Banca Reglementelor Internaţionale (Bank for International Settlements - BIS) analizează posibilitatea de a închide proiectul-pilot mBridge, o platformă de plăţi transfrontaliere pe care preşedintele rus Vladimir Putin o consideră o soluţie pentru a eluda sancţiunile internaţionae impuse de Statele Unite după declanşarea războiului din Ucraina şi a reduce dependenţa de dolarul american, se arată într-un articol publicat în urmă cu două zile de Bloomberg.
Potrivit sursei citate, Putin a adus în discuţie dezvoltarea unei platforme similare, denumită "BRICS Bridge," la summitul recent de la Kazan, sugerând un sistem alternativ menit să sprijine economiile BRICS şi să conteste dominanţa dolarului pe piaţa internaţională.
Dezvoltată iniţial de băncile centrale din China, Thailanda, Hong Kong şi Emiratele Arabe Unite, platforma mBridge a ajuns recent la o etapă de testare şi a demonstrat capabilităţi concrete printr-o tranzacţie majoră realizată în dirhami digitali de către banca centrală a Emiratelor Arabe Unite în iunie 2024. Proiectul permite transferuri internaţionale de fonduri fără a trece prin băncile americane, un aspect care îl face atractiv pentru statele care vor să evite sistemul financiar dominat de dolar. Cu toate acestea, implicarea Chinei în dezvoltarea mBridge a generat îngrijorări în rândul oficialilor occidentali, care privesc proiectul ca pe o potenţială modalitate de ocolire a sancţiunilor impuse de SUA.
Pe lângă mBridge, în septembrie 2024 un alt sistem numit Agora a fost lansat ca o alternativă occidentală, fiind susţinut de bănci centrale majore şi de 40 de bănci comerciale din G7, inclusiv Federal Reserve şi băncile centrale din Europa, Coreea şi Japonia. Agora este conceput să îmbunătăţească viteza şi eficienţa plăţilor transfrontaliere şi reprezintă răspunsul Occidentului la iniţiativele similare ale BRICS.
Summitul BRICS care a avut loc în perioada 22-24 octombrie a culminat cu adoptarea unui manifest prin care grupul şi-a declarat oficial intenţia de a reduce dependenţa de dolar. Acesta a promovat conceptul "BRICS-Pay," o iniţiativă menită să faciliteze tranzacţiile între membrii BRICS prin monede proprii, fără implicarea dolarului. Chiar dacă "BRICS Bridge" nu a fost menţionat explicit, această temă de dedolarizare a generat un sprijin general, cu toate că unele ţări membre, precum India şi Africa de Sud, au rămas rezervate în faţa unei tranziţii rapide de la dolar.
Conform sursei citate, Agustin Carstens, manager general al BIS, a declarat recent că instituţia bancară nu va sprijini proiectele care au legături directe cu ţările sancţionate. Acesta a afirmat clar că BIS "nu poate opera cu ţări supuse sancţiunilor," indicând că presiunea politică din partea Occidentului se intensifică. În acest context, închiderea mBridge este o opţiune aflată în discuţie la BIS, în contextul în care sancţiunile impuse Rusiei de SUA şi aliaţii NATO au dus la creşterea interesului pentru alternativele independente de dolar.
Cu toate acestea, decizia de a închide mBridge ar putea să nu pună capăt proiectului, deoarece ţările participante ar putea să continue independent dezvoltarea acestuia, conform unor surse din industrie. Pentru statele BRICS care doresc să protejeze tranzacţiile sensibile de supravegherea occidentală, platformele alternative de plăţi precum mBridge sau BRICS Bridge reprezintă oportunităţi strategice, deşi există încă divergenţe între membri. India, Africa de Sud şi Emiratele Arabe Unite, ţări care nu sunt afectate de sancţiunile americane, manifestă prudenţă în adoptarea unor măsuri ce ar putea provoca tensiuni cu Occidentul.
Chiar dacă mBridge sau BRICS Bridge ar putea oferi viabilitate tehnică şi flexibilitate în tranzacţiile internaţionale, dezvoltarea unor instrumente financiare cu potenţial de a schimba echilibrul economic global rămâne o provocare pentru BRICS. În faţa acestor presiuni, BIS şi alţi actori globali sunt nevoiţi să îşi reevalueze strategiile, iar evoluţia iniţiativelor de dedolarizare şi independenţă financiară va depinde de unitatea internă a BRICS şi de reacţia comunităţii internaţionale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2024, 08:38)
BRICS BRIDGE inseamna diversitate in lumea financiara. Dupa cum bine stim diversitatea este promovata de occident, imediat diversotate curge si pe robinet.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2024, 10:18)
Diversitatea itzi curge tzie prin numeroshii tai neuroni din creier.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2024, 10:34)
Viitorul BRICS e legat de troc. Un vagon cărbune = un vagon oi.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2024, 10:38)
Hai ca asa e daca e.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2024, 11:04)
Un vagon soldați = 2 kg mere
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2024, 13:01)
E cam mare pretul daca intra si Nord Coreeeni.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2024, 13:02)
Nu e un pic colonialist ca vestul sa impuna altor tari sa sanctioneze Rusia?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2024, 14:15)
NU! Colonialisti sunt doar rusii - ei invadeaza pentru teren - e clar ca vor teren - orice altceva spun e abureala.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2024, 17:19)
Nu le impune. Statele care preferă schimburi comerciale cu SUA și UE renunță la Soviet. De asta China se va lepăda de Putler cât de curând.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de Avatar de straja patriei în data de 31.10.2024, 18:41)
OK,acum ia pastila si la somn
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 31.10.2024, 19:12)
Mă semnasem greșit înainte de tratament.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2024, 13:03)
Sa vanda sau sa lea dea columbienilor fotoghin ca aia stau pe intuneric de o saptamana.
Sau rusii nu vor rom la schimb?
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2024, 16:49)
Bolivar Belicosos Finos CB :-)
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2024, 13:05)
Ma mir ca nu apare stirea cu cresterea taxelor in Rusia sau cu pierderile Gazprom dupa profitul de anul trecut.
Aceste stiri se pot gasi pe alte publicatii economice din Romania.