Participanţii la cea de-a doua ediţie a Conferinţei ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova au făcut apel la încetarea războiului din Ucraina cât mai curând, a declarat, astăzi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
"Suntem afectaţi cu toţii de acest război care nu trebuie să uităm în niciun moment că trebuie să înceteze. Noi, în continuare, trebuie să cerem Federaţiei Ruse să înceteze acest război ilegal, nejustificat, neprovocat, ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei care face rău Ucrainei, care face rău regiunii, Europei, lumii întregi şi, nu în ultimul rând, face rău Rusiei. Prin urmare, şi astăzi apelul nostru pe care l-am pronunţat aici la Bucureşti a fost că războiul trebuie să înceteze cât mai curând", a afirmat Aurescu, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii.
Germania sprijină Ucraina financiar, economic, energetic, dar şi pe plan militar, a declarat, la rândul său, ministrul de Externe, Annalena Baerbock, care a coprezidat reuniunea de la Bucureşti alături de Bogdan Aurescu şi secretarul de stat francez pentru Dezvoltare, francofonie şi parteneriate internaţionale, Chrysoula Zacharopoulou.
"Trebuie să existe sprijin pe toate fronturile. Războiul este unul hibrid şi răspunsul trebuie să fie la fel. Nu sprijinim doar Moldova, ci şi Ucraina financiar. Vom sprijini economic, energetic, dar şi când vine vorba despre deminare, pentru că, după cum am auzit în ultimele săptămâni, una dintre probleme sunt minele din toată ţara, mai ales din oraşele şi satele care au fost eliberate.
Minele sunt încă acolo. Susţinem Ucraina din diverse perspective şi avem discuţii permanente pe această temă cu partenerii noştri şi în cadrul Guvernului german pentru a oferi şi mai mult sprijin militar. (...) Vom oferi Ucrainei sistemul antiaerian cel mai avansat pe care îl putem avea, care va veni în curând, dar ne uităm şi la un sprijin suplimentar când vine vorba de vehicule armate", a precizat Annalena Baerbock.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2022, 16:13)
Cheia razboiului a spus-o ambasadoarea Frantei in Romania, dna Auer. Rusia si Ucraina sunt victime in acest razboi. Agresorul este altul, nenumit de dna ambasador... dar evident pentru toata lumea. NATO si SUA. Doar ele pot decide incetarea razboiului prin a se declara invinse.
Laurence Auer:Nu vrem să ne regăsim neapărat în rolul de mediator, dar dorim, realist vorbind, ca cele două victime ale acestui război, care nu are nicio bază, care nu are nicio justificare, să vadă, la un moment dat, care este viitorul pentru ele. Despre asta vorbim.
AGERPRES: Aţi spus "cele două victime". Adică?
Laurence Auer: Vorbim şi de Rusia, de poporul rus. Sunt de părere că într-un conflict armat există morţi, civili... Bineînţeles că Ucraina este victima, cu dezastre în oraşele şi teritoriile sale, dar poziţia Franţei este legată de faptul că într-o zi va exista, sperăm, o discuţie despre încheierea conflictului.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2022, 18:14)
Agresorul nenumit este conducerea Rusiei care isi bate joc de propria populatie si de Ucraina si o face din 2014. Insa, chiar si inainte de 2014 daca luam in considerare si alte razboaie purtate in Moldova, Cecenia sau Georgia.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2022, 17:00)
Razboiul din Ucraina nu se termina curand.
Ucraina este de departe o tara cu cele mai mari resurse din Europa, de carbune, fier, grafit, .. dar mai ales, in contextul problemelor climatice, Ucraina este o tara care are apa si terenuri fertile ce pot hrani o mare parte din populatia Terei. Desigur ca razboiul se va termina cand, ori Rusia, ori vesticii vor ocupa intr-un fel sau altul Ucraina.
Probabil ca Ucraina va constitui in viitor locul unde multe decenii de acum, se vor infrunta popoarele lumii in lupta pentru resurse si hrana, in lupta pentru supravietuire.