BNR a luat măsuri de temperare a expansiunii creditului

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 decembrie 2005

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărît majorarea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută de la 30% la 35%, întărirea controlului lichidităţii şi a măsurilor de temperare a expansiunii creditului, fiind pregătit să utilizeze în continuare întregul set de instrumente de care dispune pentru a contracara presiunile inflaţioniste în creştere.

Consiliul de Administraţie apreciază creşterea consumului ca fiind nesustenabilă, evoluţie care reclamă restrictivitate sporită din partea întregului mix de politici economice în vederea continuării pe termen mediu şi lung procesului de dezinflaţie.

În şedinţa din 21 decembrie 2005, Consiliul de administraţie al BNR a analizat cele mai recente evoluţii ale ansamblului indicatorilor macroeconomici şi ai pieţelor financiare, precum şi perspectiva acestora în contextul măsurilor de politică macroeconomică şi structurală ce se preconizează să fie implementate în anul 2006.

Conform datelor statistice, inflaţia anuală s-a accelerat la 8,7% în luna noiembrie - pe fondul ajustării preţurilor administrate - semnalînd că inflaţia la sfîrşitul anului va depăşi uşor 8,5% (limita superioară a intervalului de variaţie pentru anul 2005).

Depăşirea acestui interval este anticipată a se produce în principal ca efect al şocurilor de natura ofertei (ajustări ample ale preţurilor administrate, preţurilor combustibililor şi regimului accizelor), dar şi al menţinerii presiunilor semnificative din partea cererii interne.

Cu toate acestea, media anuală a inflaţiei, estimată în jurul valorii de 9,0% faţă de 11,9% în anul anterior, indică o consolidare a procesului de dezinflaţie în acest an. Tendinţa inflaţiei de bază, care reflectă variaţia preţurilor libere şi cu volatilitate redusă, este de asemenea descendentă, indicele CORE2 calculat de BNR (indicele preţurilor de consum din care se exclud preţurile administrate şi cele aferente legumelor, fructelor, ouălor şi combustibililor) scăzînd de la 8,3 la sută în decembrie 2004 la 6,2 la sută în noiembrie 2005. În plan macroeconomic, caracteristica principală este slăbirea sensibilă a creşterii ofertei interne şi productivităţii, în timp ce consumul a continuat să consemneze dinamici puternic pozitive, similare aceleiaşi perioade din anul 2004. Expansiunea cererii interne a continuat să depăşească semnificativ producţia internă, accentuînd dezechilibrul extern şi alimentînd presiuni inflaţioniste de durată.

Consiliul de Administraţie al BNR a evaluat ansamblul condiţiilor economice prezente, atît cele interne cît şi pe plan internaţional, dar şi riscurile şi incertitudinile aferente şi a decis întărirea controlului lichidităţilor şi a măsurilor de temperare a expansiunii creditului. În aceste condiţii, Consiliul de Administraţie al BNR a decis majorarea de la 30 la sută la 35 la sută a ratei rezervelor minime obligatorii aferente pasivelor în valută.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb