BNR I-A ÎNTORS PE PARLAMENTARI DIN DRUM Piperea: "Bancherii vor să emasculeze Legea dării în plată"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 februarie 2016

Piperea: "Bancherii vor să emasculeze Legea dării în plată"

Isărescu: "Ce atâta grabă?"

Banca Naţională a României (BNR) a reuşit, din nou, să îi întoarcă din drum pe parlamentari.

Legea dării în plată nu a mai fost dezbătută, ieri, în comisiile de specialitate din Senat.

Se pare că viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost în această săptămână la Parlament ca să solicite amânarea mult-aşteptatelor dezbateri pe marginea legii.

Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ, ne-a declarat: "Bogdan Olteanu a fost la Parlament, ştiu din sursă sigură. Vor să emasculeze legea (n.r. bancherii), aşa cum au făcut cu Ordonanţa 50/2010 (n.r. privind contractele de credit pentru consumatori), adică să nu se aplice contractelor în derulare. Dacă va ieşi aşa, mai bine să n-o mai aprobe, nu va mai avea niciun efect! O să vă pomeniţi zilele viitoare cu un amendament depus de şeful PSD sau de şeful PNL, care va distruge legea".

Domnia sa a scris, pe pagina personală de Facebook: "A fost o delegaţie bancară la Parlament, condusă de B Olt (n.r. Bogdan Olteanu), prim-vice la BNR. Desigur, delegaţia a fost primită semi-clandestin. Dar a obţinut ceea ce a vrut. S-a amânat cu încă o săptămână dezbaterea Legii dării în plată. Asta nu e singura veste rea. Se pare că şefii de comisii au acceptat deja excluderea Programului Prima Casă, dar şi interdicţia aplicării legii la creditele în derulare. Cu aceste cedări, pur şi simplu legea devine inutilă şi toate abuzurile din trecut uitate, iertate, amnistiate".

Deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, iniţiator al legii, susţine că informaţia de mai sus i-a fost confirmată de deputatul PSD Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, şi de liderul PNL Eugen Nicolaescu, care au spus că au avut loc discuţii la Parlament pe această temă şi că bancherii insistă ca legea să nu se aplice şi creditelor în derulare.

Ieri, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, răspunzând unei întrebări pe subiect, a declarat: "Noi suntem obligaţi să analizăm şi să facem evaluări. (...) Procesul legislativ nu s-a încheiat, s-a amânat. Este absolut normal. Ce i-a apucat graba? (...) Scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis are cinci pagini. Fiecare frază este o frază grea (...) Cred că membrii comisiei citesc cu atenţie. (...) La fel, avem şi punctul de vedere al Băncii Centrale Europene (...). Sunt lucruri cu care nu putem să glumim. Trebuie analizate cu seriozitate".

Deputatul Zamfir, a explicat, ieri, citat de Agerpres: "Legea dării în plată nu este o lege socială, ci una pur economică, de logică economică. Eu am 800.000 de oameni cu piciorul în groapă. Nu îi tratez pe aceştia, însă îi tratez pe unii care s-ar putea îmbolnăvi. Eu trebuie să dau o lege, astfel încât să poată fi trataţi cei cu piciorul în groapă. Sensul legii este să se facă dreptate. (...) Băncile au propus iniţial un plafon. Plafoanele duc de obicei legea în zona discriminării. Omul acela, când are o datorie, nu înseamnă că este mai bogat sau mai sărac, este mai mult sau mai puţin îndatorat. Eu nu pot să discriminez oamenii în funcţie de datorii".

Forma iniţială a Legii dării în plată, reîntoarsă de preşedinte în Parlament, a fost modificată de iniţiatori şi ar fi urmat să fie dezbătută în Senat după întoarcerea parlamentarilor din vacanţă.

Printre modificările aduse textului legislativ, se numără prelungirea termenului în care clientul şi banca pot negocia, de la 15 la 30 de zile, înlocuirea expresiei "persoane fizice" cu sintagma "consumatori", precum şi faptul că legea se va putea aplica şi garanţilor, dar şi codebitorilor dintr-un contract de credit.

Legea a fost votată în Parlament anul trecut, cu doar un vot împotrivă şi cu o singură abţinere.

Opinia Cititorului ( 37 )

  1. Domnul Isarescu are dreptate cu -ce e cu atata graba-.

    Nu face nici o referire la dorinta OAMENILOR, el se refera DOAR la ce recomandari a primit de afara, gen Bce.

    Trecerea timpului in favoarea cui curge? 

    1. Problemele legate de creditarea in valuta (si in special in CHF) dainuie de ani de zile nerezolvate (din 2008 cand bancile au inceput umflarea artificiala, fara temei, a dobanzilor la creditele in derulare). Nu se poate spune ca este graba daca dupa 8 ani, in 2016 problema este in continuare NEREZOLVATA. Isarescu fie este prost (ceea ce este greu de crezut avand in vedere limbajul folosit) fie este partial (ceea ce reprezinta o problema pentru independenta si credibilitatea BNR).

    Unde e un studiu de impact ?

    Treaba interesata si grabita se pare, sa nu piarda trtenul cu populismul acum in alegeri si sa-si rezolve interesele. 

    Dece sa fim noi romanii, mai extremisti decat toti in lume : America are legea la latitudinea fiecaruia si nu ia ajutat in 2007, iar in Spania are caracter social evident. 

    Ceva nu e in ordine, e extremista si o sa platim toti. 

    Nici comunistii nu faceau asa. 

    Ce, in RSR, cand aveai credit la casa, si erau destule, si nu puteai plati, - te duceai si predai casa la PCR ?

    Nu e in ordine. 

    1. In Spania in cat timp s-a votat legea?

      RSR era mai democrata decat noi dupa 26 de ani de democratie? 

      Un studiu de impact trebuie facut, asa cum, daca ar fi facuta o analiza a efectelor fiecarei legi, nu am mai avea situatii in care cativa parlamentari, pentru a nu apare pe lista celor din Parlament care freaca menta, propun o tampenie de lege pe care ceilalti ganditori din parlament o aproba si dupa ce o alica o luna isi dau seama ca e o aberatie si o modifica. Pe vremea "de trista amintire" (doar pentru unii era trista, pentru restul nu chiar) creditele le faceai in lei si, desi eram in gimnaziu pe vremea aia, nu cred ca a fost vreodata o situatie in care dobanda sa creasca brusc, salariul sa-ti scada, sa fii dat afara de la locul de munca pentru ca societatea intra in faliment etc. Prin urmare criza prin care am trecut nu a existat pana in 1989 (crize au mai fost, dar nu am auzit pe nimeni sa se planga de efecte asemanatoare cu asta din 2008 si pana cand s-o termina. Nu am date concrete, e doar opinia mea.

      Intoduceau Ldp in contract ca in SUA.

      Studiul de impact bancile le-au stiut; le stiu; de aceea fac crize de isterie. 

      Ne mai arunca cate o fumigena. 

      Litigii cu ROFESIONISTI, asa apar in procese; cate au pierdut cate au castigat. 

      De ce crezi tu ca nu le convine sistemul juritic din SUA; unde daca banca daca pierde un proces pe CLSUZE ABUZIVE se splica la TOATE contractele; daca bancile nu ar avea un studiu de imact crezi ca nu l-ar BLOCA; de buna voie nu fac deci trebuie obligate prin lege.

      Studiul de impact este obligatoriu sa fie realizat de cei care propun legea si sa fie anexat la fundamentarea legii. Insa ZAMFIR si PIPEREA trebuiau sa puna acolo lista persoanelor care au achizitionat terenuri scumpe in 2007 si 2008 pe persoana fizica, care sa se imbogateasca. Insa piata imobiliara a picat intre timp si acele persoane trebuie sa scape de credite.

      De ce doamna de la Arb s-a referit la tv sa nu se aplice parlamentarilor si gradul II ?

      In SUA aceasta lege este de la începutul statului

      Semidoctii ca tine au alte site-uri pe care pot posta!!!!!!!!!!!!!!!!! Instruieste-te si apoi poti posta, dar nu aici!!Aici iti trebuie master!!

    Important este ca d-ul Olteanu Bogdan BNR VA parasii cat de curand BNR,in locul Lui VA venii iubitul d-nei Alina Gorghiu,d-nu. ISAR.

    1. De acord

      Ca sa ajungi viceguvernator, trebuie sa treci prin patul Alinei Gorghiu?

      Ca si Bogdan Olteanu a trecut pe acolo. 

      Atac la PNL?

      Cine ar dorii asa ceva? 

      mare paguba nu-i . Nu a facut nimic ptr tara . decat a incasat salariu.Nu o sa-l regrete nimeni .. din contra..

      Isar ajunge în pușcărie.

       

      Semnat cu drag.

      Cristi C(omisarul) DNA 

    nu e nicio graba d.Isarescu...cum sa fie graba ,cand timp de 26 ani,de cand sunteti la conducerea bnr nu exista nici o lege de protectie a debitorului in contractele ipotecare! S-a cam terminat smecheria in Romania,dvs o stiti bine,degeaba incercati sa mai aparati acest sistem bancar putred,patronat de dvs!

    1. Ex---zia mamaligii.

      Declaratia este pentru noi sau pentru Europeni? 

      Pai si daca e putred, si a fost asa, de ce au luat persoanele credite? Cine i-a dus la Banca? De ce merg si azi oamenii la banca? De ce majoritatea isi platesc ratele? Chiar si fratele domnului Zamfir a apelat la credite. De ce a intrat in acest sistem putred? Nici el nu stia ca este putred?

      de prosti , taica, de prosti ! ca daca erau destepti se faceau corupti si isi calculau riscurile din nainte, am de furat 5 milioane de euro, fac 10 luni de puscarie, ma intorc acasa, gasesc banii in cont, asta da afacere, baieti dastepti !

      da astia cu creditele de la banca, niste prosti, mai rau ca asa nici nu se poate, auzi sa se duca ei la banca fara studiu de impact sa ia un credit ca pe vremea lu'Ceasca si sa nu se gandeasca ca daca raman someri le ia banca si casa, si avansu', si ratele si comisioanele, si mai platesc si 30% din venituri toata viata, cat or trai!

      asa prostie...mai rar...nici contractele nu le-au citit prostii naibii....bine le faceti ca radeti de ei ! 

    Cat sa mai astept, domnul Isarescu? Am asteptat prea mult, sunt cinci ani de cand tot scriu bancii sa gaseasca o solutie si pentru mine, dar nimic. De ce toti anii astia nu s a facut ceva cu aceste credite? Acum a gasit banca solutia si pt mine ca si pt multi altii in situatia mea: executare silita. Multumim ca existati in tara asta si nu va grabiti! Noi nu mai avem timp! Faceti ceva!

    1. Si eu am fost executat, si inca o data pentru diferenta

    eu zic ca a venit vremea ca acesti baieti destepti de pe la BNR sa cam zboare, inclusiv masonul sef... prea mult au asteptat oamenii momentul in care sa li se faca si lor dreptate...

    sistemul bancar are putreziciunile lui, fie ca sunt personaje sau credite.. e o chestiune de timp pana cand va pocni ceva pe extern sau intern si asta pentru ca nivelul datoriei este mult prea mare... si toate astea se vor intampla indiferent de cat de mult vor incerca bancherii sa ascunda mizeria...

    1. Asa este.

      cata datorie este pe hartie nu exista atatia bani in circulatie 

    OUG 50/2010 a fost intoarsa dintr-o lege in favoarea consumatorului, intr-una impotriva consumatorului, legea conversiei a fost uitata prin sertarele parlamentului, legea insolventei persoanelor fizice nu se aplica, faceti praf si aceasta propunere legislativa care ar echilibra pozitiile debitorilor cu cele ale creditorilor! Ma intreb In interesul cui lucreaza cei pe care i-am ales, a romanilor sau a bancherilor? Stabilitatea sistemului bancar este pusa in pericol de CORUPTIE, nu de aceasta lege a darii in plata.

    1. Azi o lege nu avem pro consumator doar pro banca

      Chiar mai are rost ca cineva sa se intrebe in interesul cui lucreaza cei alesi???

      Ar trebui pur si simplu condamnati la moarte!!! Ca motive sunt destule. 

      Chiar mai are rost ca cineva sa se intrebe in interesul cui lucreaza cei alesi???

      Ar trebui pur si simplu condamnati la moarte!!! Ca motive sunt destule. 

    Rusine BNR care sustine la nesfarsit pozitia bancilor comerciale care au comis atatea abuzuri. Sunt oameni care au platit rate opt ani si soldul creditelor este acelasi ca la inceput. In Ungaria, Croatia si Polonia politicienii au inteles sa fie de partea oamenilor. Numai la noi se intarzie...

    1. asa de bine au inteles, ca au nationalizat fondurile de pensii obligatorii. adica pa si pu la revedere pensii pentru contribuabilii de acum. Lasa ca o sa ii rezolve sistemul. Le-au luat banii, gunoaiele de politicieni. Dar nu mai vorbesc, ca poate le dau idei si politicienilor nostri.

    B. Olteanu este un nenorocit ca si predecesoarea sa.

    Este foarte normal ca o lege sa nu modifice in mod unilateral intelegerile facute in trecut intre doua parti, cu acceptul acelor parti. Parlamentarii s-au lamurit poate ca daca legea ar fi fost sustinuta asa cum este, ar fi fost declarata neconstitutionala, fiindca are efecte retroactive. Povestile domnului Piperea cum ca legea nu este retroactiva fiindca codul fiscal permite o exceptie in cazul contractelor imobiliare sunt doar povesti care nu au legatura cu contractele de imprumut, fiindca ele sunt contracte de imprumut, in care banca a dat bani si trebuie sa incaseze bani, nu contracte imobiliare in care fie banca a vandut un imobil clientilor, fie clientul a vandut un imobil bancii.

    Asa ca varianta actuala a legii este neconstitutionala, iar domnul Piperea ar trebui sa se bucure ca daca parlamentarii o vor modifica, ea are sanse macar sa fie aplicata de acum inainte, desi oricum este o varianta proasta care va aduce mai mult rau decat bine.

    Bancile ar trebui sa fie mai atent supravegheate de BNR pentru a se diminua riscurile, nu ar trebui ca bancile sa fie atat de libere iar riscul sa fie suportat in continuare de clientii care trebuie sa plateasca avansuri mai mari. 

    1. maestre eu cred ca tu tii cu ursul.... :)

      a fost o spirala pe care bancherii au alimentat-o .. ei au urcat piata prin credit, iar oameni fara experienta ca fraierii au alimentat-o ...cu idei de genul.. acum ori niciodata... ca nu mai apuc sa imi iau casa...  

      acum saracii oameni si-au dat seama ca au ramas captivi, ca au platit cat nu face pt 50 mp pe apartamentele comuniste.. ca sunt pur si simplu sclavi 

      bancherii vor ca morisca sa mearga in continuare.. sa gaseasca alti fraieri.. tinerii frumosi de azi, care saracii nu isi mai pot lua o casa...stiu ca intotdeauna se vor gasi alti fraieri pt ca ciclurile economice se repeta si nu invatam nimic din asta. 

      una peste asta legea asta e menita sa echilibreze lucrurile, sa aseze preturile pe niste paliere rezonabile, sa fie necesar un avans inainte de a lua o casa... pt ca nu toti fraierii sa urce preturile ... ca de nu mai vrei sa stai cu parintii... pune mana munceste, economiseste ceva si apoi sa ai pretentii, toata lumea vrea acum si asta cat mai repede...  

      Foloseste servetel, mai incolo hartie igienica( cand o sa stai mai rau cu cas-ul)

    daca la un an de zile dupa aprecierea francului la peste 4 lei, Isarescu se mira, "de ce atata graba", inseamna ca, efectiv, nu exista partener de dialog la BNR sau in banci. oamenii astia sunt de pe alta lume, nu traiesc in cartierele in care traim noi, nu lucreaza in stresul in care lucreaza maj oamenilor, nu merg cu acealeasi mijloace de transport ca noi, nu isi fac vacantele in aceleasi locuri si nu mananca aceleasi lucruri. de asta, pot sa apara la tribuna BNR si sa spuna cu un cinism extraordinar "Ce atata graba?". Nu ne reprezentati, sunteti straini de noi si nu va vrem!

    1. Dupa aceea vrei sa lucreze in stress, sa devina muritori si sa mance ca noi?

    Intr-o lume in care DEMOCRATIA este doar o aparenta, in care INDIVIZII sunt roboti (precum scalvii de odinioara) setati doar sa plateasca TAXE, Impozite si alte dari, insa fara drept de a ne grabi, Suntem legati de maini si de picioare de o birocratie potrivnica tocmai pentru a ne infrana si a nu ne grabi. Domilor din Guvern si din toate Institutiile statului suntem si noi oameni ca si voi insa exista o difernta crasa intre noi si voi care consta in faptul ca noi NU TREBUIE SA NE GRABIM !!! Noi trebuie sa tragem ca boii la jug pentru orice bun/obiect pe care vrem sa-l achizitionam platind, fara graba, pana dupa pensie, asta daca reusim sa ajungem pana la ea (aveti voi grija sa faceti in asa fel incat pensia sa devina un vis de nerealizat). Eu nu pot sa pun capul pe perna fara sa ma gandesc cum platesc toate ratele, texele, impozitele, voi puteti sa puneti capul pe perna si sa dormiti linistiti???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb