...triple, dar inflatia din hirtii scade.
1.1. Pai alea nu-s trecute in hartii (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2024, 09:45)
Pai alea nu-s trecute in hartii, de aia... Daca punem totu pe hartie, avem inflatie de 80%.. Uitat-te numa la taxe cu cat au crescut, e buzunareala pe fatza.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2024, 06:58)
Și prin furtul de la Clienții pers fizice.
Vezi Raiffeisen