Brokerii: "Capitalizarea, principalul motiv pentru includerea titlurilor DIGI în indicele BET"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 iulie 2017

Brokerii: "Capitalizarea, principalul motiv pentru includerea titlurilor DIGI în indicele BET"

Cotaţia DIGI a închis, ieri, la 38,8 lei/unitate, în scădere cu -0,51%

Acţiunile Digi Communications NV (DIGI), compania mamă a RCS&RDS, au intrat, de ieri, în componenţa indicelui BET, care şi-a mărit, astfel, numărul de constituenţi de la doisprezece la treisprezece.

Titurile DIGI au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri la 38,8 lei/acţiune, în scădere cu -0,51% faţă de vineri, pe fondul unui rulaj de 314 mii lei. Ponderea emitentului în indicele BET este de 4,32%.

Ovidiu Şerdean, broker în cadrul societăţii IFB Finwest, vede capitalizarea mare a companiei, drept principalul motiv pentru care acţiunile DIGI trebuie să facă parte din indicele BET. Domnia sa ne-a transmis: "Cu o capitalizare de peste 850 milioane de euro, este normal ca DIGI să fie inclusă în principalul indice al BVB. Compania se află în top zece societăţi listate la bursă".

Şi domnul Mihai Căruntu, Şef Departament Cercetare Piaţa de Capital în cadrul Băncii Comerciale Române (BCR), este de aceeaşi părere. Domnul Căruntu ne-a declarat: "Includerea titlurilor DIGI în indicii BET şi implicit BET-TR este o decizie firească, în condiţiile în care Digi Communication a reprezentat cea mai importantă ofertă a unei companii private din istoria BVB, iar societatea este printre cei mai reprezentativi emitenţi listaţi la bursă, cu o capitalizare de circa 870 milioane euro".

Pe lângă valoarea de piaţă, analistul BCR ne-a atras atenţia asupra diversificării pe care o va aduce prezenţa companiei ce activează în domeniul telecomunicaţiilor în principalul indice al bursei, arătând, totodată, importanţa sectorului de energie şi utilităţi pentru piaţa de capital românească. Domnia sa a punctat: "Companiile producătoare de energie şi cele de utilităţi reglementate reprezintă 66,5% din coşul BET, iar sectorul bancar 31,7%, alte sectoare fiind foarte firav reprezentate de Medlife şi BVB, cu o pondere mai mică de 2%. Ca atare, prin prezenţa DIGI în BET, sectorul telecom ar reprezenta o diversificare binevenită, ce ar reduce ponderea companiilor de energie şi utilităţi în indicele principal al pieţei, cel puţin până la listarea Hidrolectrica. Această listare va consolida statutul BVB de piaţă de acţiuni ce pivotează substanţial în jurul companiilor de energie şi utilităţi plătitoare de dividende".

De asemenea, analistul evidenţiază diferenţa dintre strategia de afaceri practicată de penultimele două companii listate la bursă şi ceilalţi emitenţi importanţi ai pieţei locale. Domnul Căruntu a arătat: "Asemănător profilului avut de MedLife, cel al DIGI, de companie care ţinteşte cu precădere o strategie de creştere a business-ului şi nu urmăreşte distribuţia de dividende pe termen mediu, vine să completeze tipologia de strategii de business în rândul companiilor reprezentative prezente la BVB".

Mihai Căruntu :"Succesul ofertelor MedLife şi DIGI arată capabilitatea pieţei de a fi utilizată drept platformă de exit"

Nu în ultimul rând, domnul Căruntu, semnalează faptul că, prin succesul penultimelor două listări, piaţa locală îşi arată potenţialul de a fi utilizată drept platformă de ieşire din afaceri pentru cei care le-au dezvoltat sau au investit de-a lungul timpului în ele. Analistul BCR a explicat: "Un mesaj important al succesului ofertelor Medlife şi DIGI se referă la faptul că o valenţăY principală a BVB nu este doar cea de finanţare. Motivaţia listării pentru acţionarii unor companii de succes poate să fie, mai degrabă, reprezentată de capabilitatea unei pieţe organizate de acţiuni de a fi utilizată drept platformă de exit parţial sau total din business, de către antreprenori români şi/sau fonduri de investiţii de tip private equity/venture capital, care au contribuit la dezvoltarea afacerilor respective în ultimii ani. Acest fapt reprezintă un câştig major pentru viitorul bursei".

Brokerii: "Includerea titlurilor DIGI în BET, impact pozitiv asupra lichidităţii acţiunii"

Din perspectiva brokerilor, cel mai important impact pe care-l va avea includerea acţiunilor DIGI în principalul indice al pieţei este dat de sporirea lichidităţii acestora. În acest sens, domnul Căruntu ne-a transmis: "Impactul includerii acţiunilor DIGI în BET nu poate să fie decât pozitiv pentru lichiditatea acţiunii şi, indirect, pentru preţul acesteia, deoarece titlurile vor fi pe radarul investitorilor care iau expunere pe BVB, ţinând seama de componenţa indicelui principal al pieţei".

Cu toate acestea, analistul BCR vede performanţa societăţii drept elementul principal pentru evoluţia viitoare a acţiunilor. Domnia sa a menţionat: "Totuşi, cel mai important element pentru dinamica acţiunilor la bursă va fi evoluţia vânzărilor şi a profitabilităţii în raport cu aşteptările investitorilor, fundamentate, inclusiv, pe elementele de detaliu ale afacerii, făcute publice prin prospectul de ofertă".

Şi domnul Marcel Murgoci, director de operaţiuni al companiei de brokeraj Estinvest, vede creşterea lichidităţii titlurilor DIGI, ca un prim efect al includerii companiei în indice. Analistul a punctat: "Includerea unui emitent în BET ar trebui să aibă, ca efect imediat, creşterea vizibilităţii respectivei companii în rândurile investitorilor, ceea ce s-ar traduce în creşterea volumul de tranzacţionare".

De asemenea, şi domnul Ovidiu Şerdean, de la IFB Finwest, vede includerea acţiunilor DIGI în indice drept un element pozitiv perntru companie. Brokerul ne-a mai transmis: "Introducerea companiei în indicele BET va avea un impact pozitiv asupra titlurilor, datorită fondurilor care copiază indicele".

Evoluţia acţiunilor DIGI, influenţată de discountul ofertei

În opinia brokerilor, evoluţia acţiunilor companiei a fost marcată, în principal, de discountul de 7% faţă de preţul de ofertă din primele cinci zile de subscriere şi de 3% din următoarele trei zile.

În acest sens, domnul Marcel Murgoci, a arătat: "În primele zile de după listare, s-a observat o presiune constantă venită din partea celor care au achiziţionat acţiuni DIGI cu discount, oferta lor fiind susţinută pe contraparte de programul de stabilitate iniţiat de către Raiffeisen Bank în calitate de agent pentru stabilitate. Respectivul program a făcut ca preţul acţiunii DIGI să oscileze în jurul valorii de 40 lei/acţiune, cu un maxim de 43,6 lei/acţiune, înregistrat în prima zi de tranzacţionare, şi un preţ de 38,4 lei/titlu (în apropierea minimului istoric de 37,5 lei/acţiune) înregistrat în a treia zi de tranzacţionare".

Pe lângă discount, domnul Ovidiu Şerdean, pune evoluţia titlurilor DIGI de până în prezent şi pe seama gradului ridicat de îndatorare al companiei şi a faptului că în următorii ani nu se vor acorda dividende. Domnia sa a punctat: "În opinia mea, evoluţia acţiunilor DIGI a fost oarecum previzibilă. Consider că în prezent, aceasta este dată, în special, de investitorii de retail care, în mare parte, au vizat discountul de 7%. În general, retailul este setat pe perioade mai scurte de timp faţă de investitorii instituţionali, iar în condiţiile în care firma are un grad de îndatorare deloc neglijabil, iar dividende în primii trei ani nu se acordă, comportamentul acestora era de aşteptat. Evoluţia acţiunilor, precum şi comportamentul investitorilor, a fost asemănător cu cel din cazul MedLife".

De asemenea, în opinia brokerului, în situaţia scăderii preţului acţiunilor DIGI sub nivelul de 38 de lei, a creşterii profitului companiei sau a realizării unor noi achiziţii, există probabilitatea ca trendul descendent pe care se află acţiunile companiei să se inverseze. Domnul Şerdean a completat: "Cred că o scădere a preţului sub 38 lei/acţiune va trezi, din nou, interesul retailului. Putem asista la o inversare a trendului (n.r. descendent) în momentul în care compania începe să raporteze o creştere a profitului şi implicit o scădere a datoriilor, sau poate noi achiziţii, ori business-uri noi".

În privinţa impactului pe care ar putea să-l aibă problemele de ordin juridic pe care le au persoanele din conducerea companiei asupra cotaţiei DIGI, domnul Şerdean ne atrage atenţia că cel mai mare investitor instituţional al companiei este BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare), astfel încât, la acest nivel investiţional, probabil că au fost luate în calcul toate aspectele, inclusiv cele de natură juridică. De asemenea, brokerul îşi exprimă speranţa ca aceste probleme să se limiteze doar la persoanele vizate şi nu la companie.

Pe de altă parte, domnul Murgoci a punctat că titlurile DIGI au avut de suferit ca urmare a dosarelor deschise de DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie), atât companiei RCS&RDS, cât şi unor persoane din fosta sau actuala conducere a societăţii. Chiar dacă sunt listate acţiunile companiei mamă (Digi Communications NV), investitorii consideră că şi aceasta va avea de suferit de pe urma problemelor juridice existente, astfel încât au preferat să vândă, apreciază brokerul. Totuşi, în opinia domnului Murgoci, această reacţie negativă a fost de scurtă durată, ceea ce a făcut ca preţul acţiunii să se stabilizeze în jurul valorii de 39 lei/acţiune.

DNA a pus sub urmărire penală RCS&RDS pentru spălare de bani, chiar în timpul ofertei pentru listarea companiei Digi Communications la BVB, iar în ziua începerii tranzacţionării l-a pus sub urmărire penală şi pe CEO-ul DIGI Serghei Bulgac.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. adevarat succes... multi isi plang deja banii pe Digi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb