Lucrurile nu trebuie simplificate, pentru că nu se poate face atâta zarvă doar pentru atragerea atenţiei, este de părere Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).
Domnia sa ne-a spus: "Există o serie de nemulţumiri care au apărut în rândurile populaţiei, în cercurile de afaceri, în grupurile bancare, printre şomeri etc. şi, ca urmare, Guvernul, ca să-şi asigure câştigarea alegerilor, a fost nevoit să promită organizarea cât mai rapidă a unui referendum pentru Brexit. Referendumul a fost grăbit şi Guvernul a organizat şi a deschis dezbaterile pentru referendum, deşi atitudinea Guvernului britanic nu este pentru ieşirea UK din UE".
Potrivit domnului Vasilescu, sunt câteva puncte fierbinţi care trebuie luate în seamă. "În discuţiile noastre, nu a fost luat în discuţie Centrul Financiar al Londrei, dar este unul dintre principalele subiecte. Pe fondul celei mai puternice economii din lume, s-a născut cel mai puternic centru financiar al lumii. Unii spun că nu mai este atât de puternic din cauza Brexitului, alţii - dimpotrivă, afirmă contrariul.
De asemenea, se discută problema paşaportului european, ce reprezintă un «paşaport pentru bănci», care pot merge oriunde în UE să-şi deschidă o sucursală. Orice bancă din Marea Britanie, deci, în baza paşaportului european dobândit în momentul aderării, îşi poate deschide sucursale oriunde în spaţiul Uniunii fără să ceară acordul UE, doar notificând Banca Centrală din ţara respectivă. Acum, dacă iese din Uniuena Europeană, pierde acest paşaport.
În acelaşi timp, America este foarte interesată să aibă un partener puternic, iar Marea Britanie fără UE şi Uniunea fără UK nu sunt atât de puternice, reprezintă o altă realitate.
În plus, mai sunt efectele contagiunii în caz de Brexit şi multe alte aspecte care fac să fiarbă Uniunea Europeană".
Domnul Vasilescu ţine să menţioneze că ultimele sondaje referitoare la Brexit arată o schimbare radicală a opţiunii faţă de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2016, 05:31)
O flacara mica intr-o padure mare, contagiunea.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Vanat în data de 23.06.2016, 11:59)
Domnule Vasilescu, dar cursul de schimb autohton ce mai face, ca a cam iesit din matca. Unii ar spune ca este din cauza Brexitului, insa ma uit la ce s-a intamplat luna trecuta si observ ca rezervele BNR in Euro au crescut asa incat tind sa cred ca nu Brexitul este principalul motiv ci BNR-ul care cumpara. Observ totodata ca aprecierea Euro a inceput odata cu aprobarea legii darii in plata asa incat ma intreb daca nu cumva BNR-ul tine inca o data partea bancilor in mod nejustificat si le sporeste profiturile printr-un curs al valutelor mai bun pentru ele (avand in vedere ca oricum majoritataea creditelor in valute, practic tot in lei au fost acordate si prin devalorizarea leului bancile incaseaza astfel mai mult)? Cum stau lucrurile pana la urma? Devalorizarea leului este de fapt razbunarea BNR-ului pentru legea darii in plata?