Borbély: Vom autoriza investiţia de la Roşia Montană numai şi numai dacă proiectul respectă în totalitate legislaţia naţională europeană de mediu

C.P.
Macroeconomie / 22 iunie 2010

László Borbély a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă că "Investitorul de la Roşia Montană a obţinut un nou certificat de urbanism şi, dacă acesta nu va fi suspendat de instanţă ca şi cele precedente, se va întruni Comitetul de Analiză Tehnică (CAT) pentru a decide paşii următori. Cel mai probabil însă, se va decide reluarea procedurii de autorizare. Desigur, totul se va face transparent, vor fi dezbateri publice şi schimburi de opinii cu societatea civilă, ONG-uri, inclusiv cu partea ungară. Am şi avut în acest sens întâlniri cu ministrul mediului din Ungaria. Eu voi respecta în totalitate legislaţia europeană şi românească în domeniu", a precizat László Borbély.

"Am vizitat recent o exploatere de minereu aurifer în localitatea Boliden, Suedia pentru a vedea exact cum funcţionează tehnologia pe bază de cianuri. Ţin să precizez că procesul tehnologic utilizat la mina din Suedia este identic cu cel care ar fi folosit la Roşia Montană. La mina din Boliden am văzut cum se poate exploata aurul fără ca mediul şi natura să aibă de suferit iar Suedia nu este o ţară care îşi asumă riscuri de mediu. Aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, vom autoriza investiţia de la Roşia Montană numai şi numai dacă proiectul respectă în totalitate legislaţia naţională europeană de mediu", a declarat László Borbély.

Ministrul a precizat că operatorul este obligat, prin lege, să se asigure că nivelul concentraţiei de cianuri este cât mai mic posibil, chiar sub nivelul maxim acceptat de către legislaţia europeană. Astfel "Directiva europeană a fixat nişte valori maxime admise în privinţa concentraţiei de cianuri. Pentru investiţiile noi, valoarea trebuie să se situeze sub 10 ppm. Investitorul de la Roşia Montană îşi propune un nivel maxim de 5 ppm. Operatorul poate chiar urma exemplul minei suedeze de aur din Boliden, care deţine un sistem de monitorizare responsabil de avertizarea în timp real, în cazul în care nivelul concentraţiei de cianuri depăşeste o anumită valoare maxim admisă", a completat László Borbély.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu stiu ce ati vazut exact ,in Suedia, dar ca sa afirmi ca GC. R.M.va asigura la Rosia Montana 5ppm concentratie la cianuri este o dovada a faptului ca incercati sa ne trageti pe sfoara. La dimensiunle apocaliptice ale iazului acela pe care urmeaza sa-l faca GCRM ma indoiesc. Fiti convins ca se va profita de transparenta in discutii cu oponentii proiectului.Se vor gasi metode de convingere pentru vecini,recte Ungaria, ca sa stie ce -i asteapta. Stiind ,din surse sigure, cine este in spatele proiectului asteptam ca personajele respective sa se duca in zonele vesnic verzi, cam spre finele anului. Din motive de varsta si...boala. In ce va priveste ,dle ministru Ladislau Borbely. ne asteptam la o bruma de luciditate si la foarte mult spirit de conservare. Altfel..vi s-au asigurat deja niste dosare neplacute de pe acum. Pe bune!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb