BOGDAN MAIOREANU (ETORO): "Europa se va confrunta cu o inflaţie ridicată şi în 2023"

V.G.
Piaţa de Capital / 19 decembrie 2022

"Europa se va confrunta cu o inflaţie ridicată şi în 2023"

După Rezerva Federală a SUA, Banca Centrală Europeană a decis să încetinească ritmul de majorare a ratelor dobânzilor, potrivit unui comunicat remis redacţiei. Şi, la fel ca în SUA, această politică va continua şi în Europa în 2023, cu deosebirea că BCE a anunţat şi o înăsprire cantitativă începând cu luna martie a anului viitor. Pentru investitori, veştile sunt mixte, deoarece se estimează că factorii actuali care împing inflaţia în sus vor continua să acţioneze şi în 2023, dar că este posibil să asistăm la o atenuare a acestora în a doua parte a anului.

Potrivit sursei citate, inflaţia din zona euro a scăzut la 10,1% în noiembrie, de la 11,1% în octombrie. Alte veşti bune au venit de la indicii din decembrie ai managerilor de achiziţii din Marea Britanie şi zona euro (PMI), publicaţi vinerea trecută, care au fost mai buni decât aşteptările, ceea ce arată rezilienţa perspectivelor de creştere economică. Indicatorii se află încă la niveluri de recesiune, cu perspective slabe în ceea ce priveşte comenzile noi şi locurile de muncă, dar fără să mai fi scăzut din nou, şi arătând presiuni mai mici asupra preţurilor. Toate acestea indică că inflaţia şi-ar fi atins varful. Indicele PMI din zona euro a crescut (48,8) pentru a doua lună, condus de Germania. Creşterea a fost ajutată de redresarea sectoarelor de turism şi transport de călători, chiar dacă industria producătoare, cu un consum mare de energie, a rămas în urmă. Preţurile inputurilor şi ale produselor finite au crescut în cel mai mic ritm din ultimul an, ceea ce dă de asemenea speranţe că inflaţia şi-a atins vârful.

În cea mai recentă acţiune de combatere a inflaţiei, BCE a majorat rata dobânzii cheie cu 0,5%, după câteva creşteri de 0,75%. Însă preşedintele BCE, Christine Lagarde, a avertizat că nu este vorba de pivotarea la care se aşteaptă pieţele şi că vom mai asista la creşteri de 0,5% pentru o perioadă de timp. Există membri ai BCE care văd aceeaşi majorare de 0,5% având loc din nou în februarie şi martie anul viitor.

Cele mai recente date din România arată o accelerare a inflaţiei anuale la 16,76%, în timp ce rata dobânzii este de 6,75%. În Polonia, inflaţia a decelerat cu 0,4% faţă de luna precedentă, ajungând la 17,5%. Rata cheie a dobânzii în Polonia este aceeaşi cu cea din România. În Bulgaria, însă, inflaţia încetineşte la 0,7%, în ciuda faptului că rata dobânzii cheie a fost majorată pentru prima dată în noiembrie cu doar 0,49%. În Ungaria şi Cehia, însă, se înregistrează o accelerare a inflaţiei cu peste 1%, în ciuda faptului că au rate ridicate ale dobânzii cheie. În Ungaria, rata cheie a băncii centrale este de 13%, iar în Cehia de 7%. Cel mai probabil, Banca Naţională a României va continua cu majorările de dobândă şi în 2023, dar într-un ritm mai lent decât am văzut anul acesta.

În 2023, aceiaşi factori care au dominat acest an vor induce incertitudine pe pieţe. Acum Europa este pregătită pentru această iarnă, dar lupta pentru refacerea rezervelor de gaze va începe din nou în primăvară. BCE ia în considerare faptul că există un risc de penurie pentru iarna 2023-24 în cazul în care războiul din Ucraina va continua. Criza energetică va continua să afecteze Europa, iar politicile fiscale vor împiedica cel mai probabil creşterea economică.

BCE consideră că PIB-ul din zona euro va încheia anul acesta cu o creştere de 3,4%, iar anul viitor se va extinde cu doar 0,5%. Şocul energetic indus de conflictul din Ucraina influenţează economiile prin reduceri ale producţiei în industriile energointensive, prin creşterea inflaţiei şi incertitudinii. Între timp, previziunile privind inflaţia au fost majorate pentru următorii doi ani. Aceasta este în continuare văzută peste nivelul ţintă în 2025. Conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat inflaţia este principalul motiv de îngrijorare al investitorilor individuali.

Dar vestea bună pentru investitori este că BCE estimează că în a doua jumătate a anului 2023 activitatea va începe să se redreseze pe măsură ce pieţele energetice se reechilibrează şi incertitudinea va scădea. Bancherii centrali europeni estimează că blocajele în aprovizionare se vor atenua, în timp ce cererea externă este în creştere, Europa fiind bine poziţionată din punct de vedere al competitivităţii preţurilor. În ciuda tuturor acestor lucruri, PIB-ul va rămâne sub traiectoria prognozată înainte de invazia din Ucraina.

Anul 2023 pare să fie unul complicat. Se preconizează că venitul disponibil al gospodăriilor se va contracta în 2023 din cauza inflaţiei ridicate şi că se va redresa treptat abia în 2024-25. Din această cauză, ECB preconizează că rata de economisire va scădea sub nivelul de dinaintea pandemiei anul viitor şi în 2024 şi că va începe să se redreseze de abia în 2025, se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai asta se si vrea, de asta sint mult in urma SUA si la rate si la QT.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb