Privatizarea producătorului de bere Haber Hateg a eşuat, întrucît ofertele firmelor interesate să preia societatea, Brau Union România şi Brau Distribuţie SRL, s-au situat la un nivel de peste două ori mai mic faţă de preţul de pornire a licitaţiei. "În cadrul şedinţei de licitaţie de ieri, desfăşurată după regulă licitaţiei competitive, nici unul dintre ofertanţi nu a dat o oferta de cel puţin 50% din preţul de pornire, iar comisia de privatizare a decis nefinalizarea tranzacţiei. AVAS va analiza situaţia Haber şi va decide, în perioada imediat următoare, asupra modalităţii de trecere în proprietate privată a companiei", se arată într-un comunicat al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
În conformitate cu hotărîrea de Guvern nr. 577/2002, dacă nu se înregistrează o ofertă de cel puţin 50% din preţul de pornire, comisia de licitaţie va putea decide organizarea unei noi licităţii cu strigare.
Brau Union România şi Brau Distribuţie SRL au fost singurele companii care au depus documentele solicitate în anunţul de privatizare a Haber pînă miercuri, la termenul limită. AVAS deţine 51,7% din acţiunile Haber, companie cu un capital social în valoare de 7,9 milioane lei.
Brau Union România, filială a grupului olandez Heineken, are în România patru unităţi de producţie, la Miercurea Ciuc, Hateg, Constanţa şi Craiova, fabrica Griviţa din Capitala fiind în curs de închidere. Portofoliul firmei include mărcile Heineken, Gosser, Schlossgold, Silva, Ciuc, Golden Brau si Bucegi.
Brau Union România a înregistrat, în 2004, o cifră de afaceri netă de 532 milioane lei noi (131,4 milioane euro), în creştere uşoară faţă de anul anterior, si un profit brut de patru ori mai mic.
Cîştigul brut aferent anului trecut a fost de 10,9 milioane lei noi (109 miliarde de lei). Brau Union România a fost înfiinţată în 1998, ca subsidiară a companiei austriece BBAG, al cărei pachet majoritar de acţiuni a fost preluat, în 2003, de Heineken.