BRM cere modificarea legislaţiei pentru dezvoltarea derivatelor pe mărfuri

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 aprilie 2010

Primele tranzacţii cu certificatele de depozit vor fi găzduite de BRM în toamnă, odată cu noua recoltă, estimează conducerea BRM.

Primele tranzacţii cu certificatele de depozit vor fi găzduite de BRM în toamnă, odată cu noua recoltă, estimează conducerea BRM.

Bursa Română de Mărfuri (BRM) încă nu a reuşit să demareze piaţa de tranzacţionare a produselor derivate pe mărfuri. Septimiu Stoica, preşedintele BRM, a declarat, ieri, într-o conferinţă, că nu s-au încheiat dezbaterile din Parlament pentru modificarea cadrului legislativ, dezbateri în care este implicată şi CNVM.

Domnul Stoica a declarat: "Legea actuală nu permite ca acest tip de tranzacţii să poată fi efectuate şi de către BRM. Nu este firesc. Producătorii şi comercianţii au nevoie de astfel de produse derivate pe mărfuri pe piaţa spot pe care ei tranzacţionea-ză de ani de zile. Ei mai au nevoie să facă şi hedging. Eu sunt încrezător că în acest an parlamentarii şi oficialii CNVM vor ajunge la o concluzie şi că vor accepta funcţionarea BRM şi pe derivatele pe mărfuri. Dezvoltarea unei pieţe a derivatelor la BRM oferă avantaje precum prognoze de preţ pe diferitele mărfuri tranzacţionate şi apelarea la instrumente de asigurare împotriva riscurilor".

Derută în tranzacţiile cu certificatele de emisii

Conducerea BRM a mai ridicat şi problema tranzacţionării certificatelor de emisii. Bursa din Sibiu, Bursa de Valori Bucureşti şi BRM doresc, potrivit domnului Stoica, să dezvolte pieţe spot pentru tranzacţionarea acestor certificate. Numai că trebuie clarificată legislaţia privind încadrarea lor ca valori mobiliare sau ca mărfuri, dar şi legislaţia pentru tranzacţionarea pe pieţe spot.

Oficialul BRM a explicat: "Bursa de la Sibiu derulează, în prezent, tranzacţii cu contracte futures cu certificate de emisii. BRM poate intermedia şi a şi găzduit deja tranzacţionarea certificatelor, chiar dacă sunt considerate valori mobiliare, dar numai dacă este implicat în tranzacţie cel puţin un agent economic deţinător de astfel de certificate. A existat ordin al CNVM care reglementa tranzacţionarea de certificate de emisii, considerate valori mobiliare, dar impune tranzacţiile prin casele de brokeraj, pe piaţa de capital. Ordinul a fost anulat în instanţă de către o casă de brokeraj, iar CNVM trebuie să revină asupra lui. Din punctul meu de vedere, certificatele de emisii ar trebui încadrate ca mărfuri. Multe ţări le consideră astfel. La noi, în prezent, sunt considerate valori mobiliare. În aceste condiţii, legea trebuie să permită tranzacţionarea pe mai multe pieţe spot, la care să aibă acces şi agenţii economici, nu numai casele de brokeraj".

Colaborare cu băncile pentru dezvoltarea bursei cerealelor

Deşi s-au emis deja certificate de depozit, care reprezintă baza unei viitoare burse a cerealelor, BRM nu a intermediat, încă, tranzacţii cu astfel de certificate. Cadrul legislativ mai trebuie perfectat, a spus Septimiu Stoica, subliniind că procesul de acreditare şi certificare a depozitelor este în curs de derulare.

Domnia sa estimează că primele tranzacţii cu certificatele de depozit vor fi găzduite de BRM în toamnă, odată cu noua recoltă. În plus, şi băncile sunt interesate de un mediu trans-parent şi lichid de tranzacţionare a acestor certificate, care constituie garanţii pentru împrumuturile acordate producătorilor şi comercianţilor de cereale. O bursă a cerealelor va aduce şi un sistem de garantare a tranzacţiilor şi de livrare a mărfii, a mai spus Septimiu Stoica.

Până acum, BRM a semnat un parteneriat cu CEC în acest sens şi urmează să încheie un astfel de document de colaborare şi cu BRD. BRM a demarat discuţii pe marginea bursei de cereale şi cu alte zece bănci mari de pe piaţa noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb