Premierul britanic David Cameron a avertizat, recent, asupra pericolelor susţinerii campaniei pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) a liderului Partidului pentru Independenţa regatului Unit (UKIP) Nigel Farage, spunând că acesta doreşte să ducă ţara "înapoi" şi să o divizeze, în loc să o unească. El a făcut declaraţiile în presă, în contextul în care ambele tabere (pro şi contra Brexit) au reluat campaniile, înaintea referendumului de joi, după o pauză, pe fondul uciderii parlamentarului Jo Cox.
Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, un susţinător proeminent al Brexitului, a declarat pentru ziarul The Sun on Sunday că un Brexit oferă votanţilor "o şansă unică în viaţă" pentru a schimba viaţa britanicilor în mai bine. El a spus că un asemenea vot ar însemna o luare de poziţie care ar dura peste secole.
De asemenea, a ţinut o adunare în centrul Londrei, împreună cu alţi susţinători ai Brexitului, spunând mulţimii că părăsirea UE ar permite Marii Britanii controlul imigraţiei.
Recent, David Cameron a atras atenţia, într-o emisiune la BBC, că ieşirea din Uniunea Europeană ar însemna "un deceniu pierdut" pentru Marea Britanie. Consecinţa ar fi "un deceniu pierdut pentru Regatul Unit", în materie de creştere, de investiţii, de cheltuieli sociale, dacă britanicii vor opta pentru Brexit la referendumul din 23 iunie, a declarat Cameron.
"Am avea un deceniu de incertitudine" în cursul căruia va trebui renegociat un contract comercial cu UE, ceea ce ar "seca energia guvernului şi a ţării", a adăugat el. Premierul le-a cerut concetăţenilor săi să voteze pentru menţinerea în UE. "Nu vă slăbiţi ţara fiind în interiorul UE. Dimpotrivă, o întăriţi", a spus el.
Nigel Farage susţine, în schimb, că Marea Britanie trebuie să se desprindă "de un proiect care a eşuat". "Oamenii s-au săturat de ameninţările premierului şi ministrului său de finanţe" în privinţa consecinţelor economice, a declarat el în aceeaşi emisiune politică de la BBC, susţinând că Marea Britanie se va descurca foarte bine singură.
El a reafirmat că principala preocupare a britanicilor este afluxul de imigranţi proveniţi din UE, permis de libera circulaţie a persoanelor în interiorul blocului comunitar.
Ministrul de finanţe britanic George Osborne a declarat că impactul unui vot pentru părăsirea UE ar putea fi chiar mai mare decât estimarea Trezoreriei că economia ar scădea cu 6% faţă de cazul rămânerii în UE. "Ar putea fi mult mai rău", a spus el, adăugând: "Oamenii nu cumpără case, maşini. Este un semn pentru ce va urma".
În februarie, David Cameron a ajuns la un acord în cadrul Consiliului European şi a primit promisiunea că Marea Britanie va fi exceptată de la participarea la o "Uniune tot mai strânsă". Printre concesiile care i s-au mai făcut se numără şi posibilitatea ca Marea Britanie să suspende timp de patru ani ajutoarele sociale pentru imigranţii comunitari noi veniţi, această aşa-numită "frână de urgenţă" putând fi aplicată într-un interval de cel mult şapte ani.
Atunci, el a anunţat data referendumului, adăugând: "Recomandarea mea este clară. Cred că Marea Britanie va fi mai în siguranţă, mai puternică şi mai prosperă într-o UE reformată. Suntem aproape de una dintre cele mai importante decizii din viaţa noastră".
• Cum se poziţionează partidele
Partidul Conservator este divizat pe problema Brexitului, potrivit unei analize Open Europe Berlin: aşa-numiţii "modernizatori Tori", precum David Cameron şi George Osborne doresc rămânerea în UE, dar cei de la dreapta partidului văd referedumul ca pe o şansă să recâştige suveranitatea pierdută a Marii Britanii. Nu sunt prea multe nume mari din partea Coservatorilor în tabăra "Brexit", dar Boris Johnson este extrem de important.
În ultimele decenii, Partidul Laburist nu a fost deranjat de dispute în privinţa Europei. Cu mici excepţii, partidul a fost în favoarea proiectului european. Însă alegerea ca parlamentar a lui Jeremy Corbyn, unul dintre cei mai de stânga membri, a ridicat unele dubii cu privire la poziţia partidului asupra UE. Corbyn a votat, în 1975, pentru părăsirea a ceea ce avea să devină UE, iar acum susţine şovăitor rămânerea în Uniune. Însă majoritatea parlamentarilor partidului Laburist fac campanie pentru rămânerea în UE.
Partidul Scottish National Party (SNP) este pro UE, dar se vorbeşte că unii naţionalişti ar putea vota pentru Brexit, pentru a grăbi calea spre independenţă. Scoţienii sunt mai mult eurofili decât eurosceptici, dar în eventualitatea unui Brexit, scoţienii vor cere un nou referendum pentru independenţă.
Partidul pentru Independenţa Marii Britanii (UKIP) este în favoarea ieşirii din UE, după cum o arată şi numele său.
Partidul Liberal Democrat, cel mai eurofil partid, a fost zdrobit la alegerile generale din 2015, coborând de la 57 de locuri, la doar 8, pe fondul creşterii UKIP şi SNP. Acesta este în favoarea rămânerii în UE, însă nu prea a mai fost băgat în seamă de media, în ultima vreme.
Majoritatea partidelor irlandeze sunt pro UE, întrucât Irlanda ar avea chiar mai mult de pierdut decât Marea Britanie în cazul unui Brexit.
Şi presa britanică a luat poziţie în campania din jurul Brexitului. În favoarea părăsirii UE, s-au arătat Daily Mail, The Sun, The Sunday Times, iar pentru rămânerea în UE: The Mirror, The Times, The Guardian, The Financial Times.
• Taberele "Leave" şi "Remain"
Premierul britanic David Cameron a promis să organizeze un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană, în cazul câştigării alegerilor generale din 2015, ca răspuns la solicitările parlamentarilor din Partidul Conservator şi din cadrul UKIP, care au argumentat că britanicii nu s-au mai pronunţat din 1975, când au votat să rămână în UE, într-un referendum.
David Cameron a declarat: "Este timpul ca poporul britanic să se pronunţe. Este timpul să rezolvăm această problemă europeană în politica britanică".
Cei care sunt pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană consideră că UE are un deficit democratic şi că statutul de membru subminează suveranitatea statelor, iar cei care sunt în favoarea rămânerii în Uniune apreciază că într-o lume cu multe organizaţii supra-statale, pierderea teoretică din suveranitate este compensată de beneficiile apartenenţei la UE.
Cei care doresc un Brexit sunt de părere că Marea Britanie ar putea avea un control mai bun asupra imigraţiei, ceea ce ar reduce presiunea pe serviciile publice, pe sectorul imobiliar şi pe locurile de muncă, ar aduce economii de miliarde din taxele datorate Uniunii, ar permite ţării să îşi facă propriile acorduri comerciale şi ar elibera Marea Britanie de regulamentele şi birocraţia de la Bruxelles.
Cei care vor să rămână în Uniune spun că Brexitul ar însemna riscarea prosperităţii Marii Britanii, i-ar diminua influenţa asupra problemelor mondiale, ar pune în pericol securitatea naţională, prin reducerea accesului la bazele de date europene cu infractori şi ar crea bariere comerciale între UK şi UE. De asemenea, aceştia consideră că Brexitul ar duce la pierdere de locuri de muncă, întârzieri în investiţii şi riscuri pentru companii.
"Britain Stronger in Europe" este principalul grup de campanie pentru rămânerea în UE, iar "Vote Leave", cel în favoarea Brexitului.
"Britain Stronger in Europe" oferă şase motive principale pentru votul în favoarea rămânerii în UE: "33 milioane de slujbe din UK sunt legate de comeţul cu UE, apartenenţa la Uniunea înseamnă preţuri mai scăzute în magazine, peste 200.000 de afaceri britanice fac comerţ cu UE, Marea Britanie primeşte investiţii de 66 milioane de lire sterline pe zi din UE, mandatul de arestare european ajută la prinderea infractorilor pe teritoriul UE, pentru fiecare liră pusă la bugetul UE, Marea Britanie primeşte aproape 10 lire înapoi, prin comerţ, investiţii, locuri de muncă şi preţuri mai scăzute".
Potrivit "Vote Leave", un vot prentru Brexit înseamnă ca ţara să nu mai dea săptămânal 350 milioane de lire către Bruxelles, preluarea controlului graniţelor şi expulzarea infractorilor violenţi, preluarea puterii de a face propriile acorduri comerciale.
"Euro este permanent pe buza unei crize şi vom fi nevoiţi să plătim pentru un bail-out din nou", mai arată tabăra "Vote Leave", potrivit căreia criza imigranţilor este scăpată de sub control. Cei în favoarea Brexitului doresc, de asemenea, controlul asupra legilor ţării: "Peste jumătate din legi sunt făcute de birocraţi de la Bruxelles pe care nu i-a ales nimeni. Marea Britanie a fost depăşită la vot de fiecare dată când a votat contra legilor UE. Aceste legi îi costă pe contribuabilii britanici 2,4 miliarde de lire".
1. BAIL OUT
(mesaj trimis de anonim în data de 22.06.2016, 15:03)
Inseamna ca Vote Leave stie ca UE e prafff.
Rbs daca nu ma insel a fost nationalizata, bail in , din bani britanicilor, nu din bani Europei, nu faliment pt aceasta banca.
Bail out demonstreaza ca Europa nu exista.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.06.2016, 15:05)
* out nu in