• Nivelul provizioanelor a ajuns la 10,25 miliarde de lei, la sfârşitul lunii martie, faţă de 7,58 miliarde de lei, la finalul anului trecut
Banca Naţională a României a demarat, în luna februarie, o verificare în rândul băncilor prezente pe piaţa autohtonă, suspectând că, anul trecut, instituţiile de credit au declarat provizioane mai mici, a explicat domnul Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR.
Domnia sa a declarat: "În februarie, am demarat o verificare, suspectând un comportament care încalcă reglementările în vigoare, prin care provizioanele pe 2008 au fost reduse la minim. Suspectez un transfer din 2008 în 2009 pentru a putea raporta câştig pe anul trecut".
BNR va continua verificările, deoarece s-a observat că "băncile au găsit ceva metode de a se abate de la legislaţie, precum reclasificarea creditelor neperformante, lucru interzis", a adăugat domnul Cinteză.
• Băncile "au uitat" să reevalueze colateralul
Directorul direcţiei de supraveghere a mai adăugat: "În plus, deşi piaţa ne arată că valoarea colateralului a scăzut, se pare că băncile au uitat să determine valoarea justă şi să facă rapoarte de evaluare şi menţin valoarea colateralului constantă, chiar la nivelul lunii septembrie anul trecut, care nu mai reflectă piaţa".
În prezent, cea mai mare parte a garanţiilor aduse de debitori sunt proprietăţi imobiliare, a căror valoare a scăzut semnificativ încă de la sfârşitul anului trecut.
"În ianuarie şi februarie, provizioanele au explodat, iar sistemul pe ansamblu a înregistrat pierdere. Abia în martie s-a observat o revenire, dar soldul a rămas tot pierdere", a explicat domnul Cinteză, adăugând că încă de anul trecut a spus că este îngrijorat de tendinţa creditelor neperformante.
• Sistemul bancar a înregistrat o pierdere de 50 milioane de euro, în primul trimestru din 2009
Domnul Nicolae Cinteză a mai menţionat că sistemul bancar românesc a înregistrat, în primul trimestru din acest an, o pierdere de aproximativ 50 de milioane de euro, după ce nivelul provizioanelor a explodat.
La sfârşitul lunii martie, băncile aveau constituite provizioane de 10,25 miliarde de lei, faţă de 7,58 miliarde de lei la finalul anului trecut. Însă, deşi nivelul provizioanelor a crescut rapid, gradul de acoperire a creditelor clasificate ca neperformante cu provizioane a coborât, de la 144,33% în decembrie 2008, la 131,2% în martie 2009.
Creditele clasificate drept îndoielnice sau pierdere şi-au triplat ponderea în totalul împrumuturilor acordate de bănci populaţiei, de la 2,17% în martie 2008, la 6,03% la sfârşitul primului trimestru din 2009.
Cea mai mare parte a restanţelor înregistrate la începutul acestui an (68-69%) era pentru credite cu o valoare de sub 20.000 de lei, însă, în luna martie, tendinţa s-a schimbat.
• Restanţele la creditele de valoare mare au început să crească
În luna martie, restanţele la creditele mai mici de 20.000 lei au început să scadă, dar pentru cele mai mari de 20.000 lei, restanţele au avut un ritm alert de creştere, ceea ce este îngrijorător, pentru că majoritatea sunt credite imobiliare în valută, a explicat domnul Cinteză.
Potrivit domniei sale, 78% din împrumuturile acordate populaţiei până la sfârşitul lunii martie erau credite mai mari de 20.000 lei, iar 57,8% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice erau în valută.
Conform datelor BNR, ponderea creditelor cu restanţe de cel puţin o zi în totalul împrumuturilor acordate populaţiei a crescut de la 6,8% în martie 2008, la 13,3% în februarie 2009.