BNR intervine zilnic în apărarea leului

JUSTINA ZAH
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 decembrie 2008

BNR intervine zilnic în apărarea leului

Banca Naţională intervine pe piaţă zilnic pentru a pentru a împiedica o depreciere bruscă a leului, al cărui curs ar fi fost mult mult ridicat în lipsa intervenţiilor, şi mai puţin în speranţa unei aprecieri a monedei naţionale, susţin unii dealeri din bănci. Faptul că încă mai avem un curs de schimb sub pragul de 4 lei/euro se datorează numai intervenţiei Băncii Naţionale, ne-au declarat aceştia, care au adăugat că, în aceste condiţii, leul este susţinut sub nivelul de 4 lei/euro din rezervele Băncii Centrale. Acest fapt nu este decât rezultatul aversiunii faţă de risc a investitorilor străini şi a condiţiilor economice actuale, au mai precizat dealerii. Pentru anul viitor, ei consideră că leul va trece cu uşurinţă peste pragul de 4 lei/euro şi va continua deprecierea pe întreg parcursul anului, până la valori de 4,5 lei/euro.

Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România, Dragoş Cabat, consideră că deprecierea cons-tantă suferită de moneda naţională în ultima perioadă este cât se poate de normală, deoarece leul tinde spre cursul de echilibru pe termen lung. În opinia analistului, nivelul de echilibru pe termen lung este de 4 lei/euro, curs normal în condiţiile economice actuale. Domnia sa consideră că până la sfârşitul anului cursul va atinge acest nivel şi nu vede vreun motiv pentru care Banca Centrală ar trebui să intervină, acesta fiind trendul normal al monedei naţionale. Dacă BNR va lua totuşi decizia să intervină, cursul nu va coborî mai mult de 3,90-3,95 lei/euro, susţine domnul Cabat. În ceea ce priveşte pericolele ce pot apărea în piaţă la un curs de 4 lei/euro, analistul consideră că acest curs nu poate genera vreun pericol din moment ce este tocmai rezultatul tendinţei pieţei de a se echilibra.

Lucian Anghel, economistul şef al BCR, consideră că este foar-te greu de determinat un nivel de echilibru al cursului, în condiţiile în care mediul economic internaţional este caracterizat de incertitudini şi nesiguranţă. Domnia sa mai spune că pragul de 4 lei/euro este mai mult unul psihologic şi trebuie să avem în vedere ceea ce se întâmplă şi cu monedele altor ţări pentru a face o evaluare corectă. "Singurul lucru de care mă tem este o depreciere bruscă a leului" a mai spus economistul BCR, care a adăugat apoi că dacă deficitul de cont curent nu va fi redus în anul 2009, inclusiv prin măsuri ale Guvernului, atunci vom asista la o deprecire continuă a monedei noastre.

Moneda naţională se tranzacţionează la 3,96 lei/euro şi poate continua deprecierea în condiţiile în care piaţa internaţională trece printr-o perioadă caracterizată de lipsă de lichidităţi, susţine Nicolaie Chidesciuc, senior economist ING. În aceste condiţii, analiştii ING consideră că perechea euro/leu ar putea depăşi, cu uşurinţă, către sfârşitul acestui an, nivelul de 4 lei/euro, în ciuda intervenţiei Băncii Naţionale pe piaţa valutară. "Având în vedere brusca deteriorare a deficitului bugetar din acest an, estimăm că moneda naţională se va deprecia până la o valoare de 4,2 lei/euro în primul trimestru al anului viitor, cu riscul de a depăşi chiar şi acest nivel", mai precizează Nicolaie Chidesciuc.

Analiza tehnică sugerează pe termen scurt o linie de suport a leului de 3,9 lei/euro şi o linie de rezistenţă de 4,05 lei/euro, potrivit raportului ING.

Randamentele contractelor swap pe lei sunt cu un punct mai scăzute decât ratele dobânzii la depozite, semnalând că cererea locală pentru valută puternică este mai ridicată decât cererea străină pentru lichidităţi în lei, precizează analiştii, care au adăugat: "Ne aşteptăm ca această sitiaţie să se manifeste şi mai pronunţat în perioada următoare, punând şi mai multă presiune asupra cursului de schimb euro/leu".

Analiştii mai spun că ultimele acţiuni întreprinse de Rezerva Federală (FED) pot oferi suport monedei naţionale dacă luăm în considerare perspectiva regională atât în ceea ce priveşte creşterea economică cât şi ratele de dobândă.

Săptămâna trecută leul a avut un trend diferit faţă de celelelte monede din regiune, excepţie făcând zlotul, care a fost supus unor presiuni de depreciere ce l-au coborât sub nivele care nu s-au mai înregistrat de mulţi ani, precizează Nicolaie Chidesciuc.

"Leul s-a mişcat cu putere pe un trend de depreciere determinat de fluxurile companiilor locale, dar şi de aversiunea la risc a investitorilor străini", apreciază analiştii. Odată cu lipsa de lichiditate generată de intervenţia Băncii Centrale pe piaţa valutară, volumele de tranzacţionare pe perechea euro/leu au scăzut considerabil şi o mare parte a activităţii speculative se pare că a dispărut. Acest fapt a determinat creşterea impactului fluxurilor comerciale care tind să ducă leul spre depreciere, mai spun analiştii, care consideră că acest trend poate continua şi în sesiunile următoare de tranzacţionare, dar deprecierea leului ar putea fi oprită de intervenţia BNR.

Monedele din regiune au fost supuse unor mari presiuni de depreciere în ultima săptămână: zlotul a testat de două ori pragul de 4 zloţi pentru un euro, câştigând astfel 28% din ceea ce pierduse pe parcursul anului. "Nu excludem posibilitatea ca leul să fie supus unor asemnea presiuni în sesiunile următoare de tranzacţionare şi numai intervenţia Băncii Centrale mai poate preveni o asemenea depreciere", susţin analiştii ING, care consideră că aceste condiţii de piaţă ce pun presiune asupra leului nu vor mai dura foarte mult.

Ratele de dobândă pe termen scurt au coborât săptămâna aceasta sub rata dobânzii de politică monetară, chiar dacă MEF a intrat surprinzător pe piaţă şi a luat circa 2 miliarde de lei, potrivit unui raport ING. "O mare parte a acestor lichidităţi se vor întoarce în piaţă deoarece aceasta este perioada în care MEF trebuie să facă plăţi majore ce pot duce la scăderea ratei dobânzii sub rata de politică monetară", susţine acştia. Chiar şi mai mult, din moment ce participanţii la piaţă păstrează ratele de dobândă pentru plasamente sub cele oferite, nevoia lor prezentă pentru lichiditate nu este foarte puternică, apreciată analiştii băncii, care susţin: "Dacă presupunem o scădere a dobânzilor sub 10,25%, atunci există posibilitatea ca BNR să intervină pe piaţa monetară într-o încercare de a împiedica deprecierea continuă a leului prevenind construirea de poziţii short pe lei ieftin finanţate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb