Brokerii vor să scoată nouă milioane de euro din conturile Bursei de Valori Bucureşti

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 noiembrie 2010

Brokerii vor să scoată nouă milioane de euro din conturile Bursei de Valori Bucureşti

Administratorii Bursei pregătesc convocarea Adunării Generale a Acţionarilor

Mai mulţi acţionari ai Bursei de Valori Bucureşti, dar şi membri din Consiliul de Administraţie al instituţiei vor să propună reducerea capitalului social al Busei cu circa nouă milioane de euro, bani care ar urma să fie împărţiţi acţionarilor. Propunerea are şanse mari să fie discutată la următoa-rea Adunare Generală a Acţionarilor Bursei, fiind privită cu ochi buni de majoritatea brokerilor, cărora le-ar prinde bine nişte bani în plus într-o perioadă în care de-abia reuşesc să supravieţuiască de pe urma tranzacţiilor de la BVB. Surse din conducerea BVB estimează că AGA va fi convocată până la finele acestei luni.

Mircea Botta, vicepreşedintele Bursei, a declarat, pentru ziarul "BURSA": "Am cunoştinţă despre existenţa mai multor solicitări pentru reducerea capitalului social al Bursei, însă ele sunt dispersate, venind din mai multe direcţii.

Mă aştept ca cei care susţin acest lucru să aibă deţineri care depăşesc 10% din capitalul Bursei, astfel că ar putea solicita Consiliului de Administraţie să treacă reducerea capitalului social pe Ordinea de zi a următoarei Adunări Generale. BVB are circa 16 milioane de euro cash, dacă s-ar reduce capitalul social cu nouă milioane de euro, tot ar avea bani necesari pentru dezvoltare.

Cei care favorizează reducerea capitalului social vor să determine BVB să devină profitabilă din activitatea de bază, nu să trăiască din veniturile din dobânzile la depozite. Acţionarii care se opun reducerii capitalului social susţin că o astfel de mişcare ar duce la decapitalizarea Bursei şi i-ar afecta imaginea".

Diminuarea capitalului social al Bursei a fost dis-cutată şi în ultima Adunare Generală a Bursei, sus-citând dezbateri aprinse, fără ca acţionarii să ia o decizie finală. Surse din piaţă susţin că propunerea a fost discutată şi la nivelul Consiliului de Administraţie al Bursei, nefiind încă stabilite modalităţile prin care cash-ul rezultat din reducerea capitalului social ar putea fi împărţit către acţionari.

Contactat de ziarul BURSA, Octavian Molnar, membru în CA-ul BVB, a declarat că nu ştie să fi venit din partea acţionarilor vreo propunere pentru reducerea capitalului social al Bursei.

Discuţii avansate pentru sediul nou al Bursei

Consiliul Bursei pregăteşte convocarea unei Adunări Generale ca să ceară aprobarea acţionarilor pentru mutarea sediului BVB într-o locaţie nouă, în apropierea Palatului Parlamentului. Conducerea BVB plănuieşte de mai multă vreme mutarea tuturor societăţilor din Grup într-un sediu comun, în vederea reducerii costurilor.

Mircea Botta a mai declarat: "Marţea viitoare mai avem o şedinţă de Consiliu după care, probabil, că va fi convocată AGA, având pe ordinea de zi mutarea sediului social al Bursei. Personal, consider că mutarea sediului BVB şi a celorlalte societăţi din Grup trebuie făcută cu chibzuinţă astfel încât să avem o economie de costuri, nu să ajungem să cheltuim mai mult. S-ar putea să ne trezim ca unele proiecte la care angajaţii Bursei lucrează acum să fie întârziate din cauza mutării", a mai declarat Mircea Botta.

În prezent, BVB, Casa de Compensare şi Fondul de Compensare a Investitorilor au sediu comun, în timp ce Depozitarul Central are sediu separat.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Iata rezultatul. Farmache a distrus BVB. Dupa ce s-a imbogatit prin salarii astromomice, deplasari cu nemiluita in strainatate, tepe cu terenuri etc. a transformat bursa intr-un smen. A impovarat bursa cu comisioane exorbitante. marind costurile de tanzactionare la un nivel insuportabil... a omorat bursa. Cine dracu mai vine la bursa care a devenit Cazinoul lui Farmache. Acum vrea sa devina prim ministru, propus de liberali. este rasplata pentru organizarea impreuna cu Patriciu a fraudei Rompetrol si a SAFI. Urmeaza Cazinoul Romania.

    1. Aceasta diminuare propusa arata ca asta avem dupa 15 ani de conducere de catre Farmache si ai sai a BVB. Si mai are si tupeul sa cheltuiasca bani ca sa

      sarbatoreasca acest esec istoric.Sper sa aiba Soric si Toba la dineu...ca e la moda.

      In orice tara normala(ma scuzati stiu ca la noi nu e cazul)...o societate care isi propune sa renuntze la bani, ar dispare cu totul. Pentru ca nu e asa. Tepeszahcache, ca sa se mai poata Uleia putin, trebuie sa faca un smen cu sediul BVB.Si ca sa para acoperitzi, robul Tzepeszului...Zah a devenit agent imobiliar....Si o bilbie ca e chirie cu TVA, ba fara TVA, doar doar o sa ia si ei doua trei chirii bonus...ca asa e practica...aduci un client serios itzi iei neshte shoric....Iar Molnar de unde sa stie? Ca lui saracu' nbu ii spune nimeni nimic.... 

      haideti sa fim seriosi ... poate ca Farmache nu a dezvoltat Bursa asa cum ar fi putut sau trebuit ... dar brokerii au primit actiuni ale bursei gratis, pe nimic, pur si simplu s-au trezit cu ele in cont ... le-au vandut in mod liber si inainte si dupa listarea BVB, au castigat o groaza de bani (tot degeaba, fara sa faca nimic), iar acum vor sa primeasca 9 milioane de euro din capitalul social al bursei ... de ce???????? au dreptul la banii astia??? majorarile de capital au fost facute din rezerve, nu din aport nou la capital ....dar asa e romanul, hraparet .. ii dai un deget, iti ia 2 maini ...

    In magazinele lui Patriciu? Intr-un fel ii inteleg pe brokeri, ce rost are sa bagi bani intr-o piata care nu creste. E mult mai interesant private equity-ul. Si apoi exista piata de la Sibiu. In curand Sibiul va face o OPA pe BVB iar brokerasii nostri o vor vinde fara mari tergiversari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb