• Liderii coaliţiei PSD-PD-L anunţă reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului
• Miniştrii de resort vor propune Guvernului agenţiile, autorităţile sau companiile de care se pot lipsi
Premierul Emil Boc a declarat, ieri, că reducerea numărului de agenţii şi autorităţi guvernamentale este necesară pentru creşterea eficienţei administraţiei centrale şi debirocratizarea acesteia.
Şeful Executivului a afirmat că reducerea numărului de agenţii va fi rezultatul unui proces prin care unele dintre acestea vor fi desfiinţate, altele comasate, iar unele restructurate.
Boc a precizat că este necesară o discuţie în Guvern, astfel încât fiecare ministru să-şi precizeze poziţia faţă de acest proces. "Vom vedea unde agenţiile se pot desfiinţa, unde se pot comasa şi unde se pot restructura", a spus Boc, fără a da alte detalii privind numele sau numărul agenţiilor guvernamentale ce ar urma să fie restructurate sau desfiinţate.
Boc a susţinut că procesul de descentralizare, pe care intenţionează să-l implementeze Guvernul, va face inutilă o parte din agenţiile care funcţionează actualmente în subordinea ministerelor.
"Agenţiile trebuie să servească un interes public, nu să fie instrumente birocratice în care să te duci cu câte şapte hârtii", a explicat premierul.
La rândul său, vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, a declarat că liderii coaliţiei au stabilit să ceară ministerelor să reducă numărul de agenţii şi companii naţionale.
Flutur a spus că liderii PSD şi PD-L au discutat despre elaborarea unui strategii şi a unui calendar de reducere a numărului de agenţii, companii şi societăţi naţionale.
Vicepreşedintele PD-L a declarat că aceste reorganizări sunt necesare atât pentru reducerea personalului, cât şi pentru ca acestea să devină mai eficiente.
Gheorghe Flutur a precizat că ministrul Economiei, Adriean Videanu, le-a spus că "are o anumită viziune în acest sens" şi că va prezenta un plan de reorganizare a companiilor din subordine, însă solicitarea este adresată tuturor miniştrilor.
Premierul Emil Boc a mai anunţat că Executivul lucrează şi la elaborarea actului normativ privind desfiinţarea Cancelariei primului-ministru. În opinia sa, Cancelaria a devenit un Guvern paralel, dar inutil, care consumă banii publici degeaba. Intenţia lui Boc nu este privită cu ochi buni de analiştii politici.