Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit astăzi, cea de-a doua reuniune a Trilateralei România - Ucraina - Republica Moldova la nivel de ministere de externe, în cadrul căreia a fost adoptată o declaraţie comună care se axează pe tematica de securitate şi care arată că Marea Neagră reprezintă o regiune importantă de interes strategic pentru securitatea nu doar a regiunii, ci şi a spaţiului euroatlantic, în ansamblul său, potrivit news.ro.
Ministrul de Externe a transmis: "Am găzduit astăzi cea de-a doua reuniune trilaterală România-Republica Moldova-Ucraina, la nivel de miniştri de externe, cu participarea colegilor noştri din ministerele apărării din cele trei ţări, tematica reuniunii fiind, aşa cum am anunţat, axată în mod prioritar pe abordarea aspectelor de securitate, care interesează toate cele trei ţări.Încă de la început, doresc să le mulţumesc colegilor mei, miniştri de externe şi miniştri ai apărării, pentru discuţiile deosebit de consistente în acest format şi pentru prezenţa lor la Bucureşti.După cum ştiţi deja, domnul ministru Kuleba nu a putut fi prezent astăzi, din motive obiective şi foarte serioase legate de războiul din Ucraina şi de recentele descoperiri ale crimelor odioase comise de armata rusă împotriva prizonierilor de război ucraineni".
Bogdan Aurescu a arătat: "România condamnă ferm atrocităţile comise de Rusia în Ucraina şi reiterează, şi cu această ocazie, necesitatea ca toţi cei responsabili să fie traşi la răspundere, în conformitate cu dreptul internaţional şi pe baza instrumentelor de drept internaţional".
Ministrul a afirmat: "După cum aţi văzut, astăzi am semnat o Declaraţie comună foarte importantă care reprezintă, de fapt, primul document pe care îl semnăm în cadrul Trilateralei România-Republica Moldova-Ucraina. Este un document foarte important, care se axează pe tematica de securitate. El se concentrează pe dezvoltarea relaţiilor puternice între cele trei ţări, în domenii extrem de relevante, atât în domeniul politic, cât şi în cel economic, de infrastructură, apărare, securitate, cultură şi consemnează faptul evident că avem viziuni similare cu privire la o Mare Neagră care să fie stabilă şi sigură. Ne exprimăm, de asemenea, dorinţa ca cooperarea noastră să se întărească, inclusiv în ceea ce priveşte combaterea efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei, cât şi în ceea ce priveşte combaterea propagandei ruse, a dezinformării şi în ceea ce priveşte întărirea rezilienţei noastre".
Potrivit lui Aurescu: "acest document subliniază, de asemenea, angajamentul pentru suveranitatea, integritatea teritorială, independenţa Republicii Moldova şi Ucrainei în graniţele recunoscute la nivel internaţional".
Ministrul a subliniat: "De asemenea, reiterează faptul că Marea Neagră reprezintă o regiune importantă de interes strategic pentru securitatea nu doar a regiunii, ci şi a spaţiului euroatlantic, în ansamblul său. De asemenea, subliniem în această declaraţie importanţa ca, în acest an, atât Ucraina, cât şi Republica Moldova, să obţină deschiderea negocierilor de aderare pentru a ajunge state membre ale Uniunii Europene, cu drepturi depline", a mai spus ministrul. "Ne exprimăm sprijinul pentru Formula de Pace pe care Preşedintele Zelenski a propus-o şi, de altfel, am şi discutat în întâlnirea noastră trilaterală despre modalităţile de a pune în aplicare această Formulă de Pace. Subliniem încă o dată cât de important este ca toţi cei care au comis crime internaţionale în Ucraina să fie traşi la răspundere şi, bineînţeles, ne reiterăm angajamentul ca această cooperare trilaterală să fie întărită în continuare, la fel ca şi coordonarea noastră în acest format".
Bogdan Aurescu a menţionat ca au decis ca următoarea reuniune trilaterală, care va avea loc în lunile următoare, să se concentreze pe aspecte legate de infrastructură şi de cooperare în domeniul energiei.
Ministrul de Externe a spus: "Revenind la discuţiile noastre trilaterale, reamintesc faptul că acest format a fost lansat la iniţiativa României, pe 15 septembrie 2022, printr-o întâlnire la Odesa. Cu acel prilej, ne-am concentrat asupra aspectelor legate de energie, de consolidare a interconectărilor între cele trei ţări - şi nu fac decât să reamintesc faptul că, la acel moment, ne aflam cu aproximativ o lună înainte de momentul în care Federaţia Rusă a bombardat masiv infrastructura energetică critică din Ucraina, ceea ce a pus în evidenţă faptul că noi deja ne-am pregătit la momentul respectiv, cu aproape o lună înainte, să ne întrajutorăm pe acest subiect. De altfel, vreme de aproximativ trei luni, România a furnizat aproape 80-90% din necesarul de energie electrică pentru Republica Moldova".
Bogdan Aurescu a arătat că: "au discutat în principal despre securitatea regională, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ceea ce reprezintă, de altfel, şi esenţa discuţiilor de la Conferinţa privind Securitatea Mării Negre, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, pe care, de asemenea, o găzduiesc la Bucureşti împreună cu Ministerul Apărării şi cu Ministerul de Externe şi Ministerul Apărării din Ucraina.".
Aurescu a afirmat: "De asemenea, am discutat în cadrul reuniunii trilaterale despre sprijinul NATO şi al Uniunii Europene pentru Ucraina şi pentru Republica Moldova. Am informat cu privire la paşii pe care România i-a sprijinit în cadrul celor două organizaţii din acest punct de vedere, fie că vorbim despre creşterea fondurilor pentru programele de întărire a capacităţii de apărare a celor două ţări, prin donaţii de fonduri pe care România le-a efectuat, fie că vorbim despre utilizarea Facilităţii Europene pentru Pace, care este în mod evident extrem de utilă Ucrainei în acest moment, dar care, de asemenea, este destinată şi sprijinirii rezilienţei Republicii Moldova. De asemenea, am vorbit despre misiunea pe care Uniunea Europeană o va lansa în curând în Republica Moldova, un jalon important în sprijinirea construcţiei capacităţilor de securitate şi rezilienţă ale Republicii Moldova".
El a subliniat că a amintit în discuţii şi despre iniţiativa pe care a propus-o în februarie, de a crea un regim de sancţiuni dedicat combaterii destabilizării şi atacurilor la adresa ordinii constituţionale a Republicii Moldova. "Facem paşi acceleraţi pentru adoptarea acestui regim de sancţiuni", a adăugat Aurescu.
Ministrul de Externe a mai spus că au discutat, în mod evident, şi despre conflictele prelungite din regiune, cu accent asupra dosarului transnistrean.
Aurescu a spus: "Este important ca această temă a conflictelor prelungite să rămână prioritară pe agenda Uniunii Europene. Vă aduc aminte că, în anii trecuţi, am reuşit să includ pe agenda activă a Consiliul Afaceri Externe acest subiect şi am propus recent să reluăm acest subiect pe agenda unei cât mai apropiate reuniuni a Consiliului Afacerii Externe. Am discutat despre consolidarea cooperării trilaterale pentru întărirea apărării şi rezilienţei noastre comune, pentru că, până la urmă, securitatea noastră este interconectată. Nu poate să existe o evoluţie a conflictului din Ucraina fără efecte asupra securităţii regionale, asupra securităţii euroatlantice şi, de asemenea, asupra securităţii Republicii Moldova, dar ceea ce este cel mai important - şi acesta este mesajul principal pe care noi l-am adresat astăzi, atât în discuţiile noastre, cât şi la Conferinţa pentru Securitatea Mării Negre - este că nici Ucraina, nici Republica Moldova nu sunt singure, dimpotrivă, suntem solidari, răspundem concret, răspundem concertat, coordonat, atât individual, cât şi în cadrul Uniunii Europene şi al NATO. România va continua să fie solidară cu Ucraina şi cu Republica Moldova, atât timp cât va fi necesar".
El a menţionat că atât colegii de la Chişinău, cât şi colegii prezenţi astăzi aici, de la Kiev, precum şi ministrul Kuleba, în discuţia telefonică pe care au avut-o ieri, au transmis sincer şi fără echivoc aprecierile faţă de sprijinul constant oferit de România, faţă de susţinerea pe care am acordat-o Ucrainei, respectiv Republicii Moldova, pe toate palierele relevante şi prin toate mijloacele solicitate.
Bogdan Aurescu a spus în discurs: "Ca pilon de stabilitate şi ca furnizor de securitate în regiune, România va continua cu responsabilitate să asigure acest rol în sprijinul statelor care sunt vulnerabile în regiune la presiunile Rusiei. Credem şi suntem absolut convinşi că acest format reprezintă un format ce generează valoare adăugată. Sperăm ca această tendinţă să continue, aşa cum, de altfel, am prevăzut în Declaraţia noastră trilaterală, fie că vorbim despre securitate, fie că vorbim despre energie, infrastructură, conectivitate sau orice alt subiect care este de interes comun".
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit joi, cea de-a doua reuniune a Trilateralei România - Ucraina - Republica Moldova la nivel de ministere de externe, care a fost axată pe teme de securitate şi a beneficiat de participarea miniştrilor apărării din cele trei state. Astfel, la reuniune au mai luat parte ministrul apărării al României, Angel Tîlvăr, ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, ministrul apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, şi primul adjunct al ministrului de externe al Ucrainei, Emine Dzapharova, în numele ministrului Dmytro Kuleba, care nu a mai putut efectua deplasarea la Bucureşti, din cauza evoluţiilor de ultimă oră legate de cursul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă.
Temele de discuţie au cuprins situaţia de securitate din regiune, eforturile de contracarare a efectelor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi a presiunilor exercitate de Rusia împotriva Republicii Moldova, sprijinul NATO şi al UE pentru Ucraina şi Republica Moldova. De asemenea, discuţiile în acest format au fost centrate şi pe întărirea cooperării trilaterale în domeniul consolidării capacităţilor de apărare ale celor două state vecine României şi a rezilienţei acestora în contextul războiului de agresiune dus de Federaţia Rusă în Ucraina. Reuniunea Trilaterală România - Ucraina - Republica Moldova a avut loc în contextul desfăşurării la Bucureşti a primei Conferinţe privind Securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, organizată de Ministerul Afacerilor Externe al României, Ministerul Apărării Naţionale al României, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei şi Ministerul Apărării al Ucrainei, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei.
Desfăşurarea la Bucureşti a acestor evenimente este o dovadă a rolului-cheie jucat de România în ecuaţia regională de securitate, marcată de agresiunea rusă împotriva Ucrainei şi de ameninţările multiple, convenţionale şi hibride, cu care se confruntă regiunea Mării Negre.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2023, 18:59)
O bășină ... diplomatică . Stil Aurescu - Iohannis ! ...