Biserica Ortodoxă Română a făcut un apel la pace şi îndemnă credincioşii să se roage pentru acest lucru. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel a transmis un mesaj: "Biserica Ortodoxă Română, ca şi celelalte instituţii importante din România şi Uniunea Europeană, a luat act cu maximă îngrijorare de începerea războiului din Ucraina, război declanşat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent. Ne exprimăm pe această cale speranţa că forţele politice euro-atlantice mai pot găsi calea unui dialog pacificator spre binele Ucrainei şi al întregii Europe. Totodată, ne exprimăm deplina solidaritate cu creştinii români ortodocşi care trăiesc în Ucraina, precum şi disponibilitatea de a-i ajuta după propriile noastre puteri.
Ne rugăm Milostivului Dumnezeu, Domnul păcii, al dreptăţii şi al iubirii, să dăruiască ocrotire poporului ucrainean şi înţelepciune făcătoare de pace tuturor conducătorilor politici responsabili".
Mesaje asemănătoare, care îndeamnă la calm şi dialog, au avut şi alţi lideri religioşi importanţi. Cu câteva ore înainte de invazie, Papa Francisc le-a cerut liderilor politici mondiali "să facă o serioasă examinare a conştiinţei în faţa lui Dumnezeu, care este Dumnezeul păcii şi nu al războiului; care este Tatăl tuturor, nu numai al vreunuia; care ne vrea fraţi şi nu duşmani": "Rog toate părţile implicate să se abţină de la orice acţiune care provoacă şi mai multă suferinţă populaţiilor, destabilizând convieţuirea între naţiuni şi discreditând dreptul internaţional. Isus ne-a învăţat că la nebunia diabolică a violenţei se răspunde cu armele lui Dumnezeu, cu rugăciunea şi postul". Pontiful a chemat credincioşii şi necredincioşii la o zi de post pentru pace în 2 martie, Miercurea Cenuşii, rugându-se ca "Regina păcii să ferească lumea de nebunia războiului. În pofida eforturilor diplomatice din ultimele săptămâni, se deschid scenarii tot mai alarmante. Ca mine, mulţi oameni, în toată lumea, simt angoasă şi îngrijorare. Încă o dată pacea tuturor este ameninţată de interese partizane". Papa Francisc are o legătură foarte veche cu Ucraina, potrivit catholica.ro. În cadrul unei vizite la comunitatea catolică ucraineană din Roma în 2018, a amintit că un Episcop ucrainian din Buenos Aires, Argentina, l-a învăţat când avea 12 ani cum se oficiază Liturghiile bizantine şi să citească alfabetul ucrainian (una dintre variantele naţionale ale scrierii chirilice). În 2016, a lansat un proiect caritabil intitulat "Papa pentru Ucraina", care a ajutat peste un milion de oameni. El a prezidat luna trecută o zi mondială de rugăciune pentru pace în Ucraina.