BNR: "România trebuie să facă faţă unui Glexit"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 iunie 2017

BNR: "România trebuie să facă faţă unui Glexit"

Ţara noastră trebuie să facă faţă nu doar Brexit-ului (ieşirea Marii Britanii din UE), ci şi unei tendinţe de ieşire din globalizare - Glexit -, în contextul în care peste un an şi jumătate va deţine preşedinţia Uniunii Europene (UE), este de părere Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

Domnia sa a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe: "Ieşirea Marii Britanii din UE aduce multe schimbări cărora România trebuie să le facă faţă, dar o altă provocare este reprezentată de Glexit. Brexitul schimbă multe lucruri, însă noi avem de înfruntat mai mult decât Brexit-ul. Noi trebuie să facem faţă unui Glexit, o ieşire din globalizare aşa cum o ştim sau cel puţin din nemulţumirile create de ea. Europa se redefineşte. Nu trebuie să o facă în competiţie cu alte naţiuni, nu trebuie să se izoleze şi nu trebuie să discrimineze în rândul membrilor săi".

Oficialul BNR a afirmat că, atunci când există multă incertitudine pe plan extern, prima grijă este "să ne păstrăm casa în ordine şi să menţinem sensul direcţiei noastre".

Liviu Voinea a mai spus că economia noastră a fost convergentă chiar şi în perioada crizei, dar este departe de a-şi atinge potenţialul. În opinia sa, nici sectorul bancar nu îşi realizează potenţialul, rata ridicată de solvabilitate şi lichiditatea în exces arătând că unele resurse nu sunt folosite.

"Economia României este mai dezvoltată acum, comparativ cu perioada de preaderare la UE. Sectorul economic se schimbă în favorarea serviciilor şi a produselor industriale cu valoare adăugată mai mare, deficitul de cont curent este mai mic şi mai uşor de finanţat, dar acest proces de convergenţă este dezechilibrat", a afirmat Liviu Voinea, adăugând: "Creşterea nu este distribuită egal, ceea ce poate crea tensiuni, chiar şi pentru băncile centrale. Nu trebuie să subestimăm relevanţa inegalităţii. În timp ce PIB-ul converge încet, dar sigur spre media UE, veniturile bugetare - nu. Avem cele mai scăzute venituri bugetare din UE, şi chiar în scădere ca procent din PIB, ceea ce afectează nivelul investiţiilor publice, date fiind constrângerile bugetare severe. Suntem departe de a ne realiza potenţialul".

La evenimentul de ieri, Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu UE, a declarat că stabilitatea macroeconomică este foarte importantă atât pentru zona euro, cât şi pentru întreaga Uniune Europeană, iar această stabilitate trebuie să se producă acum, "nu în 5-7, 10 ani". În opinia domniei sale, "poate că atunci va fi prea târziu, luând în considerare evoluţia globalizării".

În plus, domnul Puşcaş crede că, în anii care vin, este nevoie de o abordare foarte serioasă a economiilor şi politicilor economice din Europa Centrală şi de Est, care trebuie să respecte convergenţa reală.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asteptam cu mult mai mare interes un MCIexit. Pentru aceasta tara ar fi mult mai sanatos daca am avea parte de o iesire in decor, definitiv, a celebrei surse Manole. Si a restului presupuse surse sau ofiteri din CA al BNR.

    Ar fi onest. Dar cand este vorba de surse si ofiteri nu intra in joc si acest termen. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb