BOGDAN CHIRIŢOIU: "Activitatea Consiliului Concurenţei neafectată de decizia CCR privind termenele mandatelor membrilor interimari"

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 26 aprilie 2021

Bogdan Chiriţoiu

Bogdan Chiriţoiu

Decizia recentă a Curţii Constituţionale (CCR) privind necesitatea existenţei unor termene pentru mandatele membrilor interimari ai plenului Consiliului Concurenţei nu va afecta activitatea instituţiei a declarat preşedintele Bogdan Chiriţoiu, pentru Agerpres.

"Ne bucură publicarea motivării recentei decizii a Curţii Constituţionale vizând legea concurenţei. Decizia vizează o situaţie din urmă cu mai mulţi ani, când un membru al plenului Consiliului Concurenţei s-a aflat într-un interimat foarte lung din cauza faptului că nu fusese numit un înlocuitor. Aceasta situaţie a fost contestată în 2017 de avocaţii unei firme sancţionate de către Consiliu, iar decizia Curţii Constituţionale clarifică speţa respectivă", a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, între timp legea concurenţei a fost modificată şi completată.

"Credem că forma actuală a legii răspunde criticilor Curţii Constituţionale, nemaiexistând posibilitatea unor prelungiri excesive ale mandatelor. Cu toate acestea, vom citi cu atenţie motivarea pentru a vedea dacă este nevoie de alte ajustări ale legii, în perioada legală de 45 zile. În acelaşi timp, această decizie vizând interimatele arată că trebuie să finalizăm cât mai repede procedura de completare a plenului, pentru a avea o echipă de conducere întregită", a mai spus Bogdan Chiriţoiu, conform sursei citate.

Acesta consideră că este posibil ca unii avocaţi mai agresivi să folosească recenta decizie a Curţii Constituţionale în litigiile cu Consiliul Concurenţei.

"Decizia Curţii Constituţionale are efecte numai pentru viitor şi nu va afecta activitatea autorităţii de până acum. Textul motivării deciziei este foarte clar în acest sens", a precizat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Arătăm că decizia de anul acesta a CCR vizează soluţionarea unei excepţii ridicată în contencios administrativ, în anul 2017, de compania Viessmann, ai cărei reprezentanţi au contestat mai multe articole din legea concurenţei printre care şi articolul 18 aliniat 3, care prevedea prelungirea mandatelor membrilor Plenului, după expirare, până la numirea succesorilor. Viessmann a fost sancţionată de Consiliul Concurenţei la sfârşitul anului 2016, cu 3,7 milioane lei, pentru încheierea unor înţelegeri cu 10 distribuitori pentru stabilirea preţurilor de revânzare ale centralelor Viessmann.

Articolul 18 aliniat 3 preciza: "În situaţia în care până la expirarea duratei mandatului unui membru al plenului Consiliului Concurenţei (...) nu este numit un succesor, membrul plenului al cărui mandat expiră îşi va continua activitatea până la depunerea jurământului de către cel desemnat pentru mandatul următor".

Între timp, articolul respectiv a fost modificat prin ordonanţă de urgenţă, stabilindu-se termene pentru mandatele interimare.

Curtea Constituţională s-a pronunţat cu privire la această speţă în 26 ianuarie 2021, prin decizia 58/2021. Magistraţii CCR au admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Societatea Viessmann SRL în dosarul nr. 3111/2/2017 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal şi au constatat că dispoziţiile art.18 alin.(3) din Legea concurenţei nr.21/1996 sunt neconstituţionale. Judecătorii CCR au respins ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate ridicată compania Viessmann, în acelaşi dosar, cu privire la dispoziţiile art.25 alin.(1) lit.b), art.26 alin.(4), art.32 alin.(1), art.38 alin.(1), art.43 alin.(1) şi ale art.64 alin.(1)-(4) din Legea concurenţei nr.21/1996.

În motivarea deciziei, motivare ce a fost publicată recent de CCR, se constată că articolul din legea concurenţei (art 18. alin 3, înainte de a fi modificat) "creează premisele exercitării atribuţiilor şi ale continuării mandatului de membru al plenului Consiliului Concurenţei fără limită/termen". În acelaşi timp, Curtea Constituţională recomandă să se "depună toate diligenţele necesare pentru respectarea termenelor care dimensionează durata mandatelor membrilor Consiliului Concurenţei, precum şi să procedeze la demararea procedurilor privind desemnarea noilor membri, astfel încât în procesul de interpretare şi aplicare a legii să dea eficienţă principiului legalităţii, potrivit căruia respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie, care este de esenţa cerinţelor statului de drept".

Curtea Constituţională a respins contestaţiile referitoare la celelalte articole din Legea Concurenţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb