Brokerii au cîştigat: vor primi gratuit acţiunile Bursei

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 iulie 2005

Preşedintele Băsescu a promulgat modificarea legii pieţei de capital

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat modificarea legii pieţei de capital, astfel încît să fie permisă distribuirea gratuită a acţiunilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) către societăţile de brokeraj membre ale Asociaţiei Bursei, modificare legislativă care a fost publicată ieri în Monitorul Oficial. Astfel, se deschide posibilitatea fuziunii Bursei cu piaţa Rasdaq, care se blocase deoarece Bursa nu era societate pe acţiuni.

Fuziunea reprezintă una dintre etapele programului de dezvoltare a pieţei de capital româneşti, lansat cu peste doi ani în urmă la iniţiativa ANSVM sub conducerea lui Siminel Andrei şi cu participarea activă a Bursei.

Aparent, unirea celor două pieţe este reclamată de diminuarea costurilor de operare a tranzacţiilor, dar acesta este doar avantajul imediat sub care se justifică fuziunea. În realitate, piaţa Rasdaq şi-a epuizat funcţiunea de instrument de concentrare a acţiunilor distribuite gratuit prin Procesul de privatizare în masă, precum şi pe cea de instrument folosit la "take-over" (preluare de întreprinderi). Ani de zile, Rasdaq a menţinut la cotă mii de societăţi neinteresante, care au înregistrat cîte două-trei tranzacţii în nouă ani de funcţiune (cîteva sute de societăţi nu au înregistrat nici măcar o tranzacţie). Fiind listate forţat pe piaţa Rasdaq, societăţile nu i-au acceptat rigorile normale de transparenţă, astfel că nu au putut fi silite la informarea periodică, regulată, asupra evoluţiei lor, informare caracteristică pieţelor organizate.

De cealaltă parte, Bursa de Valori Bucureşti şi-a edificat o imagine de seriozitate şi soliditate, respectînd drepturile emitenţilor ca la carte şi impunîndu-le progresiv standarde tot mai înalte.

Fuziunea pieţei Rasdaq cu Bursa îi asigură celei dintîi o ieşire din scenă onorabilă, astfel încît să nu-i şocheze pe donatorii americani (Rasdaq a beneficiat de la USAID) cu ideea că au aruncat banii în vînt (în realitate, strategia greşită a pieţei Rasdaq a fost imprimată chiar de consultanţa americană).

Sub pretextul fuziunii, au fost delistate miile de societăţi neinteresante de pe Rasdaq - un balast nu doar pasiv, ci de-a dreptul nociv atît pentru piaţă cît şi pentru întreprinderile însele.

Din punct de vedere tehnic, condiţiile pentru fuziune fuseseră demult asigurate, dar ea nu avusese cum să aibă loc din cauza prevederilor legale care nu permiteau Bursei să fie societate pe acţiuni, iar după ce legea i-a permis-o, a rămas neclar cine avea dreptul la acţiunile ei şi dacă se distribuie gratuit sau nu.

Este motivul pentru care senatorul Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei Finanţe Bănci a iniţiat modificarea legis-lativă promulgată acum, susţinută fierbinte şi de deputatul Graţiela Iordache, preşedintele Comisiei Piaţa de Capital din Camera Deputaţilor.

Preşedintele AOAR Florin Pogonaru s-a opus distribuirii gratuite a acţiunilor către casele de brokeraj, argumentînd că ele ar trebui oferite public, ca să asigure oricui accesul în acţionariatul Bursei. Dar asta ar fi însemnat ca brokerii să plăteas-că de două ori pentru acţiunile Bursei - o dată acum, în oferta publică şi altă dată de-a lungul anilor, cînd prin taxele vărsate au constituit substanţa valorică a acţiunilor Bursei (statul nu deţine nici un ban şi nici o părticică din Bursă).

Toate aceste tribulaţii au tărăgănat aproape doi ani îndeplinirea primului obiectiv din strategia dezvoltării pieţei, lansată de ANSVM, dar, iată că, în sfîrşit, promulgarea modificării legii pieţei împinge totul mai departe. Paşii următori vizează reconstituirea depozitarului unic (fie că va fi unul nou, fie că va fi restructurată existenta Societate Naţională de Compensare, Decontare şi Depozitare - SNCDD), în care brokerii să deţină controlul ori majoritatea în acţionariat şi în care să fie absorbite societăţile de registru independent precum este şi cea condusă de Florin Pogonaru.

Specialiştii prognozează că toa-te aceste operaţiuni de simplificare instituţională a pieţei vor conduce la diminuarea costurilor de operare, ceea ce va permite brokerilor să-şi micşoreze comisioanele, asigurînd cîştiguri mai bune pentru investitori şi făcînd, astfel, piaţa de capital mai atractivă. Ceea ce ar dezvolta-o.

Bursa valorează 16 milioane de euro

Anticipînd modificarea legii, Bursa de Valori Bucureşti a procedat la inventarierea şi reevaluarea patrimoniului. Conform metodei de evaluare a activului net, capitalul social al BVB a fost determinat la circa 5 milioane de euro. În schimb, valoarea de piaţă a BVB întrece de trei ori valoarea capitalului social, fiind estimată la circa 16 milioane de euro. Aceasta este o realizare al cărei merit revine brokerilor şi conducerii tehnice a Bursei (stabilă de peste un deceniu), mai ales dacă ne amintim că, iniţial, capitalul Bursei a fost... zero!

Pogonaru rămîne pe poziţii

Florin Pogonaru, preşedintele AOAR şi preşedinte al Registrului Român al Acţionarilor (RRA), a rămas la opinia sa că distribuirea gratuită a acţiunilor Bursei către brokeri reprezintă o nedreptate. Domnul Pogonaru, ne-a mărturisit că este prea necăjit că a fost promulgată modificarea legislativă ca să o mai şi comenteze. "De altfel, poziţia mea este cunoscută şi a rămas neschimbată", ne-a spus domnul Pogonaru.

DECRET privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 285 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital

În temeiul prevederilor art. 77 alin. (1) şi ale art. 100 alin. (1) din Constituţia României, republicată,

Preşedintele României decretează:

Articol unic. - Se promulgă Legea pentru modificarea art. 285 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital şi se dispune publicarea acestei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(PREŞEDINTELE ROMÄNIEI TRAIAN BĂSESCU)

Bucureşti, 28 iunie 2005. Nr. 542

LEGE pentru modificarea art. 285 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I. - Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 571 din 29 iunie 2004, se modifică după cum urmează:

- La articolul 285, alineatul (2) va avea următorul cuprins:

"(2) Pînă la data întrunirii Adunării generale a Asociaţiei Bursei de Valori Bucureşti, prevăzută la alin. (1), Bursa de Valori Bucureşti va proceda la inventarierea şi reevaluarea patrimoniului. Pe baza hotărîrii adoptate de adunarea generală, o parte din activul patrimonial reevaluat al Bursei de Valori Bucureşti se va transforma în capital social al Societăţii Comerciale < Bursa de Valori Bucureşti > - S.A.

Capitalul social stabilit va fi repartizat în cote egale, cu titlu gratuit şi fără sarcini fiscale, membrilor Asociaţiei Bursei de Valori Bucureşti înregistraţi la data adunării generale prevăzute la alin. (1) şi se consideră subscris şi vărsat integral de la data acestei adunări generale."

Art. II. - Înregistrarea Societăţii Comerciale "Bursa de Valori Bucureşti" - S.A. la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului se va realiza pe baza hotărîrii prevăzute la art. 285 alin. (1), în termen de cel mult 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei legi.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

(Monitorul Oficial)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb