BOOM-UL DE PE PIAŢA PETROLULUI DIN SUA Goldman Sachs: Cererea de ţiţei va atinge nivelurile pre-pandemice până la sfârşitul anului

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 mai 2021

Goldman Sachs: Cererea de ţiţei va atinge nivelurile pre-pandemice până la sfârşitul anului

Rystad Energy: veniturile totale pre-hedging ale sectorului de şist, posibil să atingă un record de 195 de miliarde de dolari, depăşind vârful anterior de 191 de miliarde de dolari stabilit în 2019 Preţul petrolului a crescut cu 33% în acest an

Boom-ul consemnat anul acesta pe piaţa americană a petrolului şi gazelor continuă în luna mai, pe fondul preţurilor solide din domeniu, care, potrivit analiştilor, vor mai urca în viitor, dar şi în baza cererii globale de profil, care se redresează, respectiv a disciplinei fiscale practicate de marii producători de şist.

Conform unei analize realizate de compania independentă de cercetare energetică Rystad Energy, preluată de Forbes, combinaţia menţionată de factori va aduce un an record pentru sectorul petrolului şi gazelor din SUA.

Rystad Energy estimează că 2021 ar putea fi cel mai bun an pentru sectorul de şist din Statele Unite, iar veniturile totale pre-hedging ale acestui domeniu ar putea atinge un record de 195 de miliarde de dolari, depăşind vârful anterior de 191 de miliarde de dolari stabilit în timpul marelui boom din 2019.

Conform Rystad, numai vânzările de hidrocarburi din Bazinul Permian ar putea ajunge la 110 miliarde de dolari, evoluţii solide fiind anticipate pentru toate sondele de şist din regiunile Bakken, Niobrara, Marcellus şi Anadarko.

Rystad lansează, totuşi, un avertisment: este posibil ca sectorul de şist să nu atingă venituri record până în 2022 din cauza pierderilor suferite în cadrul programelor de hedging care leagă producţia unor companii de preţurile de piaţă. De asemenea, Rystad atrage atenţia că disciplina fiscală corporativă din sector va continua pe tot parcursul anului 2021, iar "în timp ce vânzările de hidrocarburi, numerarul din operaţiuni şi EBITDA producătorilor de petrol testează noi recorduri maxime într-un mediu cu o cotaţie a ţiţeiului WTI de 60 de dolari pe baril, cheltuielile de capital nu cresc în mod exponenţial, deoarece producătorii rămân angajaţi să păstreze disciplina operaţională".

Artem Abramov, şef al departamentului de cercetare pe segmentul de şist, în cadrul Rystad Energy, menţionează: "În general, se aşteaptă ca ratele de reinvestire a întreprinderilor să se situeze în intervalul 60-70% în acest an din cauza rambursări datoriilor şi a pierderilor din hedging".

Astfel, sursa atrage atenţia că, în timp ce industria va continua să activeze mai multe platforme de foraj în ultimele opt luni ale anului 2021, nimeni nu ar trebui să se aştepte ca Enverus Daily Rig Count, spre exemplu, care are acum 524 de platforme, să ajungă la peste 1.000 de platforme, aşa cum a înregistrat în timpul boom-ului anterior. Un număr de 650 până la 700 de platforme până la sfârşitul anului pare posibil, totuşi, conform sursei, care menţionează că aceasta ar fi o evoluţie sănătoasă pentru toţi cei implicaţi.

Continuă consolidarea sectorului prin fuziuni

Consolidarea în industria analizată a continuat luna aceasta cu o altă mare fuziune, dar care nu este axată pe Bazinul Permian, unde s-au desfăşurat multe asemenea tranzacţii în ultimii ani. În schimb, afacerea se concentrează pe activele de gaze naturale din regiunea prolifică Marcellus Shale, cel mai mare bazin producător de gaze naturale din America de Nord.

Săptămâna trecută, EQT Corp. a anunţat preluarea pe 2,925 miliarde de dolari a Alta Resources, companie deţinută privat, o mişcare care va oferi EQT o amprentă mai mare în regiunea Marcellus Shale din nord-estul Pennsylvaniei. Acordul va adăuga un miliard de picioare cubice - producţie de gaze naturale pe zi - la portofoliul EQT şi va genera un EBITDA anual ajustat proiectat la 550-600 de milioane de dolari pentru companie.

Ca parte a tranzacţiei, EQT a achiziţionat, de asemenea, active midstream semnificative, constând în aproximativ 300 de mile de linii de colectare a gazelor deţinute şi operate.

Andrew Dittmar, senior analist pentru fuziuni şi achiziţii la Enverus, spune că perspectivele economice pozitive au determinat companiile private, precum Alta, să devină ţinte de preluare mai atractive. Domnia sa declară: "Efectul de cumpărare a companiilor private este, probabil, alimentat de o perspectivă bună privind activitatea economică în 2021, ceea ce va duce la creşterea preţurilor materiilor prime. În plus, un avans puternic al acţiunilor companiilor publice de explorare şi producţie la sfârşitul anului 2020 şi începutul anului 2021 a schimbat evaluările între achiziţiile publice şi private, companiile publice apărând acum relativ mai scumpe. Preţurile îmbunătăţite ale acţiunilor companiilor oferă, de asemenea, cumpărătorilor publici o monedă mai puternică atunci când transferă capitalurile proprii omologilor lor privaţi".

Andrew Dittmar observă, de asemenea, că realizarea de economii şi consolidarea operaţiunilor au determinat multe fuziuni în domeniu. Domnia sa spune: "În timp ce în 2020 acest lucru a luat aproape în totalitate forma consolidării public-private a explorării - dezvoltării, în 2021 accentul s-a pus până acum pe operatorii privaţi. Această evoluţie include achiziţia de către Enerplus a Bruin E&P în Bakken, respectiv preluarea DoublePoint Energy din Bazinul Permian de către Pioneer Natural Resources".

Conform Enverus, tendinţa de consolidare în bazinele de şist va continua pe tot parcursul anului 2021, pe fondul menţinerii, probabil, a preţurilor solide pe segmentul mărfurilor, respectiv al proprietăţii extrem de fragmentate.

În concluzie, analiştii spun că aceşti factori şi mulţi alţii lasă loc suplimentar pentru consolidarea sectorului petrolului şi gazelor din SUA, în 2021 şi 2022.

Cotaţiile petroliere, în urcare

Preţul futures al ţiţeiului a urcat ieri, pe pieţele externe, în condiţiile în care un atac cibernetic a provocat oprirea unei conducte majore de petrol din SUA.

Cotaţia petrolului american WTI cu livrare în luna iunie avea un preţ de 64,45 dolari barilul la Nymex, la ora locală 08.29, în creştere cu 0,9% faţă de ultima zi a săptămânii trecute, în timp ce barilul de ţiţei european Brent cu livrare în iulie era tranzacţionat la 68,94 dolari la ICE Futures Europe, în creştere cu 1%.

Preţul petrolului a crescut cu 33% în acest an datorită reducerii producţiei Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a aliaţilor săi, respectiv ca urmare a relaxării restricţiilor de circulaţie impuse în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus în SUA şi Europa.

În timp ce unii analişti susţin că cererea de petrol nu va atinge niciodată nivelurile pre-pandemice, banca americană de investiţii Goldman Sachs anticipează că acest lucru se va întâmpla până la sfârşitul anului curent. Conform Goldman Sachs, preţul petrolului Brent va atinge 80 de dolari/baril în şase luni, iar al WTI - 77 de dolari.

Săptămâna trecută, preţul petrolului Brent a testat pragul de 70 de dolari pe baril, dar a revenit sub acest nivel. În contextul dat, Phil Streible, strateg-şef de piaţă la Blue Line Futures LLC din Chicago, spune citat de Bloomberg: "Petrolul a avut o evoluţie excelentă, dar s-a grăbit puţin. Cotaţia a atins nivelul de rezistenţă, iar ulterior a scăzut. Însă, nu putem să ne aşteptăm la o slăbire a cererii în vară, ceea ce va susţine preţurile".

Amintim că, la începutul lunii trecute, grupul OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol plus aliaţii săi din afara cartelului) şi-a redus estimările referitoare la cererea de petrol din 2021, cu 300.000 de barili pe zi, din cauza noilor restricţii impuse de unele guverne în contextul pandemiei de Covid-19.

În scenariul său de bază, OPEC+ se aşteaptă ca cererea de petrol să crească cu 5,6 milioane de barili pe zi în acest an, cu 300.000 barili pe zi mai puţin faţă de prognoza sa anterioară. De asemenea, cartelul a crescut prognoza globală de creştere a ofertei cu 200.000 barili pe zi, la 1,6 milioane barili pe zi.

Potrivit sursei, stocurile de petrol din lumea industrializată vor coborî în august sub media perioadei 2015-2019, cu o lună mai târziu decât prognoza anterior.

S&P Global Platts informa, ieri, că OPEC a extras 25,28 de milioane de barili de ţiţei pe zi în aprilie, mai mult cu 80.000 de barili/zi faţă de martie, iar aliaţii săi din afara cartelului - 13,21 milioane de barili, în creştere cu 130.000 de barili pe zi.

În aşteptarea creşterii cererii mondiale de petrol, alianţa intenţionează să-şi diminueze cotele de producţie cu 350.000 barili/ zi în luna mai, cu încă 350.000 de barili/zi în iunie şi 441.000 de barili/ zi în iulie, ceea ce semnifică o creştere totală cu 1,14 milioane de barili/zi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb