Bogdan Maioreanu, eToro: "Vacanţa de vară din 2023 va fi mai scumpă "

Miscellanea / 2 mai 2023

Bogdan Maioreanu, eToro: "Vacanţa de vară din 2023 va fi mai scumpă "

Odată lăsate în urmă micile vacanţe de Paşte şi 1 Mai, europenii aşteaptă cu nerăbdare vacanţa de vară. În timp ce unii încă se întreabă unde să meargă, 52% dintre europeni şi-au rezervat deja parţial sau integral călătoriile din această vară, cu 8% mai mulţi decât în urmă cu un an. Dar această vacanţă va fi probabil una scumpă din cauza inflaţiei şi de asemenea, pentru că mulţi europeni intenţionează să cheltuiască mai mult pe călătorii decât au făcut-o anul trecut.

Potrivit unui sondaj realizat de Comisia Europeană pentru Turism (ETC), mai mult de jumătate dintre europeni şi-au rezervat deja călătorii în afara ţării lor pentru această vară. Planificarea timpurie este o reacţie la teama creşterii costurilor de călătorie din cauza inflaţiei, care rămâne cea mai mare preocupare a europenilor (23%), urmată de situaţia economică şi finanţele personale (17%).

Călătoriile în Europa rămân principala alegere, 30% dintre europeni plănuind să viziteze o ţară vecină şi 28% să se îndrepte spre o ţară mai îndepărtată. Doar 11% intenţionează să călătorească în afara Europei. Aproape 60% dintre europeni intenţionează să facă mai multe călătorii până în septembrie 2023.

Războiul din Ucraina afectează şi planurile de vacanţă iar aceast lucru nu este o veste bună pentru turismul românesc, deoarece 11,5% dintre călători şi-au schimbat itinerariile pentru a evita ţările învecinate cu zona de conflict. Cu toate acestea, cele mai recente date statistice arată că, la începutul acestui an, sosirile turiştilor internaţionali în România au crescut cu 61% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai multe intrări sunt din Europa, urmate de Asia şi America de Nord.

Sondajul ETC arată că 37% dintre europeni intenţionează să cheltuiască peste 1500 de euro de persoană pentru vacanţa de vară, cu 7% mai mult decât în urmă cu un an. Europenii intenţionează să cheltuiască mai mult în această vară pentru călătorii, sport şi îngrijire personală, activităţi de agrement şi cumpărături. Mai puţini bani vor fi cheltuiţi pe combustibil. Poate că în vara anului 2023 drumurile vor fi mai puţin aglomerate, deoarece cu 7% mai puţini europeni intenţionează să călătorească cu maşina, alegând în schimb să folosească autocarele sau trenurile.

Potrivit sondajului, mai mult de jumătate dintre călători vor alege să ajungă la destinaţie cu avionul, cam la fel ca în 2022. Pentru companiile aeriene, aceasta este o veste bună după problemele operaţionale de anul trecut. Dar agenţia de rating Fitch avertizează că ar putea exista în continuare perturbări operaţionale în următoarele luni, deoarece companiile aeriene şi aeroporturile încă îşi măresc capacitatea. Acest lucru ar putea fi exacerbat de potenţiale greve, care ar putea afecta traficul aerian de vară. În ceea ce priveşte cele mai recente acţiuni sindicale ale controlorilor de trafic aerian din Franţa, Fitch a estimat că 5%-10% din zboruri au fost anulate în zilele afectate.

Până în prezent, rezervările companiilor aeriene din Europa pentru această vară sunt robuste, în ciuda creşterii preţurilor biletelor, ceea ce susţine o redresare a traficului de pasageri şi a marjelor de profit, potrivit Fitch. În această vară, 70% dintre turiştii din Spania şi Marea Britanie intenţionează să călătorească cu avionul, 63% dintre italieni şi peste 50% dintre polonezi şi francezi. În general, cererea europeană de transport aerian şi-a revenit, ajungând la 85%-90% din nivelurile din 2019 în ultimele şase luni. Companiile aeriene low-cost, precum Wizz Air (WIZZ.L) şi RyanAir (RYAAY), înregistrează deja creşteri considerabile în T1 2023 în ceea ce priveşte numărul de pasageri (cu un plus de 59% şi, respectiv, de 17%) în comparaţie cu nivelurile de dinaintea pandemiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb