• Aşteptări privind acţiuni similare şi la alte SIF-uri • Plus de peste 5% pentru unele SIF-uri, ieri
Brokerii din piaţa de capital văd cu ochi buni deciziile adoptate în cadrul AGA SIF "Muntenia" - revocarea Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor (CRA) şi alegerea unuia nou - şi se asteaptă ca acţiunile de acest gen să se extindă şi la alte SIF-uri.
Acţiunile celor patru SIF-uri tranzacţionate ieri au încheiat ziua cu creşteri de 2,76% - 5,88%.
• Mihai Chişu, "IFB Finwest": "Aşa cum ar fi trebuit să fie cu mult timp în urmă!"
Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest", consideră că modificările adoptate în cadrul AGA a SIF4 "Muntenia" ar fi trebuit să aibă loc cu mult timp în urmă.
Potrivit domniei sale, acţionarii trebuie să fie cei care realmente îşi impun punctul de vedere şi direcţia de business.
Brokerul citat a declarat: "Ceea ce s-a întâmplat reprezintă un act de normalitate, cu o conotaţie istorică pe piaţa de capital. După mai bine de zece ani, prin schimbări, acţionarii reuşesc să-şi recapete un drept care nu le fusese recunoscut în piaţă".
Brokerul de la "IFB Finwest" subliniază că pot apărea schimbări şi în cazul celorlalte SIF-uri.
Mihai Chişu a adăugat: "Cotaţiile SIF de azi (n.r. ieri) pot fi catalogate ca un preambul al cotaţiilor de mâine (n.r. astăzi) ale SIF4. SIF Muntenia a acordat dividende suplimentare, ceea ce va avea un efect mare asupra cotaţiei. Piaţa a înregistrat deja acest efect pozitiv în formă indirectă, iar mâine (n.r. azi) se va vedea efectul direct".
• Nicu Grigoraş, "Intercapital Invest": "Probabil că investitorii se aşteaptă la modificări şi la celelalte SIF-uri"
Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest", este de părere că schimbarea este destul de surprinzătoare pentru că este prima de acest gen, după foarte mulţi ani în care au fost la putere conducerile vechi la cele cinci SIF-uri.
"Nu pot să-mi dau seama dacă o să fie mai bine sau mai rău, trebuie să lăsăm noua conducere să intre în pâine", a declarat domnia sa.
Potrivit brokerului, investitorii din piaţă au primit cu surprindere ştirea, pentru că vineri se ştia că CNVM trebuie să ia o decizie în legătură cu acţiunea de concertare, decizie care a venit după închiderea şedinţei de tranzacţionare.
"Investitorii au fost luaţi prin surprindere de noua conducere. Probabil că investitorii se aşteaptă la modificări şi la celelalte SIF-uri, dacă la SIF4 s-a putut", a menţionat Nicu Grigoraş.
"Pe baza creşterii dividendului la SIF4, cotaţia poate să crească. Probabil că investitorii o percep ca pe o schimbare în bine, cu efect pozitiv asupra cotaţiei", a adăugat Nicu Grigoraş.
Potrivit domniei sale, ştirile de genul acesta au un efect pe termen mediu şi scurt, iar evoluţia pieţei externe va continua să fie principala coordonată a pieţei interne.
• Mihai Iulian Căruntu, BCR: "O presiune ridicată din partea investitorilor asupra managementului nu poate să fie decât bine primită de către piaţă"
Potrivit lui Mihai Iulian Căruntu, Coordonator Echipa Cercetare Piaţa de Capital la BCR, SIF4 "Muntenia" pare să devină primul SIF unde un grup de acţionari va putea impune o anumită politică de administrare, având în mod concret o putere de influenţă a deciziilor importante peste cea a echipei de management.
Domnia sa ne-a declarat: "O presiune ridicată din partea investitorilor asupra managementului nu poate să fie decât bine primită de către piaţă, având în vedere fie şi numai elementul de vulnerabilitate cel mai ridicat al SIF Muntenia, în trecut, şi anume politica sistematică şi netransparenţa de finanţare în condiţii de eficienţă îndoielnică a unor societăţi nelistate unde SIF este acţionar majoritar".
Mihai Iulian Căruntu consideră că distribuirea de către SIF4 "Muntenia" a unui dividend suplimentar de 0,122 lei/acţiune (pentru prima dată în istoria SIF-urilor şi, de fapt, pentru prima dată în istoria unei societăţi listate din Romania) atrage atenţia că principala viziune strategică a grupului de investitori va consta în încurajarea distribuţiei unor dividende cât mai consistente. Domnia sa subliniază că astfel de intenţii au răzbătut clar şi din declaraţiile unor inves-titori din grupul respectiv înainte de AGA: "De altfel, în ultimii ani s-a dovedit că grupuri de acţionari sofis-ticaţi de la SIF-uri au făcut presiuni tot mai mari asupra managementului pentru a fi distribuite dividende tot mai semnificative. Începând cu 2010, SIF-urile au asigurat distribuţia unor dividende atractive în principal din vânzările de acţiuni la bănci, în special BRD. Chiar dacă dividendele substanţiale sunt atractive pe termen scurt pentru investitori, pe termen lung vânzările din participaţiile strategice de la SIF-uri vor afecta preţurile de tranzacţionare pentru că VAN-ul (n.r. valoarea activului net) este în acest fel diluat, apărând o presiune sistematică de scădere a valorii activelor. Ca atare, atât pentru SIF4 Muntenia, cât şi pentru celelalte SIF-uri, se pune problema identificării unei abordări investiţionale credibile care să susţină VAN-ul pe termen lung, iar SIF-urile să nu devină exclusiv simple colecţii de active care generează fluxuri de numerar".
În ceea ce priveşte evoluţia acţiunilor SIF4, pe termen scurt, acesta ar trebui să fie pozitivă, inclusiv prin prisma distribuţiei suplimentare de cash de 0,122 lei/acţiune, care ar fi echivalentă cu un randament al dividendului de peste 15%, a mai declarat Mihai Iulian Căruntu. Domnia sa a subliniat că există perspectivă clară a unui dividend superior pe 2012, comparativ cu 2011, ceea ce, la preţul actual al SIF4, ar însemna un randament al dividendului care oricum ar putea trece de 8%.
"Deznodământul AGA de la SIF Muntenia ar putea, de asemenea, încuraja acumularea de acţiuni SIF4 din partea unor investitori sofisticaţi, fiind de natură să susţină cotaţia acţiunii pe termen mediu", a mai menţionat domnia sa.
• Simion Tihon, "Prime Transaction": "Rezultatele AGA erau iminente şi creează un precedent interesant pentru celelalte SIF-uri"
Simion Tihon, broker în cadrul "Prime Transaction", consideră că, după majorarea pragului maxim de deţinere la SIF, de la 1% la 5%, era de aşteptat să vedem modificări în conducerea acestora.
Domnia sa a precizat: "Singura necunoscută era timpul. Rezultatele AGA de la SIF4 erau iminente şi creează un precedent interesant pentru celelalte SIF-uri".
Brokerul a declarat: "Astăzi (n.r. ieri), am asistat la un prim efect indirect. Cu excepţia SIF4, care a fost suspendat şi astăzi (n.r. ieri), celelalte SIF-uri au înregistrat creşteri semnificative. Probabil că primul insitinct a fost acela că şi la celelalte SIF-uri se poate întâmpla la fel, aceasta fiind o explicaţie pentru presiunea puternică la cumpărare de astăzi (ieri)".
Simion Tihon a adăugat că, pe termen scurt, cel mai probabil vom vedea o evoluţie pozitivă a acţiunilor SIF4. Atât schimbarea conducerii, cât şi dividendul special aprobat, ar putea determina un interes cres-cut din partea investitorilor.
Domnia sa a subliniat: "Riscul este ca acţionarii care şi-au majorat deţinerile înainte de AGA să încerce să-şi reducă expunerile, următoarea perioadă fiind propice pentru acest lucru".
Pe lângă schimbarea CRA, acţionarii SIF4 au aprobat, în week-end, şi distribuirea unor dividende suplimentare de 98,4 milioane lei din rezervele existente la finalul anului trecut şi constituite din sumele reprezentând dividende neridicate timp de trei ani.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2012, 09:42)
sigur...stau investitorii sofisticati la coada sa cumpere la +15% ce descarca revolutionarii, care acum, dupa ce au bagat botul la miere, nu mai au nevoie de 17% ca sa suga din SIF....evident, motivul o sa fie dividendele, adica o sa creasca +20%, o sa scada 25% la ex dividend date, si apoi actionarii o sa astepte 6 luni sa vada cei 17% cash, dar brokerii o sa se umple de banii ca fraierii tranzactioneaza fara cap....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de costel în data de 10.07.2012, 10:16)
cat optimism cu 6 luni...dar contestatiile lu hoinaru si gasca de mafioti? chiar crede cineva ca astia renunta la ciolan asa usor?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2012, 22:31)
f.corect.cam asta va fi scenariul...caderea ex-dividend va fi mare.vezi ce s-a intamplat la sif3 dupa dividendul extraordinar,au picat cu peste 40% in cateva zile...asa e brokerii fraieru asteapta...de asta si comentariile din articolul de mai sus.