Boardul Băncii Mondiale va discuta în luna mai programul de un miliard de euro convenit cu România, a declarat, ieri, Sudharstan Canagarajah, economist şef pentru Asia şi Europa Centrală, în cadrul întâlnirii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale cu senatorii şi deputaţii din comisiile de buget, finanţe.
"Până la acest moment, am explorat şi am ajuns la înţelegeri de principiu cu Guvernul României cu privire la un program în valoare de un miliard de euro cu Banca Mondială, program care urmează să intre în discuţia board-ului BM în mai anul acesta. Acest program, aşa cum este proiectat, este con-sistent, este în linie cu prevederile din acordurile pe care România le are cu FMI şi cu CE, iar obiectivul său este tocmai ajutarea la o creştere economică sănătoasă a României, precum şi la o mai bună bunăstare, dacă pot să zic aşa, a întregii societăţi", a spus Sudharstan Canagarajah, potrivit Agerpres.
România şi Banca Mondială poartă discuţii cu privire la o linie de credit de un miliard de euro care să sprijine bugetul României. Împrumutul va oferi României o protecţie fiscală adiţională împotriva volatilităţii crescute de pe pieţele europene.
Sudharstan Canagarajah a subliniat că Banca Mondială acordă o mare importanţă întâlnirilor cu toate părţile interesate în ceea ce priveşte derularea acordului încheiat de România cu FMI, BM şi CE, existând discuţii nu doar cu Executivul, ci şi cu membri ai Parlamentului, dar şi cu reprezentanţi ai mediului academic, ONG-urilor, cu reprezentanţi ai societăţii civile şi cercetători.
"Noi credem cu tărie că nu este suficient să împărtăşeşti şi să lucrezi cu reformele pe care le convenim doar cu reprezentanţii guvernamentali sau cu cei care vor avea sarcina să le implementeze. Este extrem de important ca lucrurile cele mai importante legate de astfel de reforme să fie discutate, înţelese, împărtăşite cu toate părţile interesate tocmai în vederea unei cât mai bune acceptări, unei conştientizări cât mai bune la nivelul întregii societăţi", a adăugat reprezentantul BM.
La rândul său, şeful Misiunii Comisiei Europene, Istvan Szekely, a ţinut să precizeze că astfel de dis-cuţii sunt bune şi pentru clarificarea modului în care România, împreună cu partenerii săi - Comisia Europeană şi Parlamentul European, va putea să implementeze în continuare politici bune, care să ducă la o creştere economică sustenabilă şi la bunăstarea ţării.
"Ţelul programului pe care îl avem în derulare la acest moment este tocmai ca România să se poată asigura că poate să implementeze şi să opereze politici sănătoase, aşa cum există şi în alte ţări ale Europei, şi să promoveze într-o clasă superioară", a spus Szekely.
Acesta a adăugat că membrii delegaţiei CE sunt "foarte mulţumiţi să vadă că România, şi în special prin vocea preşedintelui său, este unul dintre factorii cei mai activi în eforturile de coordonare ale politicilor fiscale şi economice din Europa şi depune toate eforturile tocmai în vederea realizării unui astfel de pact".
"Sperăm ca şi dvs. (parlamentarii - n.r.) şi întreaga ţară să sprijine aceste eforturi şi acest pact şi să efectuăm împreună toate diligenţele pentru ca acesta să poată fi implementat şi să opereze corespunzător", a precizat şeful misiunii CE.
Preşedintele Comisiei de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, Maria Eugenia Barna, a dat asigurări misiunii FMI, CE şi BM că membrii comisiei "şi-au făcut treaba aşa cum trebuie".
"Noi, ca şi Comisie de buget, finanţe ne-am făcut treaba aşa cum trebuie, am adoptat bugetul într-un termen rezonabil, am sprijinit toate măsurile şi programul de reformă al Guvernului şi suntem în continuare deschişi în a sprijini programul de guvernare şi tot ceea ce trebuie să facem ca România să treacă cu bine peste această criză", a spus Barna.