BNR a sancţionat ING şi MKB Romexterra pentru neparticiparea la licitaţia de titluri în euro

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 septembrie 2009

BNR a sancţionat, prin avertis-ment scris, ING Bank România şi MKB Romexterra Bank, în calitate de dealeri primari, pentru neparticiparea la subscripţia publică de titluri de stat din 14 august 2009, când Finanţele au plasat obligaţiuni denominate în euro pe piaţa internă.

"Astfel de sancţiuni se aplică în cazuri de încălcare semnificativă a obligaţiilor asumate de către bănci. În acest caz, s-au asumat obligaţii care nu au fost onorate", au precizat reprezentanţi ai BNR, citaţi de NewsIn.

Potrivit Ordinului BNR, ING Bank şi MKB Romexterra Bank au fost sancţionate pentru "nerespectarea prevederilor Regulamentului BNR nr. 11/2005 privind piaţa primară a titlurilor de stat administrată de BNR".

Regulamentul în cauză menţionează că dealerii primari au ca obligaţie "să depună oferte de cumpărare în nume propriu şi/sau în numele clienţilor într-un cuantum de minimum 10% din valoarea anunţată pentru fiecare serie, conform prospectului de emisiune".

Totodată, articolul 21 din acelaşi act precizează că "dealerii primari trebuie să depună oferte de cumpărare în contul lor şi în cel al clienţilor lor până la subscrierea integrală a emisiunii sau până la ora 12:00 a ultimei zile din perioada de subscriere, dacă nu se specifică altfel în documentele de lansare a emisiunii".

În aceste condiţii, articolul 29 din regulamentul BNR privind piaţa primară a titlurilor de stat arată că "în cazul nerespectării de către dealerii primari a prevederilor prezentului regulament, BNR va aplica sancţiuni în conformitate cu prevederile art. 57 din Legea nr. 312/2004 privind statutul băncii centrale".

Sancţiunile pe care guvernatorul, prim-viceguvernatorul şi viceguvernatorii BNR le pot aplica prin aceas-tă lege sunt, în funcţie de gravitatea situaţiei, avertisment scris, amendă de la 5 milioane lei la 50 milioane lei, suspendarea parţială sau totală, pe un termen de până la 90 de zile, a autorizaţiei acordate de BNR, sau retragerea autorizaţiei acordate de banca centrală.

Cele două bănci pot contesta măsura, fie la Consiliul de Administraţie al BNR, fie direct la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 15 zile de la data comunicării sancţiunii.

Pe 14 august, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a plasat, prin subscripţie publică, obligaţiuni de stat cu dobândă denominate în euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, cu 49% peste nivelul anunţat iniţial, iar rata dobânzii este de 5,25% pe an.

În cadrul acestei licitaţii, cei 11 dealeri primari participanţi au fost Alpha Bank România, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comercială Carpatica, Banca Comercială Română (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citigroup Europe PLC Dublin - sucursala România, Raiffeisen Bank, RBS Bank România şi UniCredit Ţiriac Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb