Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că este foarte important să continuăm să consolidăm, "în mod foarte consistent", Flancul Estic în ansamblul său, iar zona Mării Negre să primească mai multe echipamente militare şi mai multe trupe aliate, informează news.ro.
"Consider că este important să continuăm să ne asigurăm că trupele de pe Flancul Estic dispun de capabilităţile necesare pentru a face faţă ameninţării Rusiei, întrucât factorul de descurajare este într-adevăr extrem de important, dacă ne uităm la ce se întâmplă în regiune", arată el.
"În perioada 10-25 februarie, numărul celor care au ajuns în România a fost de peste 70.000, dintre care în jur de 20.000 au rămas pe teritoriul României. Cifrele sunt însă în creştere şi vedem cozi uriaşe dincolo de teritoriul României, pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, prin teritoriul Republicii Moldova soseşte un număr mare de persoane din Ucraina. Deci, probabil, aceste cifre vor continua să crească. Refugiaţii sunt, într-adevăr, în principal femei şi copii, iar noi am luat măsuri la nivelul Guvernului pentru a ne pregăti pentru această situaţie. Numărul celor care au solicitat protecţie specifică, în calitate de solicitanţi de azil sau refugiaţi, este conform statisticilor emise ieri, în jur de 82-83 de persoane, dar probabil că numărul va creşte", a afirmat Aurescu, într-un interviu acordat pentru Radio BBC World Service.
El a menţionat mobilizarea "impresionantă" a societăţii civile şi a mediului de afaceri, dar şi faptul că task force de la nivelul Guvernului se întruneşte în fiecare zi.
"Doresc însă să subliniez şi importanţa sprijinirii Republicii Moldova, pentru că şi această ţară se confruntă cu un număr destul de mare de refugiaţi, iar aceste cifre sunt în creştere. Spre exemplu, la nivelul zilei de ieri, erau raportate peste 25.000 de persoane din Ucraina sosite în această ţară, care este destul de mică şi are nevoie de sprijin din partea Uniunii Europene, din partea noastră a tuturor, pentru a face faţă acestei situaţii, pentru că nu se aşteptau la o asemenea criză a refugiaţilor", a adăugat Aurescu.
El a arătat că va participa, duminică, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe.
"Este a patra întâlnire din această săptămână pe tema crizei din Ucraina şi a măsurilor pe care le-am luat până acum şi pe care trebuie să le luăm în continuare, pentru că Federaţia Rusă trebuie să plătească acum un preţ pentru acţiunile sale şi trebuie să fie descurajată de la orice alte acţiuni agresive în viitor. Am susţinut încă de la început necesitatea finalizării rapide a unui pachet de sancţiuni UE solid şi credibil. Acesta are un dublu scop: reacţie şi descurajare. Am susţinut în cadrul reuniunii de vineri adoptarea acestui pachet de sancţiuni, care este unul robust şi cuprinzător, însă cred că sunt necesare măsuri suplimentare", a declarat ministrul român de Externe.
El a subliniat importanţa adoptării unor sancţiuni care privesc sistemul SWIFT.
"Consider că este necesar să continuăm coordonarea cu SUA, Canada şi Marea Britanie cu privire la aceste sancţiuni. Şi trebuie să luăm şi măsuri la nivel naţional. De exemplu, România a decis ieri să îşi închidă spaţiul aerian pentru aeronavele ruseşti şi a făcut apel şi la alte state să ia aceeaşi măsură. Tot ieri, am decis să începem procedurile de retragere din Banca Internaţională de Investiţii, care are sediul la Budapesta şi care deserveşte într-o măsură semnificativă interesele financiare ale Rusiei. De asemenea, cred că este important să susţinem perspectivele europene ale Ucrainei. România a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a ratificat Acordul de Asociere şi Acordul de liber-schimb comprehensiv al Ucrainei cu UE. De asemenea, am continuat să susţinem perspectiva europeană şi euroatlantică a Ucrainei - la Summitul NATO de la Bucureşti, din 2008, a fost adoptată decizia ca Georgia şi Ucraina să devină membri NATO atunci când vor îndeplini condiţiile şi ne menţinem acea decizie", a continuat Aurescu.
Întrebat dacă este îngrijorat că acest conflict s-ar putea extinde, Aurescu a declarat: "Cred că este foarte important să continuăm să consolidăm, în mod foarte consistent, Flancul Estic în ansamblul său. De asemenea, consider că este foarte important ca sudul Flancului Estic, zona Mării Negre, unde se află şi România, să primească mai multe echipamente militare şi mai multe trupe aliate".
"România este statul aliat aflat cel mai aproape de zona fierbinte din Ucraina. Avem cea mai lungă graniţă aliată cu Ucraina, de peste 400 de mile, şi ne aflăm la aproximativ 200 de mile de coasta Crimeei, peste zona de nord-vest a bazinului Mării Negre. Iar Insula Şerpilor, care a fost recent ocupată ilegal de Rusia, se află la numai 44 kilometri de coasta României. Avem, aşadar, nevoie de consolidarea Flancului Estic, în special în zona sa sudică, şi am salutat decizia Statelor Unite, a Franţei, a altor aliaţi de a trimite trupe şi echipamente militare în România", a spus Aurescu.
El a menţionat că acest aspect a fost discutat la Summitul NATO de la sfârşitul acestei săptămâni, de vineri, precum şi în formatul Bucureşti 9, co-prezidat de preşedintele Iohannis al României şi de preşedintele Duda al Poloniei, care sunt co-iniţiatorii acestui format.
"(...) consider că este important să continuăm să ne asigurăm că trupele de pe Flancul Estic dispun de capabilităţile necesare pentru a face faţă ameninţării Rusiei, întrucât factorul de descurajare este într-adevăr extrem de important, dacă ne uităm la ce se întâmplă în regiune. În acelaşi timp, trebuie să susţinem în continuare procesul de consolidare a capacităţilor partenerilor noştri din regiune - Georgia, Ucraina, desigur, dar şi Republica Moldova. Deci toate aceste demersuri sunt necesare, prin urmare trebuie să continuăm eforturile pentru a descuraja Rusia de la eventuale noi agresiuni", a conchis ministrul de Externe.