BLOOMBERG: Forajele offshore ar putea ajuta economia, dar liderii politici nu se grăbesc în acest sens

A.P.
Macroeconomie / 24 iunie 2020

Forajele offshore ar putea ajuta economia, dar liderii politici nu se grăbesc în acest sens

Planurile referitoare la efectuarea de foraje offshore sunt suprinzător de populare în România însă, din păcate, liderii de la Bucureşti nu par să se grăbească să ajute la derularea unui proiect în valoare de mai multe miliarde de dolari, transmite Bloomberg.

Politicienii care au probleme în a cădea de acord asupra unei legi care ar da undă verde investiţiei, ar putea să se uite la rezultatele unui sondaj efectuat de firma de cercetare Inscop şi Academia Română, care arată că aproape opt din zece români sunt în favoarea extracţiei de gaze din Marea Neagră. Însă o serie de investitori precum Exxon Mobil, OMV Petrom şi Black Sea Oil and Gas aşteaptă o legislaţie fiscală mai favorabilă.

Concluziile sondajului publicat miercuri arată că marea majoritate a românilor (78,9%) sprijină debutul producţiei de gaze naturale şi spun că Guvernul ar trebui să cadă de acord asupra unui nivel de taxare similar cu alte ţări din Uniunea Europeană. Românii susţin că gazele din Marea Neagră sunt cruciale în reducerea dependenţei de gazele ruseşti şi o modalitate de a ajuta economia să îşi revină după criza coronavirusului.

"Pentru mine, toate aceste discuţii despre nevoia de a găsi un consens politic cu privire la legea offshore este doar o scuză pentru o amânare deoarece nimeni nu vrea să îşi asume responsabilitatea", a spus Răzvan Nicolescu, expert în energie la Deloitte şi fost ministru al Energiei. "Am pierdut deja cinci ani şi am putea pierde acest proiect pentru totdeauna din cauza Pactului Verde al Uniunii Europene. Avem cel puţin 10 miliarde de dolari îngropate în subteran şi prioritatea ar fi pentru stat să primească chiar şi o mică parte din această sumă mai degrabă decât nimic" a mai spus Nicolescu.

La finele lunii aprilie, OMV Petrom SA a anunţat că este gata să meargă mai departe cu proiectul Neptun din Marea Neagră, în pofida scăderii preţului petrolului şi gazelor naturale, dacă legislaţia cerută va fi aprobată. Însă, între timp, partenerul OMV Petrom în acest proiect, grupul american ExxonMobil, a decis să îşi vândă participaţia sa de 50%. Mai multe companii, inclusiv un consorţiu compus din grupul polonez PGNiG SA, OMV şi Romgaz SA, sunt interesate să preia participaţia ExxonMobil, dar discuţiile au fost îngheţate din cauza pandemiei.

Zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră este estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră în ultimele decenii. Aceste gaze ar asigura auto-suficienţa României iar dacă vor fi exportate ar permite României să devină un hub regional în aprovizionarea cu gaze.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, prezent miercuri la prezentarea celei de-a doua ediţii a "Barometrului Securităţii Energetice" din România, a spus că speră că se va ajunge în curând la un consens, iar proiectul va putea fi demarat la timp pentru a putea fi profitabil atât pentru companii cât şi pentru guvern.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Taxele pe corporații trebuie lăsate așa cum sunt in prezent. Gazele din Marea Neagră aparțin românilor nu corporațiilor iar singurul motiv de extracție trebuie sa fie principiul "gaze ieftine la tot poporul", nivel de trai baban in Romania.

    Nu ne interesează globalistii de la Deloitte pentru că le știm ideile fasciste.

    Da, ma da, vedem ce ne mai ieftinesc astea gazele. Gazele sa le dam pe nimic asa spune Nicolescu sa se imbogateasca cineva si sa nu aiba poporul nimic de castigat ca vor merge direct la unguri si austrieci. Ei au retele ungurii 95% din populatie este conectata la gaz, noi 35%. Politicieni mafioti. Daca nu suntem in stare sa le extragem, pot sa ramana acolo, poate va veni alta generatie care va putea folosi aceste gaze, lor sa nu le mai lasam nimic, sa facem prapad acum. Tradatori de neam si tara ne-au vandut. Virgil Popescu "iar proiectul va putea fi demarat la timp pentru a putea fi profitabil atât pentru companii cât şi pentru guvern". Adica, pentru buzunarul lor al politicienilor si al companiilor straine, pentru popor nimic, gaz cat mai scump, jecmaneala pe fata. Ni ma la ei, le pun ei taxe pe profiturile suplimentare, si cu ce ne alegem noi poporul cu gaz cat mai scump si f... si cu banii luati. Vai, de capul tau poporule. 30 de ani de jaf. PSD=PNL, sateliti (PRO ROM, ALDE, PMP) si UDMR aceeasi mizerie. Inca 30 de ani la butoane ca nu ti-a ajuns poporule, hai voteaza-i in continuare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb