Bloomberg: Profiturile generate de activele ruseşti îngheţate vor fi folosite pentru înarmarea Ucrainei

F.D.
Internaţional / 21 mai

Bloomberg: Profiturile generate de activele ruseşti îngheţate vor fi folosite pentru înarmarea Ucrainei

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, marţi, un plan vizând utilizarea profiturilor generate de activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina, relatează Bloomberg.

Decizia va pune la dispoziţia Ucrainei până la trei miliarde de euro numai în acest an, dintre care 90% vor merge spre armata ucraineană, a scris ministrul ceh al Afacerilor Externe Jan Lipavsky, într-o postare pe platforma de social media X.

După ce preşedintele Vladimir Putin şi-a trimis armata în Ucraina, în luna februarie 2022, SUA şi aliaţii săi au interzis tranzacţiile cu Banca Centrală a Rusiei şi Ministerul de Finanţe din Rusia, blocând în Occident active suverane ruseşti în valoare de aproximativ 260 de miliarde de euro. Aproximativ două treimi din aceste active sunt imobilizate în UE, în principal la depozitarii centrali de valori mobiliare, cum ar fi Euroclear din Belgia, unde anul trecut au generat profituri nete de aproximativ 3,9 miliarde de euro.

Conform planurilor UE, Ucraina va primi profiturile nete începând din data de 15 februarie. Active ruseşti îngheţate cu o valoare de aproximativ 159 de miliarde de euro au generat un profit net de 557 milioane de euro de la acea dată, potrivit rezultatelor financiare trimestriale publicate de Euroclear.

Profiturile generate înaintea datei de 15 februarie vor fi reţinute de Euroclear pentru a gestiona orice riscuri care ar putea apărea, precum cele ale unor acţiuni în justiţie demarate în Rusia. Planul UE mai include şi un mecanism care va permite depozitarilor centrali de valori mobiliare să reţină şi mai multe fonduri, dacă acele resurse se vor dovedi insuficiente pentru a gestiona orice riscuri bruşte şi neaşteptate.

Adoptarea planului de către miniştrii europeni ai Afacerilor Externe reuniţi la Bruxelles vine după mai multe negocieri între statele membre, îngrijorate de posibilele consecinţe juridice, de represaliile Rusiei şi riscurile la adresa stabilităţii monedei euro.

Rusia susţine că orice încercarea de preluare a capitalului sau dobânzilor generate de activele sale este "banditism" şi va da naştere la decenii de procese în justiţie împotriva celor implicaţi. Moscova a avertizat în repetate rânduri că va reacţiona dacă activele sau dobânzile sale vor fi confiscate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb