Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat duminică, după discuţia avută cu protestatarii că zona de revendicări care ţine de decizia Comisiei Europene trebuie prezentată Comisiei şi a explicat că altfel ar putea fi periclitate subvenţiile prin plăţile directe care se fac din fonduri europene în valoare de 13 miliarde de euro, relatează news.ro.
Conform sursei menţionate, "Aşa cum am precizat şi protestatarilor, zona aceasta de revendicări care ţine de decizia Comisiei Europene, cu toate că noi înţelegem şi suntem de acord trebuie prezentate Comisiei Europene pentru ca decizia să fie una care nu se întoarce împotriva dumnealor. Noi am precizat că orice jalon şi orice măsură care ţine de angajamentele cu Comisia Europeană, chiar dacă, să zicem, mâine Guvernul României s-ar angaja şi ar lua-o, ar însemna o întoarcere împotriva dumnealor. Pentru că suntem în situaţia în care Comisia Europeană are toate argumentele necesare pentru suspendarea fondurilor şi măsurile care ţin de fondurile europene. De aceea am socotit de cuviinţă să fim foarte prudenţi în analiza acestor revendicări şi să nu-i punem în dificultatea în care, spre exemplu, subvenţiile prin plăţile directe care se fac din fondurile europene în valoare de 13 miliarde de euro ar fi periclitate", a declarat Marcel Boloş.
El a menţionat că aceste revendicări vor fi prezentate Comisiei Europene, potrivit sursei citate: "Aceste tipuri de revendicări, indiferent cât se continuă protestul, ţin de angajamente cu Comisia Europeană. Noi am spus că le preluăm într-un memorandum pe care îl vom discuta cu Comisia Europeană, dar, ştim bine, ştim cu toţii că aceste tipuri de angajamente şi aceste tipuri de măsuri, dacă le-am lua, s-ar întoarce măsura împotriva dumnealor, dacă, să zicem, mergem mai departe şi discutăm cu Comisia Europeană, nu ştiu în ce măsură vom găsi o soluţie, dar este de bun simţ pentru noi ca să prezentăm aceste măsuri Comisiei Europene", a explicat ministrul Finanţelor.
El s-a referit şi la o altă revendicare a protestatarilor, cea legată de preţul RCA, informează news: "În privinţa RCA-ului trebuie în continuare să fie discutată problema cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru că aici, ca şi la noi, sunt calculele care se fac, cât plăteşte omul ca primă de asigurare şi ce cheltuieli au asiguratorii. Inducerea unui risc de faliment în sistemul de asigurări nu cred că-i lipseşte României în acest moment şi de aceea trebuie să fim înţeleşi că toate aceste tipuri de măsuri şi de revendicări trebuie analizate în contextul angajamentelor asumate cu instituţiile financiare şi în contextul riscului pe care îl generează", a afirmat Boloş.
Ministrul Finanţelor a mai adăugat că unele dintre revendicări ar putea duce la încurajarea evaziunii fiscale, precizează sursa menţionată: "Spre exemplu, cu toată preţuirea şi cu toată înţelegerea de care dăm dovadă, sunt şi tipuri de măsuri care pot să conducă la încurajarea evaziunii fiscale. Noi trebuie să ştim că avem aceste măsuri, cum sunt cele cu e-Factura, cu e-Transport, cu e-Sigiliu, care sunt adoptate prin decizie a Comisiei Europene, care facilitează României să aplice aceste tipuri de măsuri, dar nu în orice condiţii, pentru că de la Comisia Europeană vin banii şi nu vin niciun euro, nici doi euro, vin zeci de miliarde de euro. Iar condiţiile pe care noi trebuie să le respectăm sunt sfinte, altfel punem în pericol atât interesul dumnealor. Nu cred că şi-ar dori să piardă România şi dumnealor în mod direct, fondurile europene, cum nici noi, banii europeni pentru investiţiile preţioase pe care le avem în infrastructură, în modernizarea de şcoli", a mai transmis ministrul Finanţelor.
El a subliniat că reprezentanţii ministerului au fost de acord cu şase revendicări, conform sursei precizate: "Sunt şase măsuri cu care am fost de acord. Legea prevenţiei, spre exemplu, să fie aplicată numai pentru acele fapte care nu sunt de natură de evaziune fiscală. Suntem de acord. Nimeni nu a spus că nu este de acord. Simplificarea procedurală şi partea de digitalizare, care tot pe dumnealor îi interesează, suntem de acord şi vom elabora un pachet de măsuri în acest sens", a mai declarat Marcel Boloş.
1. La speciali se poate?
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2024, 20:35)
Atunci, Bolose, gaseste solutii, nu mai scoate Comisia la inaintare ca pe aia nu i intereseaza decat de Zelensky!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de wes în data de 14.01.2024, 20:54)
Intentia e sa-i falimenteze.
1.2. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 14.01.2024, 22:11)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de ggg în data de 14.01.2024, 21:28)
au 170 milioane de euro sa faca un rahat de stadion pt dinamon pt un spital nou la standarde europene nu exista bani. hoti spagari etc.
2.1. Prea mare a fost furaciunea la Dinamo (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Generalul Lipa Lipa în data de 14.01.2024, 23:38)
O exprimare mai aproape de realitate ar fi: au 170 de milioane de euro sa faca un stadion pentru o echipa falimentara si de o valoare submediocra.
Dinamo s-a transformat in echipa ABBA: un an in A, doi in B, un an in A
Un club cu un palmares consitent, devalizat de Dinu, Borcea, Badea, Becalii (cu doi de "i", ca-s mai multi)...si altii ca ei.
3. Minciuni
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2024, 02:09)
Ne întoarcem in perioada anilor '90 și începutul 2000, când pentru orice ineptie politicienii.romani dădeau vina pe fmi. S-a dovedit că în multe cazuri FMI a fost ori incompetent, ori sabotor, dar a fost obligația politicienilor români sa nu le accepte și să iasă public să câștige susținerea cetățenilor și contestarea prostiilor fmi.
Dar politicieni români erau ocupați cu furatul, sau erau la randul lor incompetenți și nu era nimeni sa susțină interesul național. Acum ne aflam in aceeași situație, suntem conduși de aceleași partide de hoți care dau vina pe UE și ne amenință cu blocari de bani. Asf este condusa politic, comisarii fiind numiți de partide și validați de parlament, plina de trântori incompetenți care nu au avut cum să prevină falimentele asigurătorilor, deoarece nu se pricep. Despăgubirile fermierilor sunt necesare, guvernul fiind incapabil să controleze importurile și tranzitul acestora prin Romania.
3.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 15.01.2024, 08:12)
...
4. fără titlu
(mesaj trimis de Danut în data de 15.01.2024, 09:44)
Serios.. Bolos... dar pensiile speciale de ce nu au periclitat ?
Aveti dosare care ...v-ar fi periclitat bunastarea ?