Economia a început să înregistreze valori pozitive, deşi nu am ieşit din situaţia grea în care se află toate statele din Europa, a declarat, ieri, premierul Emil Boc.
Şeful guvernului a explicat: "Situaţia economică rămâne grea în toată Europa, inclusiv în România. Însă nu mai suntem în situaţia foarte gravă de la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an. Lucrurile încep să se schimbe în bine. Au apărut primele semne concrete că economia românească a încetat declinul rapid, s-a stabilizat şi înregistrează în unele sectoare valori pozitive. Subliniez: situaţia nu este încă rezolvată, dar acţiunile Guvernului încep să-şi arate eficienţa".
Boc a enumerat nouă indicatori care ar marca redresarea economică, printre care stabilizarea cursului de schimb al leului, încetinirea creşterii şomajului, creşterea exporturilor, revigorarea investiţiilor străine în România, colectarea fiscală la bugetul de stat.
Şeful guvernului a explicat: "Începând cu data de 20 martie 2009, moneda naţională a înregistrat o apreciere continuă. Valoarea leului a început să crească uşor. Economiile în lei ale populaţiei nu mai pierd valoare sub păstrarea unui curs de schimb slab. A scăzut rata dobânzii de referinţă a BNR şi acest semnal are toate şansele să faciliteze accesul la creditele necesare pentru finanţarea investiţiilor. Este de aşteptat creşterea producţiei şi apariţia de noi locuri de muncă, încetinirea ritmului de creştere a şomajului. În luna aprilie, şomajul s-a majorat numai cu 4.000 de persoane, ceea ce înseamnă o creştere cu 0,1%. Şomajul în 15 judeţe s-a redus şi a rămas în luna aprilie constant, la 5,5-5,6%, în condiţiile în care în foarte multe ţări europene rata şomajului e cu două cifre".
Şeful Guvernului a susţinut că şi la investiţii se constată o revigorare, arătând că a crescut numărul de cereri pentru autorizaţii privind construcţii rezidenţiale.
"Numărul de autorizaţii eliberate pentru locuinţe a fost în februarie 2009 de 3.739, faţă de 2.469 în ianuarie", a arătat premierul.
În privinţa încasărilor bugetare, primul-ministru a spus că s-a ajuns la 15,3 miliarde lei în luna aprilie, după ce acestea au fost în ianuarie - 15 miliarde, în februarie - 10,9 miliarde, iar în luna martie - 12,1 miliarde.
De asemenea, Emil Boc a apreciat şi efectele benefice ale cotei unice de impozitare asupra atragerii de investiţii externe în România.
Premierul a explicat: "Un alt semn pozitiv este legat de creşterea volumului investiţiilor străine directe. În primele două luni ale anului 2009, volumul investiţiilor străine s-a majorat cu 38,1%, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului anterior - până la circa 1,4 miliarde euro. Cota unică de impozitare de 16%, una dintre cele mai atractive din UE, ne dă posibilitatea să fim în continuare un mediu investiţional atractiv".
Totodată, Boc a dat asigurări că fondurile accesate de la FMI vor consolida rezerva valutară a Băncii Naţionale.
"Prin faptul că cei 13 miliarde euro vor merge la BNR pentru consolidarea rezervelor valutare, creăm premisele pentru stabilizarea cursului leului", a explicat premierul.
Emil Boc a spus că, în urma încheierii acordului de finanţare externă cu Comisia Europeană şi FMI, Executivul urmează să demareze un "plan doi" de relansare economică, ce se manifestă prin sprijin acordat marilor companii din domenii strategice şi facilităţi pentru tinerii care doresc să-şi cumpere prima locuinţă.
Premierul a explicat: "Acest plan doi de relansare urmăreşte pe de-o parte acordarea de garanţii şi ajutoare de stat pentru întreprinderile, firmele care susţin domenii strategice de dezvoltare a economiei naţionale. Vorbim de susţinerea agriculturii, de susţinerea unor domenii în care România are un avantaj competitiv în raport cu alte ţări europene, vorbim de construcţii, domeniul infrastructurii, susţinerea investiţiilor din turism, mediu, sănătate".
În al doilea rând, a continuat el, se urmăreşte crearea unui mecanism constituţional pentru garantarea creditelor în vederea achiziţionării locuinţelor.
"Dorim să sprijinim tinerii în achiziţionarea primei locuinţe, pentru dinamizarea pieţei imobiliare şi a sectorului construcţiilor, care creează şi menţine locurile de muncă ale românilor", a completat Boc, potrivit Agerpres.
De asemenea, premierul a evidenţiat că "agricultura devine prioritate fundamentală a acestui guvern, ţinând cont că România se poate transforma dintr-o ţară importatoare de produse alimentare într-o ţară exportatoare".
Referitor la încurajarea mediului de afaceri, Emil Boc a susţinut că vor fi eliminate 179 de taxe iar cota de cofinanţare de la stat a proiectelor de accesare a fondurilor europene va creşte la 20%.
Emil Boc a explicat: "Este vorba de scăderea poverii administrative a contribuabilului prin reducerea poverii financiare şi crearea unui mediu de afaceri mai atractiv. Vom asigura cofinanţarea fondurilor europene, inclusiv a TVA-ului. Am mărit cota de cofinanţare de la 15 la 20% tocmai pentru a mări gradul de absorbţie a fondurilor europene".