BREXIT BLUES Eroziunea poziţiei City-ului londonez îşi începe manifestarea

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 iunie 2019

Eroziunea poziţiei City-ului londonez îşi începe manifestarea

Deutsche Bank AG şi Unicredit SpA şi-au mutat, în luna mai, o parte din contractele pe instrumente financiare derivate de tipul swap-urilor pe rata dobânzii (IRS) de la contrapartea centrală LCH din Londra la Eurex Clearing în Frankfurt, o mişcare ce defineşte atât măsurile de siguranţă pe care şi le iau băncile de investiţii europene în eventualitatea unui posibil Brexit dezordonat, cât şi situaţia incertă în care se găseşte City-ul londonez, al doilea cel mai mare centru financiar al lumii după Wall Street.

În total, aproximativ 10 bănci au luat parte la operaţiunea prin care instituţiile de credit europene şi-au închis poziţiile de swap existente în Marea Britanie şi au deschis poziţii echivalente în Germania, potrivit surselor Bloomberg.

O parte din bănci, printre care JP Morgan Chase şi Commerzbank, au acţionat ca market-makeri, obţinând venituri semnificative din tranzacţii.

Operaţiunea vine după ce în luna decembrie a anului trecut 16 bănci, printre care şi Deutsche Bank, ce are unul dintre cele mai mari portofolii de produse derivate din lume (circa 40 trilioane de dolari), au demarat teste întru mutarea contractelor de la LCH din Londra, care este deţinută în proporţie majoritară de grupul London Stock Exchange şi care operează în prezent peste 90% din swap-urile pe rata dobânzii, la Eurex, subsidiară a Deutsche Boerse AG, care mai arată Bloomberg este şi singura contraparte centrală din Uniunea Europeană (UE), pe lângă LCH, ce are aprobare de la Comisia Europeană (CE) pentru astfel de operaţiuni de schimbare a dobânzilor.

La sfârşitul anului trecut, Comisia Europeană a extins licenţa LCH de a compensa tranzacţiile realizate de clienţii din UE până la sfârşitul lunii martie 2020, însă în eventualitatea în care Regatul Unit (UK) ar părăsi spaţiul comunitar fără un acord în octombrie, clienţii de pe continent ai LCH nu-şi vor putea păstra swap-urile pe rata dobânzii în Londra, din luna aprilie 2020 încolo fără o nouă prelungire a licenţei, iar dreptul colectiv al băncilor centrale germane şi franceze de a supraveghea LCH, alături de Banca Centrală a Angliei (alocat după colapsul Lehman Brothers), va dispărea. Dincolo de aprilie 2020, încă se dezbate la nivelul reglementatorilor internaţionali cine să supravegheze LCH şi, mai concis, care dintre băncile centrale să aibă dreptul de a adminis­tra o posibilă viitoare criză şi în ce mod.

Conform sursei citate, Capitalab, o filială a inter-dealer brokerului BGC Partners (intermediar care facilitează tranzacţiile între instituţii financiare, "dealers" întâlniţi mai ales în piaţa veniturilor fixe) a supravegheat operaţiunea, care ar urma să se repete o dată pe lună. În aceste condiţii, potrivit datelor Bloomberg, contrapartea centrală de la Frankfurt Eurex este prognozată să-şi tripleze veniturile până în următorul an, de la circa 29 milioane de euro în 2018 la aproximativ 85 milioane de euro la finalul anului 2020.

Christoph Hock, şef al diviziei de trading de la Union Investment ce administrează peste 300 de miliarde de euro, a precizat pentru Bloomberg: "Pentru swap-urile pe rata dobânzii am folosit exclusiv LCH, dar cu câteva luni în urmă am început să ne înfiinţăm conturi la Eurex. Majoritatea swap-urilor denominate în euro vor merge în viitor la Eurex".

Piaţa swap-urilor pe rata dobânzii este cea mai mare piaţă de instrumente financiare derivate din lume, iar continuarea acestor evoluţii va eroda poziţia dominantă a City-ului londonez de centru financiar al Europei.

Nota: Swap rata dobânzii dă posibilitatea unei companii să treacă de la o dobândă variabilă la o dobândă fixă, sau vice-versa, fiind un aranjament între două părţi prin care fiecare efectuează o serie de plăţi către cealaltă parte, până la scadenţa contractului, pe baza unui împrumut suport, care serveşte de altfel numai ca punct de referinţă pentru calculul plăţilor. Astfel, pentru fiecare parte, baza ratei dobânzii pentru o datorie se modifică fără schimbarea obligaţiei principale de referinţă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. A greșit cel ce a inventat acest cuvânt ?

    " astfel de operatiuni de schimbare a dobanzilor"...probabil ca e definitia ad-hoc pentru IRS

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb