BNR va oferi asistenţă Băncii Naţionale a Moldovei într-un proiect de twinning

S.B.
Bănci-Asigurări / 18 ianuarie 2022

BNR va oferi asistenţă Băncii Naţionale a Moldovei într-un proiect de twinning

Banca Naţională a României va oferi asistenţă Băncii Naţionale a Moldovei într-un proiect de twinning, iar activitatea va cuprinde cinci componente cu un grad înalt de tehnicitate, a afirmat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, informează Agerpres.

"Proiectul de twinning pe care îl lansăm astăzi are o sferă largă de cuprindere, nu doar pentru sectorul bancar, ci şi pentru întreaga piaţă financiară din Republica Moldova. El vizează beneficii atât pentru Banca Naţională a Moldovei, cât şi pentru Comisia Naţională a Pieţei Financiare din Republica Moldova, prin consolidarea capacităţilor instituţionale şi a guvernanţei, precum şi prin dezvoltarea cadrului de reglementare, de supraveghere şi a cadrului operaţional pentru funcţionalitate sporită. Din perspectiva mea, Banca Naţională a României a acumulat în timp, după 1990, cu sprijinul partenerilor săi din Uniunea Europeană - inclusiv cu sprijinul Băncii Centrale a Regatului Ţărilor de Jos, pe care doresc să o menţionez în mod deosebit - o solidă experienţă şi expertiză. Este rândul şi datoria noastră acum, în calitate de partener senior, să o transmitem prin acest proiect, Republicii Moldova şi suntem în măsură să facem eficient acest lucru, având şi avantajul limbii române. Complexitatea noului proiect, pe parcursul a doi ani, reuneşte o echipă de proiect remarcabilă. Activitatea va cuprinde cinci componente cu un grad înalt de tehnicitate, în sfera macrostabilităţii financiare, a supravegherii prudenţiale, a sectorului financiar nebancar, a cadrului intern de reglementare a supravegherii şi a cadrului de reglementare privind infrastructura de plăţi şi funcţionalitatea acesteia la standarde europene", a spus Mugur Isărescu.

Cu acest prilej, el a precizat că le este recunoscător partenerilor actuali, De Nederlandsche Bank, Lietuvos Bankas, Autoritatea de Supraveghere Financiară din România şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor din România.

"Ne aflăm astăzi, într-un context în care, la nivel global, atât guvernele, cât şi băncile centrale, au intervenit cu promptitudine pentru a contracara impactul negativ determinat de pandemia de coronavirus, prin politici sociale, economice, fiscale şi monetare. Mobilizarea fără precedent a autorităţilor într-o manieră complexă şi determinată a asigurat în mare măsură buna funcţionare a pieţelor, a mecanismelor economice şi sociale. În acest sens, întărirea capacităţilor de răspuns la situaţii adverse este esenţială, iar acest deziderat este posibil a fi realizat şi prin consolidarea guvernanţei corporative, a supravegherii, şi gestionării riscurilor în sectorul financiar. Acestea sunt coordonatele fundamentale ale noului program de twinning", a subliniat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a menţionat că, prin acest nou program de twinning, sistemul financiar-bancar din Republica Moldova îşi va întări convergenţa cu cerinţele financiare prudenţiale internaţionale şi va continua alinierea la standardele Uniunii Europene pentru urmărirea stabilităţii macrofinanciare şi a consolidării cadrului de supraveghere prudenţială, a dezvoltării supravegherii prudenţiale în sectorul asigurărilor, a extinderii cadrului legal în materia supravegherii instituţiilor nebancare de creditare şi a îmbunătăţirii cadrului de plăţi în linie cu cerinţele Single Euro-Payments Area.

Proiectul de twinning poartă denumirea"Consolidarea supravegherii, guvernanţei corporative şi gestionării riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova", potrivit Băncii Naţionale a Moldovei şi în cadrul acestui proiect de doi ani, finanţat şi sprijinit de Uniunea Europeană, BNM şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) vor beneficia de asistenţa unor instituţii partenere din Uniunea Europeană (UE), reunite într-un consorţiu format din Banca Naţională a României, lider de proiect, Banca Centrală a Regatului Ţărilor de Jos şi Banca Centrală a Lituaniei, în colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară din România şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor din România. Acest proiect va ajuta BNM şi CNPF să îşi dezvolte în continuare capacităţile, urmând cele mai bune practici din UE pentru a asigura un nivel înalt de stabilitate a sectorului financiar în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb