Brokerii: "Evoluţia acţiunilor TLV şi BRD, influenţată de rezultatele din prima parte a anului"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 septembrie 2017

Brokerii: "Evoluţia acţiunilor TLV şi BRD, influenţată de rezultatele din prima parte a anului"

Dragoş Mesaroş, "Goldring": "Declaraţiile politice lansate în spaţiul public afectează întreaga bursă, nu doar sectorul bancar"

Adrian Simionescu, "Vienna Investment Trust": "În opinia mea, titlurile ambelor societăţi bancare sunt subevaluate"

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 16,56%, de la începutul anului, până vineri, 1 septembrie, în timp ce cotaţia BRD - Groupe Societe Generale (BRD) a marcat o creştere mai redusă, de 11,3%, brokerii punând aceste evoluţii pe seama rezultatelor financiare din prima parte a anului.

În aceeaşi perioadă de timp, indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat un avans de 13,33%.

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul "Goldring", ne-a transmis: "Cred că rezultatele obţinute de cele două societăţi bancare pot fi puse pe seama rezultatelor financiare bune pe care acestea le-au avut în prima parte a anului 2017. Totodată, şi din punct de vedere tehnic acţiunile BRD şi TLV au stat bine, cotaţia acestora aflându-se, de mai mult timp, pe o tendinţă ascendentă".

Adrian Simionescu, director general în cadrul Vienna Investment Trust, a punctat motivele pentru care titlurile băncii clujene au avut o performanţă superioară celei obţinute de BRD.

Domnia sa ne-a declarat: "Din punctul meu de vedere, evoluţia mai bună a preţului acţiunilor TLV în comparaţie cu cea înregistrată de titlurile BRD se datorează mai multor factori. Pe de o parte, rezultatele obţinute de TLV au fost mai bune raportate la anul anterior, comparativ cu cele ale BRD. Un alt element important ţine de lichiditate, acţiunea TLV fiind mult mai lichidă. Acest fapt atrage interesul investitorilor instituţionali şi, odată cu prezenţa acestora, aprecierea preţului acţiunilor devine mai consistentă. Trebuie să avem în vedere şi nivelul free-float-ului care, în cazul BRD, este mult mai mic.

Totuşi, ţin să subliniez că diferenţa de randament dintre cele două societăţi bancare nu este foarte mare. Dacă ţinem cont de baza solidă de clienţi instituţionali pe care-i gestionează BRD şi companiile pe care le are în grup, acest ecart poate fi recuperat foarte rapid.

Cu toate că preţul titlurilor celor două societăţi a crescut, fiind oarecum în ton cu aprecierea indicelui BET, în opinia mea, acestea au subperformat faţă de potenţialul pe care-l au".

În legătură cu evoluţia viitoare a celor două titluri, directorul de tranzacţionare de la Goldring s-a arătat sceptic. În opinia domniei sale, anumite declaraţii răspândite în spaţiul public sunt de natură să afecteze toată piaţa locală şi, implicit, preţul acţiunilor celor două bănci. Aceste elemente, cuplate cu tensiunile apărute pe plan internaţional formează, în opinia brokerului, un scenariu negativ.

Domnul Mesaroş a punctat: "Personal nu văd cu ochi buni ceea ce se întâmplă. În primul rând, mă refer la declaraţiile care se lansează în spaţiul public, indiferent că sunt făcute de cei care se află la conducere sau de cei din opoziţie, legate de carduri bancare, de taxe pe activele băncilor, de Pilonul II de pensii, etc. Sunt stupefiat de afirmaţiile vehiculate. Din acest punct de vedere, este afectată toată bursa, nu doar sectorul bancar. În opinia mea, din punct de vedere fiscal, în momentul de faţă ne aflăm într-un haos cum nu am mai fost de mult. Chiar dacă avem o creştere economică de peste 5%, guvernanţii nu ştiu cum să aibă grijă de ea.

Pe de altă parte vedem şi evenimentele ce au loc pe plan mondial. Aici mă refer la tensiunile provocate de Coreea de Nord, care afectează negativ pieţele.

Cumulând toate aceste lucruri avem un scenariu negativ".

Ţinând cont de cele menţionate, brokerul subliniază că, cel puţin deocamdată, şi-a schimbat opinia în legătură cu evoluţia probabilă a pieţei.

Domnul Mesaroş ne-a spus: "Cu toate că până acum, din punct de vedere tehnic, vedeam potenţial în piaţă, perspectivele TLV fiind bune pe termen lung, în prezent nu mai pot să afirm acest lucru".

Pe de altă parte, Adrian Simionescu de la Vienna Investment Trust ne-a transmis că, din punctul său de vedere, titlurile ambelor societăţi bancare sunt subevaluate. Totuşi, domnia sa atrage atenţia că evoluţia preţului acţiunilor celor două societăţi este condiţionată de stabilitatea mediului economic.

Analistul a arătat: "Indicatorii financiari ai celor două bănci au crescut mai mult decât aprecierea preţurilor acţiunilor, astfel încât, în opinia mea, ambele companii sunt subevaluate. Din acest punct de vedere, perspectivele par bune, păstrând un potenţial consistent de creştere. Esenţial este ca mediul economic să rămână cât de cât stabil, pentru că, în cazul în care vor fi aplicate taxe pe activele băncilor, sau vor apărea alte indicaţii politice, atunci evoluţia viitoare a acţiunilor va fi afectată. Însă, rămânând aceleaşi premise, cred că aceste titluri au o marjă consistentă de apreciere în continuare, pentru că rezultatele sunt foarte bune comparativ cu sistemul bancar în general şi cel local în special".

Ieri, titlurile TLV au scăzut cu 1,29%, la 2,30 lei/unitate, în timp ce acţiunile BRD s-au depreciat cu -1,54%, la 12,8 lei/unitate.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. De acord cu dl Mesaros ca TLV,dpdf tehnic, nu mai sta bine.Divergente negative pe toate time frame -urile mai importante( daily,weekly,monthly) pe indicatorii populari ,gen ::RSI,MACD.Atat ca nu a trecut sub media mobila simpla de 200 de zile,deocamdata.Daca trece si sub ea,adaugam un nou semnal pentru sanse de scadere.Extensia fibonacci,plecand de la minimele din 2009 si maximele din 2010,se afla la maxime(4,236),cativa pasi de cotare ,doar,sub ....Concluzia e ca sunt sanse de corectii aici,la TLV

    Are mare dreptate cel de la Goldring. Dupa ce ca bursa noastra e vai de capul ei, mai e lovită și de toate declarațiile făcute aproape inconștient. Cu Pilonul II a scăzut, cu taxa pe bănci a scăzut și cu altele. În ritmul asta se face praf bursa care și asa e foarte jos.

    Simionescu nu e brokerul ala care in 2007 vedea BET-FI la100.000 pct.?

    1. Ba da,cred ca si acum mai spera la 100.000 Betfi:)

      Si nu a fost 100.000? Parca 98.700, si chiar mai mult intra-day.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb