Necesarul de capital al băncilor franceze este mai mic decât estimarea de 8,8 miliarde de euro (11,8 miliarde de dolari) lansată, în octombrie, de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), potrivit unor surse anonime citate de Bloomberg.
Conform acestora, testele de stres care urmau să fie publicate ieri seara de către EBA arată că situaţia capitalului băncilor franceze s-a îmbunătăţit datorită profiturilor înregistrate în trimestrul al treilea din anul curent. Această evoluţie reflectă eforturile celor mai mari patru bănci din Franţa: "BNP Paribas" SA, "Credit Agricole", "Société Générale" SA şi "Groupe BPCE", de a-şi reduce expunerea pe obligaţiunile statelor din zona euro.
Însă, conform surselor, rezultatele testelor ar putea reduce într-o măsură mai mică temerile potrivit cărora băncile încă se confruntă cu dificultăţi de finanţare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a avertizat că ar putea revizui în scădere ratingul de top "AAA" atribuit Franţei şi altor state din zona euro. De asemenea, S&P a plasat ratingurile "BNP Paribas", BPCE, "Société Générale" şi "Credit Agricole" sub supraveghere, cu implicaţii negative.
"Băncile franceze au înregistrat rezultate pozitive, astfel că situaţia capitalului lor s-a îmbunătăţit", a declarat Alex Koagne, analist la "Natixis" SA din Paris, adăugând: "Problema reală pentru sistemul bancar din Franţa o reprezintă mai degrabă lichiditatea decât solvabilitatea".
Purtătorul de cuvânt al "BNP Paribas", Carine Lauru, a afirmat că banca nu are nevoie de o nouă majorare a capitalului, menţionând că instituţia de credit a obţinut aproape o treime din necesarul de finanţare pe 2012.
Purtătorul de cuvânt al BPCE, Thierry Martinez, a refuzat să comenteze, la fel şi Stephanie Ozenne, din partea "Credit Agricole". Purtătorul de cuvânt al "Société Générale", Laetitia Maurel, a amintit că banca poate îndeplini cerinţele de capital "prin mijloace proprii".
Principalele patru bănci din Franţa au înregistrat, în trimestrul al treilea, un câşting net cumulat de 2,43 miliarde de euro, toate rămânând profitabile chiar după ce au absorbit pierderi înainte de taxe de aproximativ 4,3 miliarde de euro din deţinerile în obligaţiunile suverane elene.