Bogdan Maioreanu, eToro: "Inteligenţa artificială pe care o poţi atinge"

Miscellanea / 12 ianuarie

Bogdan Maioreanu, eToro: "Inteligenţa artificială pe care o poţi atinge"

Pentru consumatorul pasionat de tehnologie, începutul de an este un moment important. Toate noile produse şi tehnologii ale anului sunt prezentate în cadrul expoziţiei Consumer Electronics Show din Las Vegas. La începutul anului 2024, CES este despre inteligenţa artificială. Dar de data aceasta este vorba despre tipul de inteligenţă artificială (IA) care poate fi văzută, atinsă şi chiar gustată de către consumator, spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Potrivit sursei citate, televizorul, amplificatorul audio multicanal, maşina de spălat vase, aspiratorul robotizat sau maşina de spălat rufe au încorporat deja IA de câţiva ani buni. Dar este vorba de genul de IA nevăzută care face unele lucruri în interiorul maşinii. Uneori, prezenţa acesteia se manifestă printr-o setare IA în interiorul meniurilor sau printr-un mic indicator aprins cu iniţialele IA pe partea din faţă a unui aparat. Dar în acest an, producătorii de electronice au decis să pună inteligenţa artificială direct în sufrageria dumneavoastră. LG şi Samsung au prezentat asistenţi IA care sunt, de fapt, mici roboţi capabili să înţeleagă comenzi vocale şi să îndeplinească sarcini simple. Ei arată cumva ca nişte droizi din Star Wars.

Analistul eToro precizează că robotul de inteligenţă artificială Ballie de la Samsung a fost prezentat pentru prima dată în 2020, dar a revenit anul acesta la CES cu un proiector încorporat. Noua versiune este concepută pentru a fi un companion, un aparat de divertisment şi un câine de pază cu ajutorul camerelor sale frontale şi posterioare. Ballie te poate urmări prin casă, poate veni când este chemat şi chiar te poate întâmpina la uşă. Robotul are capacitatea de a detecta postura umană şi de a-şi ajusta proiecţia la cel mai bun unghi de vizualizare posibil. Robotul are trei roţi care îi permit să se deplaseze prin casă. Rivalul Samsung, LG, a prezentat propriul robot de companie, numit Smart Home AI Agent. Robotul se bazează pe învăţarea automată pentru a înţelege contextul, astfel încât să poată oferi răspunsuri emoţionale personalizate pentru fiecare membru al casei. Este alimentat de un model de limbaj mare generativ de inteligenţă artificială, astfel încât puteţi discuta cu el în timp ce faceţi treburile casnice, dar nu vă va împături rufele. Deşi nu are capacităţi de proiecţie, are o faţă cu ochi de animaţi ca în desenele animate pe un ecran frontal. Robotul poate servi ca monitor de animale de companie şi poate patrula prin casă, vă poate avertiza când trebuie să luaţi medicamentele şi de asemenea, poate efectua apeluri de urgenţă.

Asus, Dell (DELL), ACER şi alţii au prezentat laptopuri PC care folosesc noile cipuri Intel Meteor Lake, Core Ultra cu un nucleu dedicat IA. Microsoft (MSFT) a adăugat primul său buton nou pe tastatură din ultimele trei decenii, tastă care deschide asistentul său de inteligenţă artificială CoPilot. În acelaşi timp, atât NVIDIA (NVDA), cât şi AMD (AMD) au lansat o nouă serie de procesoare grafice şi, respectiv, noi plăci grafice şi au subliniat avantajele pe care procesarea prin IA le aduce framerate-ului. Dar poate că unul dintre cele mai interesante dispozitive este un asistent personal IA portabil care arată ca o combinaţie între un telefon mobil şi un Game boy. Asistentul IA al dispozitivului produs de start-up-ul Rabbit este capabil să converseze, să primească sarcini vocale şi să le rezolve singur sau prin interacţiunea cu aplicaţiile de pe telefonul mobil. Şi am văzut şi aparate de bucătărie alimentate cu inteligenţă artificială, cum ar fi un grătar care promite să ofere de fiecare dată o friptură perfectă, arată sursa citată.

În timp ce 2023 a fost anul Chat GPT şi a împins în sus preţurile acţiunilor companiilor de tehnologie, 2024 începe să se contureze ca anul care va aduce o extindere a performanţelor bursiere şi o rotaţie spre segmentele mai sensibile la aterizarea uşoară a economiei şi la reducerea ratelor dobânzilor, sectoare care au rămas în urmă anul trecut. Sectorul tehnologic ar putea rămâne în urmă, dar tot se va descurca bine. Ratele mai scăzute ale dobânzilor vor susţine evaluările deja ridicate ale companiilor, în timp ce perspectivele de creştere a profiturilor de două cifre sunt susţinute de această extindere a adoptării şi a multiplicării cazurilor de utilizare a inteligenţei artificiale, afirmă Bogdan Maioreanu.

Din ce în ce mai mulţi investitori de retail intenţionează să deţină acţiuni de inteligenţă artificială, conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat realizat în rândul a 10.000 de investitori din 13 ţări. În timp ce 50% dintre investitorii de retail din România plănuiesc să deţină acţiuni de inteligenţă artificială, faţă de 27% care o fac deja, doar 18% dintre respondenţii români declară că nu sunt deloc interesaţi să investească în inteligenţă artificială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb