Botiş: Contribuţia la pensii private nu va creşte mai mult de 3% în acest an

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 martie 2011

Ioan Botiş

Ioan Botiş

Contribuţia la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) va rămâne, până la finalul acestui an, la 3%, a declarat ieri ministrul Muncii, Ioan Botiş.

"Contribuţia este azi de 3%. Minis-terul nu are altă propunere de creştere o cotei şi mergem în 2011 pe 3%", a declarat Botiş, citat de Mediafax.

Potrivit Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, nivelul contribuţiilor virate către Pilonul II creşte cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% în 2008 la 6% în 2016 din veniturile brute ale participanţilor.

Anul trecut, nivelul contribuţiei trebuia să fie de 3%, dar constrângerile bugetare au obligat Executivul să aloce prin legea bugetului de stat sumele aferente unei contribuţii de 2,5%, acelaşi procentaj fiind aplicat şi în 2009.

Pentru 2011, nivelul contribuţiei a urcat la 3%.

Aproape jumătate dintre participanţii la pensiile private obligatorii au în cont doar 500 de lei

La Pilonul II cotizează peste 5 milioane de salariaţi. Aproape jumătate dintre aceştia au acumulat în cont mai puţin de 500 de lei fiecare, după 33 de luni de la startul sistemului, în mai 2008, iar media se situează la 835 de lei, a declarat, ieri, preşedintele CSSPP, Mircea Oancea.

"În aceste condiţii, Pilonul II nu va putea răspunde cerinţelor pentru care a fost creat, respectiv asigurarea foştilor salariaţi a unui venit decent după încheierea perioadei active", a spus Oancea, citat de agenţia de presă.

Primele contribuţii la Pilonul II au fost virate în conturile personale ale salariaţilor în mai 2008.

La finele lunii ianuarie, fondurile de pe Pilonul II deţineau active nete de 4,5 miliarde de lei, în urcare cu 3,9% faţă de decembrie 2010.

Numărul contribuitorilor pe Pilonul II a crescut cu 0,4% în ianuarie, la 5,21 milioane.

Pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), activele nete ale celor 13 fonduri de profil totalizează 339,6 milioane de lei, avansul faţă de decembrie fiind de 3,5%, în timp ce numărul partici-panţilor a crescut cu 1,2%, la 224.191 persoane.

Primele contribuţii la Pilonul III au fost virate în mai 2007.

Suma medie acumulată pe acest segment al pensiilor private se ridica la 1.515 lei, potrivit datelor de la finele lunii ianuarie.

Oancea a amintit că, potrivit legis-laţiei, contribuţiile la fondurile de pe Pilonul III sunt deductibile atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, în limita a 400 de euro/an, la calcularea impozitului pe venit (16% la angajat), impozitul pe profit (16% la companie), contribuţiilor către asigurările sociale de stat (10,5% la angajat şi 20,8% la angajator) şi contribuţiei de accidente de muncă şi boli profesionale (0,15%-0,85% la angajator).

În situaţia contribuţiei mixte, deductibilitatea cumulată ajunge la 800 de euro/an.

"Este un avantaj fiscal care ar trebui să stimuleze, să atragă mai mulţi participanţi, în condiţiile în care sumele acumulate prin Pilonul II nu vor fi suficiente unui venit decent viitorilor pensionari", a mai spus preşedintele CSSPP.

Domnia sa este de părere că activele fondurilor de pensii private obligatorii şi facultative vor depăşi 1,6 miliarde de euro în acest an, în creştere cu aproximativ 60% faţă de 2010. "Estimarea se bazează pe un randament al activelor de 10% şi pe sumele care vor intra în sistem prin aplicarea unui procent de 3% asupra contribuţiilor plătite de angajat", a spus Oancea.

Defalcat, activele pensiilor facultative (Pilonul III) vor ajunge la active de 150 milioane de euro, cifră sus-ţinută şi de sumele aduse de cei aproape 40.000 de participanţi care vor intra în acest sistem.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb