BNR a menţinut rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an

S.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 noiembrie 2016

BNR a menţinut rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an

Actualizare 15:45

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna septembrie la -0,6%, sub nivelul prognozat, după ce în luna august ajunsese la -0,2%, potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei.

"Evoluţia s-a datorat declinului preţurilor volatile ale alimentelor. Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustată a rămas la 0,5 la sută. În absenţa efectelor tranzitorii ale tăierii cotei standard a TVA, rata anuală a inflaţiei ar fi atins în septembrie 2016 nivelul de 0,8 la sută", se arată în comunicat.

Rata medie anuală a inflaţiei a crescut în septembrie la 1,7% (de la 2,0% în iunie 2016), iar cea calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum a urcat la -1,3%, de la -1,7% în iunie.

"Creşterea economică s-a accelerat în trimestrul II până la 6 la sută, pe seama consumului final al gospodăriilor populaţiei, dar şi a formării brute de capital fix. Exportul net şi-a majorat însă contribuţia negativă la dinamica anuală a PIB. Cele mai recente date statistice arată încetinirea dinamicii comerţului cu amănuntul în primele luni ale trimestrului III, dar şi accelerarea creşterii producţiei industriale, în special datorită ramurii prelucrătoare. Totodată, adâncirea deficitului de cont curent s-a temperat, ca urmare a amplificării intrărilor de fonduri europene", se mai arată în comunicat.

Totodată, creditul acordat sectorului privat şi-a accelerat uşor creşterea în septembrie la 1,2%, inclusiv pe seama celui acordat societăţilor nefinanciare. Ponderea în total a creditului în lei a continuat să se majoreze, ajungând la 56,2% din total credit.

În şedinţa de astăzi, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia noiembrie 2016, ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile. Scenariul de bază al prognozei reconfirmă rămânerea ratei anuale prognozate a inflaţiei în teritoriu negativ până în decembrie 2016.

"De asemenea, se reconfirmă profilul ascendent pe care traiectoria acesteia îl capătă la începutul anului 2017. Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să revină în interiorul intervalului de variaţie al ţintei la mijlocul anului viitor şi să se plaseze la finele orizontului proiecţiei în jumătatea superioară a acestui intervalul. Această traiectorie reflectă atât epuizarea efectelor tranzitorii ale reducerilor cotei standard a TVA şi disiparea influenţelor şocurilor dezinflaţioniste globale, cât şi presiunile inflaţioniste exercitate de deschiderea graduală a excedentului de cerere agregată şi de costurile salariale unitare. Riscurile şi incertitudinile asociate perspectivei inflaţiei provin atât din mediul intern, cât şi din cel extern. Pe plan intern, acestea au ca principală sursă configuraţia bugetului pentru anul 2017. Riscurile induse de mediul extern sunt generate, în principal, de incertitudinile persistente legate de creşterea economică globală şi de redresarea economică a zonei euro, în contextul trenării revigorării economiilor emergente majore, al problemelor din sistemul bancar european şi al rezultatului referendumului din Marea Britanie", mai precizează comunicatul.

Pe baza datelor disponibile în prezent şi în contextul acestor incertitudini sporite, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, conform sursei citate.

(M.I.)

---------

Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât, în şedinţa de astăzi, să menţină dobânda de politică monetară la 1,75% pe an, informează un comunicat de presă al instituţiei.

CA al BNR a mai decis gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, precum şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată anul trecut, în luna mai, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%.

Consiliul de administraţie al Băncii Centrale a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, noiembrie 2016, document care va fi prezentat într-o conferinţă de presă organizată pe10 noiembrie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va susţine astăzi, la ora 15:00, un briefing de presă în care va detalia deciziile luate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. CINE A SEMNAT ACEL DOCUMENT IN CARE ,DOBANDA DE POLITICA MONETARA SA SE MENTINA LA 1,75%?????

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb