BOGDAN MAIOREANU, ANALISTUL ETORO:  "Liderii corporaţiilor preferă să combată inflaţia prin creşterea preţurilor"

G.D.
Piaţa de Capital / 26 mai 2022

Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro

Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro

Inflaţia schimbă comportamentul consumatorilor, dar un sondaj recent arată că şi firmele acţionează diferit în această perioadă. Directorii financiari planifică reduceri ale cheltuielilor, în timp ce directorii executivi intenţionează să lupte împotriva inflaţiei prin creşterea preţurilor, conform unui comunicat al eToro remis redacţiei. Marjele de profit ale corporaţiilor sunt aproape de niveluri record atât în SUA, cât şi în Europa, ceea ce arată că firmele au reuşit până acum să gestioneze cu succes presiunea inflaţiei. Cu toate acestea lipsa de bani a consumatorilor ar putea da peste cap planurile corporatiste.

Potrivit sursei citate, un sondaj realizat de compania de consultanţă Gartner în rândul a 400 de directori executivi şi lideri de business din America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu, Africa şi zona Asia - Pacific, din diferite industrii şi din companii de diferite dimensiuni, arată că, pentru mai mult de jumătate dintre respondenţi, instrumentul preferat pentru combaterea inflaţiei este creşterea preţurilor. 62% dintre directorii executivi consideră că inflaţia este o problemă persistentă sau pe termen lung. Principalul lor răspuns la inflaţie este creşterea preţurilor (51% dintre respondenţi), mai degrabă decât creşterea productivităţii şi eficienţei (22% dintre respondenţi). De fapt, anul acesta, productivitatea şi eficienţa nu se află nici măcar în topul primelor 10 priorităţi ale business-ului pentru directorii executivi. Prin urmare, s-ar putea să mai vedem creşteri de preţuri în viitorul foarte apropiat.

Această abordare a liderilor din mediul de afaceri de a combate inflaţia prin creşterea preţurilor ar putea testată la propriu foarte curând. Un sondaj realizat în Marea Britanie cu privire la impactul creşterii costului vieţii asupra cheltuielilor de consum a arătat că deja o treime dintre consumatori vor cumpăra mai puţine lucruri pe care le doresc în 2022, iar o altă treime va cheltui din economii pentru a putea face faţă creşterii costului vieţii.

Un alt sondaj realizat în luna mai în rândul a 182 de directori financiari şi manageri financiari a arătat că aceştia se vor orienta din ce în ce mai mult către reduceri de costuri dacă inflaţia va continua să rămână peste medie şi în ultimul trimestru al acestui an. Peste jumătate (54%) dintre respondenţi au declarat că majorările de preţuri rămân principalul lor instrument pentru moment, dar numai 25% se aşteaptă să se bazeze în continuare pe majorări de preţuri dacă inflaţia va rămâne ridicată în trimestrul al IV-lea din 2022. În cazul reducerilor de costuri, tendinţa a fost pe dos, doar 20% dintre respondenţi favorizând în prezent această strategie ca instrument principal, ajungând la 39%, dacă inflaţia persistă.

Investiţiile corporaţiilor sunt, de asemenea, în creştere puternică, reflectând un oarecare optimism cu privire la viitor. Datele sondajului au arătat că pe termen scurt şi mediu automatizarea va rămâne o investiţie continuă pentru aproximativ un sfert dintre directorii financiari, interesul pentru această strategie crescând uşor dacă inflaţia persistă. În special, automatizarea şi creşterile de preţuri au fost selectate de un număr aproape egal de respondenţi ca fiind strategiile planificate pentru combaterea inflaţiei, dacă va fi necesar, în trimestrul IV din 2022. Companiile se grăbesc să se automatizeze pentru a gestiona creşterea salariilor şi presiunile asupra costurilor pe care le văd la orizont, subliniază sursa citată.

Întrucât un alt sondaj a identificat lipsa angajaţilor având calificare înaltă în perioada post pandemie ca fiind primul risc după atacurile cibernetice cu noi modele de ransomware, automatizarea sarcinilor plictisitoare sau mai puţin productive are sens în reducerea costurilor, permiţându-i personalului să se concentreze pe dezvoltarea afacerii. Acest lucru este în concordanţă cu ceea ce oferă RPA - automatizarea proceselor cu roboţi, aşa că am putea vedea circumstanţe favorabile în această industrie dominată de UiPath, unicornul născut în România. În acest moment, acţiunile companiei au pierdut aproape 80% din valoarea lor în ultimele 12 luni, în ciuda faptului că e lider de piaţă.

Directorii financiari îşi vor continua investiţiile în IT până în 2023 la nivel de companie, 46% dintre respondenţi declarând că îşi extind planurile digitale, în timp ce 32% au spus că nu au planificat nicio schimbare. Inteligenţa artificială (AI) este acum menţionată pentru al treilea an consecutiv ca fiind tehnologia nouă cu cel mai de impact în rândul directorilor executivi. În ciuda buzz-ului creat recent în legătură cu metaversul, 63% dintre directorii executivi consideră că acesta nu poate fi folosit sau este foarte puţin probabil să fie o tehnologie cheie pentru afacerea lor, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. pai de unde ban ptr managemenrt : 1,5 milioane Vechere, 570 mii Radu Caprau...

    salariu mediu pe firma mic, plata telemunca ptr salariati , zero.. 

    1466 lei salariu net ptr un om din statie OMV , ptr 184 ore lucrate.  

    Bine nu ?

    sa maqnace gura managementului , numa a lor 

    ŚOC, SOC, nu pot sa cred. Asa ceva, sa nu renunte la marjele lor de profit si sa arunce totul pe clienti, in Romania? Sunt socat!

    1. orice pentru profit, daca chiar trebuie se poate scade cantitatea per produs (este un trend pentru alimentele impachetate) sau chiar calitatea, apoi se dau afara din angajatii productivi, se mareste norma pentru cei ramasi, se muta productia in zone cu mana de lucru ieftina, lista este lunga

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb