România este printre cele cinci state membre cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare fiscală de şapte ani în loc de patru, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, care se află la reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare al UE de la Bruxelles, conform Agerpres.
"Astăzi, România a fost în centrul discuţiilor la Bruxelles, unde s-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene. Iată ce trebuie să ştiţi: Una dintre temele principale a fost situaţia planurilor fiscale pe termen mediu şi traiectoriile bugetare ale statelor membre. Aici vă anunţ că România este printre cele cinci state membre cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare de şapte ani în loc de patru", a scris, pe Facebook, Marcel Boloş.
Acesta a subliniat că ajustarea pe şapte ani este o oportunitate vitală pentru România.
"În faţa unor încercări de a deforma realitatea, adevărul este acesta: ajustarea pe 7 ani este o oportunitate vitală pentru România. De ce? Pentru că permite: reducerea deficitului bugetar într-un ritm care să nu producă dezechilibre macroeconomice; Securizarea investiţiilor din fonduri europene! Ne asigurăm că putem finaliza proiectele cu cofinanţare mare din Politica de Coeziune şi PNRR (de exemplu 60% pentru transport, 50% pentru infrastructura de apă-canalizare); Protejarea dezvoltării, doar aşa putem implementa bugetele de investiţii din fonduri naţionale care îmbunătăţesc viaţa oamenilor: Anghel Saligny, PNDL, CNI", a transmis Boloş.
Potrivit sursei citate, o altă temă la Ecofin a fost progresul discuţiilor pe tema reformei vamale, propusă prin pachetul legislativ al Comisiei Europene din mai 2023.
"Am susţinut că trebuie să găsim cât mai curând posibil un compromis cu privire la înfiinţarea Autorităţii Vamale a UE şi a Centrului de Date Vamale, soluţii care vor reduce costurile şi vor moderniza comerţul. Reforma vamală va veni cu beneficii directe pentru oameni: costuri vamale reduse, acces mai uşor la pieţele internaţionale pentru afaceri locale, eliminarea blocajelor birocratice şi controale mai eficiente", a arătat ministrul Finanţelor, potrivit Agerpres.
În ceea ce priveşte impozitarea energiei, Boloş a menţionat pe reţeaua de socializare că se lucrează la o nouă directivă care să taxeze energia în acord cu obiectivele de mediu şi climă.
"UE doreşte ca taxarea produselor energetice şi a energiei electrice să fie în acord cu politicile privind energia şi clima, contribuind la reducerea emisiilor. Poziţia noastră a fost că în acest proces nu trebuie să neglijăm necesitatea unui echilibru între obiectivele climatice, specificul fiecărui stat membru şi competitivitatea UE. Cu toate acestea, considerăm că sunt necesare negocieri suplimentare pe anumite subiecte - de exemplu indexarea nivelurilor minime ale accizei - pentru că nu dorim introducerea unui mecanism adiţional, pe lângă cel deja existent la nivel naţional. România va sprijini continuarea discuţiilor sub preşedinţia Poloniei pentru a ajunge la un acord", a mai transmis ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
1. Felicitari ministrului liberal al finantelor
(mesaj trimis de Simparizanr liberal în data de 11.12.2024, 06:34)
Planul acesta fiscal a fost negociat de Ciolacu dar elaborat de d Bolos ,deci este realist si asigura cumva impotriva sanctiunilor viitoare daca acest plan nu era acceptat. Si metoda aceasta de a face platile strict necesare din fondul de urgenta intarziind acele fatidice rectificari bugetare care sunt parghia bugetarilor sa si mareasca salariile si beneficiile impingand ordonatorii de credit pe care i au practic in stapinire intr o situatie de criza de plati si salarii numai ca sa si asigure sporirea salariilor .!Ca orice majorare a salariului minim ,chiar meschina umfla masiv platile datorate de trezorerie lunar pt beneficiile cumulate multiple de la mai multe surse etc de la varful piramidei (uneori chiar si scutite de impozite !). Ma bucur ca avem inca acest ministru integru la finante si ma ingrozesc cand Bolos nu va mai fi acolo ! sarbatori fericite d Bolos !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2024, 07:10)
Normal ca au acceptat la preturi mai mari ca in Germania si salarii de mizerie. Pentru cine facem acest deficit. Pentru hotiile lor, iar noi si copiii, copiilor nostri il vom plati din greu. Saracie maxima adusa de UE in Romania. Doar sistemul se lafaie in bani.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2024, 08:06)
România este falimentara !
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2024, 09:10)
Mare realizare.Adica vor continua in liniste furaciunile si lafaiala bugetarilor.Iar dupa acesti 8 ani vom depasi
nivelul pibului ca datorie publica.