România şi Bulgaria, lovite de criză mai târziu decât celelalte state din Uniunea Europeană, vor înregis-tra cele mai mari progrese în ceea ce priveşte creşterea economică în 2011 comparativ cu anul 2010, potrivit raportului economic EU10 al Băncii Mondiale, citat de Agerpres.
La doi ani şi jumătate de la declanşarea crizei economice globale, activitatea economică în noile state membre ale Uniunii Europene (UE-10) s-a redresat în paralel cu cea din UE-15 (vechile state membre).
Creşterea economică s-a consolidat în a doua jumătate a anului 2010, susţinută de creşterea cu două cifre a producţiei industriale şi redresarea consumului.
Ritmul de redresare economică în UE10 se va accentua în 2011 şi 2012, dar va fi diferit în cele 10 noi state membre (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia/nu sunt incluse Cipru şi Malta).
Potrivit BM, revenirea la nivelul de activitate dinaintea crizei a fost ajutată de sincronizarea ciclurilor economice şi de conexiunile în ceea ce priveşte comerţul şi producţia dintre noile şi vechile state membre UE. Indicatorul privind încrederea în economie a depăşit în decembrie 2010 media sa pe termen lung, pentru prima oară în ultimele 26 de luni.
În 2011 şi 2012, firmele îşi vor mări investiţiile şi îşi vor utiliza capacitatea de producţie la un grad mai înalt, pe fondul creşterii cererii globale pentru bunuri de capital şi bunuri de folosinţă îndelungată.
De asemenea, consumul populaţiei va creşte, în contextul îmbunătăţirii aşteptărilor privind viitorul.
În opinia BM, performanţele Slovaciei şi Poloniei vor rămâne solide.
Creşterea economică în Slovenia, Cehia şi Ungaria va fi mai temperată, în parte şi din cauză că aceste state înregitrează deja o convergenţă mai accentuată faţă de nivelul de UE-15.