Bogdan Aurescu: "Prioritatea României este de a transforma regiunea Mării Negre într-o zonă de pace"

G.D.
Politică / 13 aprilie 2023

Bogdan Aurescu: "Prioritatea României este de a transforma regiunea Mării Negre într-o zonă de pace"

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, astăzi, că regiunea Mării Negre este esenţială pentru apărarea colectivă a NATO, pentru viitorul securităţii europene, precum şi pentru prosperitate şi regulile bazate pe ordinea internaţională, conform Agerpres.

"Prioritatea României este de a transforma regiunea Mării Negre dintr-o zonă de conflict într-o zonă de pace, stabilitate şi prosperitate. Restabilirea păcii şi stabilităţii în regiunea noastră va necesita un efort pe termen lung, solidaritate mutuală, acţiuni coerente. Toate acestea sunt elemente cheie şi de bază pentru o securitate pe termen lung şi o securitate durabilă. Adaptarea la noile realităţi globale e provocarea momentului nostru şi este ceva cu care trebuie să ne confruntăm cu capul sus. Marea Neagră este o oglindă în care continentul european şi lumea poate vedea cum va arăta viitorul. Va fi fie liber şi democratic, fie guvernat de teamă, ură şi voinţa celor mai puternici. Depinde de noi cum ne modelăm viitorul", a spus Aurescu, la Conferinţa privind securitatea regiunii Mării Negre, care are loc la Bucureşti, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

El a amintit de sprijinul multidimensional acordat de România Ucrainei.

"Noi, ca furnizor de securitate în regiunea Mării Negre, am acordat un răspuns multidimensional şi am demonstrat poporului ucrainean că suntem împreună nu doar în cuvinte, ci şi în fapte. Peste 3,9 milioane de refugiaţi au tranzitat ţara noastră şi peste 15 milioane de tone de grâne din Ucraina au fost exportate prin teritoriul românesc. Vreau să reafirm determinarea deplină a României de a continua sprijinul multidimensional atât cât este necesar ca acest război să fie câştigat. Toţi vrem pace, pace prin respectarea deplină a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei, cu respectarea deplină a Chartei ONU şi a principiilor fundamentale ale dreptului internaţional, dar negocierile pot începe doar când Ucraina este pregătită şi victoria va arăta în felul în care Ucraina o va defini", a spus Aurescu.

Acesta a subliniat că şi Republica Moldova este afectată de agresiunea Rusiei.

"Reacţia puternică şi unită a comunităţii europene şi euro-atlantice şi a partenerilor lor globali descurajează, sperăm noi, şi alţi actori, nu doar pe Rusia, în folosirea aceloraşi tipare de agresiune, dar trebuie să facem mai mult. (...) Poziţia României este clară şi a fost exprimată în multiple ocazii (...) Marea Neagră este esenţială pentru apărarea colectivă a NATO, pentru viitorul securităţii europene, precum şi pentru prosperitate, pentru regulile bazate pe ordinea internaţională. România face multe pentru a întări securitatea Mării Negre pentru NATO şi membrii UE, dar şi pentru partenerii noştri, fie că vorbim de Ucraina, victimă a agresiuni ruseşti sau că vorbim de Republica Moldova şi Georgia, care după Ucraina sunt de departe cele mai vulnerabile şi agresate state", a mai spus ministrul de Externe.

Bogdan Aurescu a punctat importanţa implementării depline a deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, în special cele legate de postura de apărare şi descurajare a NATO, Flancul estic, precum şi Marea Neagră.

Şeful diplomaţiei române a reiterat susţinerea politicii porţilor deschise în cadrul NATO.

"Pentru România este mai mult decât clar că în momentul de faţă consolidarea securităţii Ucrainei şi Republicii Moldova înseamnă consolidarea securităţii noastre", a arătat Aurescu.

La propunerea sa, participanţii au ţinut un moment de reculegere pentru victimele războiului "iraţional şi injust" dus de Federaţia Rusă în Ucraina.

"România condamnă cu fermitate crimele atroce comise de Rusia şi reiterează că cei responsabili trebuie traşi la răspundere", a afirmat ministrul de Externe.

Conferinţa este organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale din România, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării din Ucraina, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei şi este primul eveniment de asemenea amploare dedicat Mării Negre co-organizat de cele două ţări, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Tranzitand prin Ro toate armele posibile si trimitandu le in Ua!

    Inteligentule,spune ca OPINIA noastra e cea transmisa de partenerul strategic al carul vasal platim t miliarde pe an !

    Dar avem cele mai puternice garantii de securitste,suntem Ro lucrului bine facut cu Maia! 

    1. troale, ori nu esti pregatit ori esti foarte obosit

    Era o zona de pace pana in 2022 cand Romania, NATO, SUA au complotat si au inarmat un regim criminal, ultra-nationalist, partizan al criminalului de razboi Bandera, nazist pana in suflet. Restul este istorie.

    1. amator de istorii alternative?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb