Premierul britanic, Boris Johnson, a pierdut majoritatea în Camera Comunelor, după plecarea conservatorului pro-european, Phillip Lee, fost ministru al Justiţiei, la liberali-democraţi, relatează publicaţia The Independent.
Dezertarea lui Phillip Lee înseamnă că Johnson conduce acum un guvern minoritar, pentru prima oară din 1996.
"Partidul în care am intrat în 1992 nu este partidul din care plec astăzi. Acest guvern conservator promovează cu agresivitate un Brexit dăunător, într-un mod neprincipial. Pune în pericol în mod inutil în pericol vieţile şi mijloacele de trai şi pune în pericol fără motiv integritatea Marii Britanii", a spus Lee, un susţinător al organizării unui referendum final referitor la Brexit.
Lee consideră că Johnson subminează economia ţării, democraţia şi rolul Marii Britanii în lume.
"Se foloseşte de manipulare politică, agresivitate şi minciuni. Şi face acest lucruri într-un mod deliberat şi premeditat", a arătat parlamentarul.
Sub conducerea lui Johnson, Partidul Conservator a devenit "infectat cu două boli, populism şi naţionalism englez", a avertizat Dr Lee, în scrisoarea în care şi-a prezentat demisia, informează News.ro.
Plecarea lui Lee este a treia făcută de parlamentari care au migrat în ultimele luni la liberal-democraţi, după Chuka Umunna, fost parlamentar laburist, şi Sarah Wollaston, un fost conservator.
Gestul lui Lee de a trece de pe banca conservatorilor pe cea a liberal-democraţilor a avut loc într-o manieră şocantă, în timp ce premierul îşi începuse declaraţia referitoare la summitul G7 şi, pentru câteva secunde, majoritatea parlamentarilor nu au înţeles ce se întâmplă.
Ulterior, aceştia au salutat gestul, eclipsându-l pe Johnson care vorbea despre eforturile globale de a ţine sub control incendiile de pădure din Amazonia.
Conservatorii rămân astfel într-o situaţie şi mai precară la Westminster, fără majoritatea adigurată de un singur parlamentar pe care o deţinea datorită unui acord cu Partidul Unionism Democrat.
Liderul laburist Jeremy Corbyn a profitat de noua situaţie, spunându-i liderului conservator că "guvernul său nu are nici mandat şi nici morală şi, începând de astăzi, nci majoritate".
Jo Swinson a spus că "liberal-democraţii se dezvoltă. Phillip îi urmează pe Chuka Umunna şi Sarah Wollaston, care ni s-au alăturat".
"Aceşti reprezentanţi se alătură celor peste 30.000 de noi membri care s-au alăturat liberal-democraţilor după cele mai bune rezultate din istoria noastră, la alegerile europene din mai", a mai spus lidera liberal-democrată.
În declaraţia sa, Johnson a respins afirmaţiile că strategia sa pentru Brexit eşuează: "Este greşit să afirmi că nu facem progrese. Sunt multe de făcut în zilele următoare, dar lucrurile se mişcă", a spus premierul.
Johnson a insistat că guvernul este hotărât să iasă din UE pe 31 octombrie, fără acord dacă va fi necesar. Dar, dacă proiectul transpartinic pentru blocarea Brexitului fără acord pe 31 octombrie va fi aprobat, "va pune în pericol progresele pe care le-am făcut", a avertizat premierul.