BROKERII: Introducerea produselor structurate, o reuşită

RALUCA MARIN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 august 2012

Introducerea produselor structurate, o reuşită

De la introducerea sectorului de produse structurate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în iulie 2010, volumul acestui tip de produse tranzacţionate a crescut de la 1,2 milioane, în anul respectiv, la 12,1 milioane, anul trecut, respectiv 15,87 milioane, în primul semestru din 2012.

Specialiştii din piaţa de capital consideră că creşterea numărului şi a volumului total de tranzacţii cu produse structurate se datorează creşterii apetitului investitorilor faţă de tranzacţionarea acestor instrumente, precum şi apariţiei unui număr mai mare de instrumente de acest gen.

Mihai Chişu, "IFB Finwest": Produsele structurate şi-au atins mare parte din potenţialul lor de dezvoltare pe bursa românească

Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest", consideră că introducerea produselor structurate a fost o operaţiune reuşită, dacă ne raportăm la volumul tranzacţionat de aces-tea în comparaţie cu volumul total tranzacţionat zilnic la BVB.

Domnia sa ne-a declarat: "Din momentul introducerii lor, aceste produse financiare au cunoscut o permanentă evoluţie a volumului şi au atras toate categoriile de investitori, datorită diversităţii lor atât din punctul de vedere al riscului asociat, cât şi al activelor financiare suport. Cât despre evoluţia lor, apreciez că, în clipa de faţă, şi-au atins mare parte din potenţialul lor de dezvoltare pe bursa românească, fiind limitate de dimensiunea redusă a pieţei autohtone".

Brokerul a mai subliniat că o creştere a numărului de investitori pe bursa românească va duce, de buna seamă, şi la o creştere a volumului tranzacţionat pe aceste produse.

Marcel Murgoci, "Estinvest": În lipsa unei lichidităţi pe piaţa de acţiuni, piaţa structuratelor va avea o evoluţie din ce în ce mai bună

"Încă de la începutul lansării primelor produse structurate pe piaţa administrată de BVB (anul 2010), numărul de tranzacţii şi volumul total au crescut vertiginos, ajungând ca, până la acest moment, să existe o creştere cu 15% a numărului de tranzacţii şi cu 50% a volumului total tranzacţionat, faţă de anul 2011", ne-a declarat Marcel Murgoci, Director Operaţiuni la "Estinvest".

Potrivit domniei sale, aceasta se datorează creşterii apetitului investitorilor faţă de tranzacţionarea acestor instrumente, precum şi apariţiei unui număr mai mare de instrumente de acest gen. În plus, Marcel Murgoci a mai adăugat că, prin faptul că aceste produse beneficiază de un furnizor de lichiditate, se asigură fluidizarea tranzacţiilor.

Directorul de Operaţiuni de la "Estinvest" a mai precizat: "Creşterea puternică a acestor produse a condus la apariţia, în acest an, a încă unui furnizor de lichiditate pe un nou produs structurat, bazat pe indicele DOW. Succesul dezvoltării pieţei structuratelor constă în apariţia cât mai multor produse, pe măsură ce apar mai mulţi furnizori de lichiditate. Investitorii le vor aprecia şi mai mult şi îşi vor îndrepta o parte din bani către tranzacţionarea unor astfel de instrumente".

Având în vedere evoluţia de până acum, domnia sa consideră că, în mod cert, anul 2012 va reprezenta unul cu mult mai bun decât 2011.

Marcel Murgoci a mai explicat că, în lipsa unei lichidităţi pe piaţa de acţiuni, investitorii vor încerca să îşi sporească banii prin tranzacţionarea produselor derivate. În aceste condiţii, piaţa structuratelor va avea o evoluţie din ce în ce mai bună şi va aduce un plus consistent pieţei administrate de BVB, a mai precizat domnia sa.

Darie Moldovan, "SSIF Broker": Utilizarea produselor structurate în scop de hedging sau pentru diversificarea portofoliilor este o modalitate de creştere sustenabilă a acestei pieţe

Darie Moldovan, Specialist Produse noi & Market Making în cadrul "SSIF Broker", consideră, de asemenea, că piaţa produselor structurate a înregistrat o creştere susţinută, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor realizate fiind aproape dublă.

Domnia sa a explicat că această evoluţie a fost influenţată în principal de doi factori: faptul că investitorii au devenit mai informaţi şi au asimilat mecanismele specifice de tranzacţionare ale produselor structurate turbo (care dau, practic, cea mai mare parte a volumelor tranzacţionate) şi faptul că lichiditatea asigurată de furnizorii de lichiditate face ca investiţiile în produse structurate să fie mai atractive, minimizând riscul de lichiditate, mai pronunţat în cazul celor mai multe acţiuni lis-tate la BVB.

Reprezentantul "SSIF Broker" ne-a declarat: "Piaţa produselor structurate are posibilităţi mari de dezvoltare, în condiţiile în care şi alţi intermediari vor populariza produsele în rândul clienţilor lor. În acest moment există un număr destul de restrâns de intermediari care realizează cea mai mare parte a rulajului pe această piaţă, dar faptul că volumele tranzacţionate au fost în creştere face ca tot mai mulţi investitori să fie interesaţi de funcţionarea şi tranzacţionarea produselor structurate".

Educarea continuă a investitorilor şi utilizarea produselor structurate şi în scop de hedging sau de diversificare a portofoliilor clienţilor cu profil de risc mai scăzut sunt modalităţi de creştere sustenabilă a acestei pieţe pe termen lung, a mai precizat Darie Moldovan.

În cele 146 de şedinţe de tranzacţionare care au avut loc, până în prezent, în acest an, s-au derulat 115.328 tranzacţii cu produse structurate, cu 15.806 mai multe decât în cele 255 şedinţe de tranzacţionare din 2011.

La finalul şedinţei de tranzacţionare de luni, volumul total de produse structurate tranzacţionate a ajuns la 18,39 milioane, cu aproape 52% mai mare decât volumul total tranzacţionat în 2011.

De asemenea, valoare medie zilnică tranzacţionată în 2012 a crescut cu 72,28% faţă de cea din 2011, ajungând la 2,96 milioane lei (0,67 milioane euro).

Valoarea totală tranzacţionată, în primul semes-tru, a fost de 379,93 milioane lei (86,55 milioane euro), de trei ori mai mare decât cea din perioada similară a anului trecut.

Doar în luna iunie au avut loc 14.739 tranzacţii cu un volum de 2.054.710 produse structurate, în valoare de 58,41 milioane lei (13,10 milioane euro).

Valoarea tranzacţionată în luna iunie a reprezentat 13,55% din valoarea totală tranzacţionată anul acesta.

Valori record, de la lansarea pieţei produselor structurate, au fost înregistrate anul acesta, în şedinţele de tranzacţionare din 2 mai, când valoarea totală tranzacţionată a fost de peste 12,06 milioane lei (2,73 milioane euro), şi 3 mai, când valoarea totală tranzacţionată a fost de peste 13,14 milioane lei (2,98 milioane euro).

În prezent, în cadrul Pieţei Produselor Structurate se tranzacţionează certificate emise de "Erste Group Bank AG", "Raiffeisen Centrobank AG" şi "S.S.I.F. Broker S.A".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca ar fi fost o reusita deplina CNVM nu ar fi constatat 136 de cazuri in care BCR a incalcat parametrii aplicabili furnizorilor de lichiditate iar domnul Valerian Ionescu de la aceeasi banca nu ar fi fost amendat. ar fi interesant de aflat pozitia BCR si a BVB in situatia acestor 136 de cazuri. si mai ales cum se gandesc sa ii despagubeasca pe cei care nu au putut sa isi inchida pozitiile cand BCR nu era in piata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb