Boc: Suntem în afara oricărui scenariu de risc

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 decembrie 2011

Premierul Emil Boc i-a sfătuit pe consilierii guvernatorului BNR să se ocupe de rezervele Băncii Naţionale şi să lase Guvernul să se ocupe de deficitul bugetar, reacţionând astfel la declaraţiile recente ale lui Lucian Croitoru, care nu a exclus posibilitatea ca România să acceseze fonduri de la FMI.

Premierul Emil Boc i-a sfătuit pe consilierii guvernatorului BNR să se ocupe de rezervele Băncii Naţionale şi să lase Guvernul să se ocupe de deficitul bugetar, reacţionând astfel la declaraţiile recente ale lui Lucian Croitoru, care nu a exclus posibilitatea ca România să acceseze fonduri de la FMI.

Florin Cîţu: Deficitul ascunde o datorie publică şi cheltuieli în creştere, nu se vede nicio consolidare fiscală

Ţara noastră este mult mai pregătită decât în trecut să facă faţă "furtunii financiare" de anul viitor, este de părere premierul Emil Boc. Domnia sa îşi motivează declaraţia făcută, ieri, într-un forum economic, prin faptul că acest an se va încheia cu o creştere economică de 1,5-2% (după patru trimestre de creştere economică), cu un deficit de 4,4% (obiectivul pentru anul viitor fiind ca deficitul să scadă la 1,9%, în 2013 ţinta de deficit fiind de 0%) şi cu "un nivel al datoriei publice de 32-33%, în condiţiile în care nivelul maxim admis de UE este de 60%".

Economiştii sunt, însă, de altă părere. Analistul Florin Cîţu ne-a spus că scopul nostru nu este acela de a avea un deficit mic, ci de a reduce cheltuielile, iar acestea se află în continuă creştere: "Cheltuielile publice vor creşte şi în 2012 şi în 2013, după ce şi în 2011 acestea au fost în creştere faţă de anul trecut. Au cres-cut şi cheltuielile pe cash şi cele din bugetul consolidat, iar diferenţa dintre cele cash şi cele din bugetul consolidat este şi ea în creştere. Deficitul ascunde o datorie publică în creştere şi cheltuieli guvernamentale în creştere, pe care noi nu le vedem. Cheltuielile cu salariile au ajuns mai mari ca în 2008. Nu se vede nicio consolidare fiscală, deficitul se poate jongla şi din venituri. Cât priveşte datora publică, aflată la un nivel de 34%, aceasta este în creştere de la 16%, în 2008 şi va avea un trend cres-cător, după cum estimează şi FMI".

Emil Boc a subliniat faptul că, în 2012, va fi păstrată cota unică de impozitare de 16% şi taxele de bază, cum ar fi contribuţiile şi TVA.

Domnia sa a făcut toate aceste afirmaţii în faţa unor investitori străini care au participat, ieri, la un forum pe tema parteneriatului public-privat.

"Deja există investitori din Coreea şi Golf interesaţi de proiectele din ţara noastră", a mai spus premierul, subliniind că România este în afara oricărui scenariu de risc, fiind din ce în ce mai competitivă.

Parteneriatul public-privat (ppp) reprezintă unul dintre motoarele de dezvoltare a economiei româneşti, în opinia şefului Guvernului. Potrivit domniei sale, alte două elemente care vor duce la creşterea economiei noastre sunt investiţiile pe care Guvernul le va asigura, prin alocarea unui buget, în acest sens, cu 500 de milioane de euro mai mare, în 2012 faţă de acest an, şi absorbţia fondurilor europene, autorităţile propunându-şi să cheltuiască circa 6 miliarde euro, în următorul an.

Primul-ministru a subliniat că o deosebită importanţă în realizarea proiectelor de tip ppp o au proiectele judeţene şi locale. Executivul a lansat o listă de 20 de proiecte prioritare care ar urma să fie realizate în regim de ppp, valoarea totală a aces-tora ajungând la zeci de miliarde de euro.

Domeniile cele mai importante în care au fost deja demarate procedurile pentru implementarea acestui tip de proiecte sunt energia (cu centrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti, cu reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi interconectorul AGRI, ca principale investiţii), infrastructura (în cadrul căreia urmează să fie construite prin ppp autostrăzile Sibiu-Piteşti, Comarnic-Braşov, Târgu Mureş-Iaşi- Ungheni, precum şi o parte din autostrada Transilvaniei), agricultura (Canalul Siret-Bărăgan este vizat ca proiect care ar putea fi realizat în regim de ppp), sănătatea (prin spitalele regionale de urgenţă care vor fi construite).

Premierul Boc a spus că Executivul va face toate demersurile pentru finalizarea procesului de privatizare în domeniul turismului, adăugând că tot prin ppp va fi realizat şi canalul Dunăre-Bucureşti: "Suntem în momentul zero. Avem actul normativ, normele europene, ne mai trebuie impulsul pentru demararea proiectelor prin parteneriat public privat. Şi sunt de acord că, aici, un rol foarte important îl are şi Guvernul. Şeful Executivului a subliniat că România are un cadru stabil şi predictibil pentru investiţii.

Sistemul bancar românesc are capacitatea să finanţeze atât proiecte simple, cât şi proiecte mari de investiţii, potrivit lui Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB): "De fiecare dată când apare un proiect mare şi sunt organizate licitaţii, se înscriu o serie de bănci crae fac oferte pentru obţinerea proiectului respectiv".

Domnul Gheţea s-a arătat încrezător în finanţarea proiectelor de parteneriat public-privat, spunând că acestea trebuie abordate cu foarte mare seriozitate: "Misiunea noastră (n.r. CEC Bank) pentru anul viitor se va schimba puţin, în 2012. Dacă până acum eram focusaţi pe finanţarea proiectelor din agricultură, IMM-uri şi administraţiile publice-locale, anul viitor vom adăuga pe lista noastră cu obiective şi finanţarea ppp".

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a lansat o listă cu proiecte prioritare care ar trebui realizate în regim de parteneriat public-privat, valoarea totală a acestora depăşind două miliarde euro, după cum a declarat Razvan Murgeanu, secretar de stat în cadrul MDRT.

Domnia sa a spus că cele mai importante dintre acestea privesc realizarea unei Săli Polivalente Multifuncţionale (în valoare de 60 de milioane de euro), a Cadastrului ţării, a Podului peste Dunăre, în parteneriat cu autorităţile din Brăila şi Tulcea (investiţie de 120 milioane euro), a Aeroportului Alexeni, precum şi revigorarea staţiilor balneoclimaterice.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. domnule primministru boc aducetiva aminte cind erati in opozitie cum criticati puterea imi dau seama acum ca o faceati pentru putere si nu pentru popor

    domnule primministru boc aducetiva aminte cind erati in opozitie cum criticati puterea imi dau seama acum ca o faceati pentru putere si nu pentru popor

    1. Dl anonim, dl boc spirijinit de domnul base nu doreste decat binele romanilor si bunastarea lor materiala si spirituala( ase vedea cate scoli si noi universitati au aparut in ultimii trei ani si cu cat a crescut venitul gospodariilor romane in aceeasi perioada) dar si sanatatea si sporul natural al poporului. Pt. aceasta acesti domni impreuna cu clika de la conducerea tarii dispun de cei mai buni specialisti in domeniile lor si de cei mai mari patrioti incoruptibili exstenti in Uniunea Europeana! Credeti? Am facut un execititu pt. vremurile viitoare. Mai stii?! Oricum pe timpul lui ceasca eram prea tanar ca sa scriu, dar puteam citi, cam asa sunau odele, ma rog articolele. Cand incepeau cu elogiile se terminau dupa 2 coloane! Ma tem ca nu prea le citeam, preferam sa ascult Depeche Mode sau Duran Duran, stiam mai multe despre ei decat despre liderii comunisti din perioada.Va multummesc pt. lecturare si Craciun Fericit!

    avand in vedere ca asigurarea cu privire la viitorul fara griji ce ne asteapta vine din partea unui "specialist meserias, cel secund carmaci preamarit si voinic al tarii", adica "dl" boc, ei bine, nu pot decat sa incep sa-mi fac reale griji cu privire la viitorul meu si al copiilor mai ales. sa traim... bine?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb