Procedura de deficit excesiv nu s-a declanşat, iar în momentul de faţă există doar un raport al Comisiei cu această propunere care urmează să intre în discuţia Consiliului de miniştri cel mai probabil după jumătatea lunii martie, a anunţat deputatul PSD, Marius Constantin Budăi, pe pagina sa de Facebook.
"Procedura de deficit se lansează oficial după comunicarea deficitului ESA pe anul 2019, deficit care se comunică în a doua parte a lunii aprilie 2020. În mod formal, autorităţile statului care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv au la dispoziţie o perioadă de până la 6 luni în care să propună un plan de măsuri pe trei ani prin care deficitul pe ESA să fie redus la un nivel de sub 3%. Afirmaţiile ministrului de finanţe de astăzi sunt făcute probabil din plictiseala dată de faptul că nu munceşte la minister.", a menţionat Marius Budăi.
Acesta a explicat că, ţara noastră a prezentat deja, prin strategia fiscal-bugetară 2020-2022, anexată legii bugetului, un plan de măsuri privind reducerea deficitului pe ESA până în anul 2022 la un nivel de 3%, începând cu anul 2020 când a stabilit un deficit de 3,58%.
"Ministrul finanţelor publice a anunţat astăzi că a negociat cu Comisia Europeană un plan pentru reducerea deficitului, deşi această negociere trebuia să aibă loc la finalul anului 2020, fapt care trezeşte suspiciuni asupra măsurilor propuse care pot fi altele decât cele prezentate în SFB 2020-2022. De precizat faptul ca niciodată CE nu impune măsuri, acestea fiind atributul statului membru, însă poate avea unele observaţii asupra impactului măsurilor propuse. Cu alte cuvinte, nu CE poate impune o aplicare eşalonată a legii pensiilor ci doar guvernul în funcţie al statului român, iar ministrul de finanţe, dacă a făcut acest lucru trebuie să îşi asume, public, responsabilitatea, pentru că cetăţenii români au dreptul sa fie informaţi dacă urmează o perioada de austeritate.", a conchis Marius Constantin Budăi.
Afirmaţia deputatului vine după ce, ieri, Comisia Europeană a anunţat că s-a intrat în procedura de deficit excesiv, context în care Florin Cîţu, ministrul interimar al Finanţelor şi premier desemnat, a precizat că avem un plan sustenabil şi credibil de reducere a deficitului.
Oficialul a subliniat: "Astăzi (n.r. ieri), Comisia Europeană a publicat trei documente şi a făcut un anunţ, dar pe care dumneavoastră deja îl ştiaţi, o informaţie pe care deja o aveaţi: începe procedura de deficit excesiv pentru România. Este foarte bine să ştiţi adevărul despre această informaţie de la ministrul Finanţelor Publice al României. Am negociat cu Comisia Europeană în ultimele trei luni de zile şi trebuie să ştiţi că tot ceea ce am negociat a fost acceptat. România are un plan de reducere a deficitului sustenabil şi credibil, acceptat în totalitate de Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că cei de la Comisia Europeană, experţii, au încredere în acest Guvern. Aşa cum v-am promis, facem lucruri bune pentru România".
Comisia Europeană a publicat, ieri, trei documente privind declanşarea procedurii de deficit excesiv la adresa României. Pachetul cuprinde opinia Comisiei privind constatarea deficitului excesiv, propunerea de decizie a Consiliului Uniunii Europene privind existenţa unui deficit excesiv şi cea de recomandare a Consiliului privind măsurile de corectare a deficitului, arată un comunicat al MFP.
Florin Cîţu a declarat: "Propunerea Comisiei Europene este în linie cu strategia fiscal-bugetară a României în care ne angajăm să avem o scădere graduală a deficitului bugetar (n.r. structural), de la 3,8% din PIB în 2019 la 3,4 % din PIB în 2021. În discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene am subliniat angajamentul ferm al guvernului României pentru o politică fiscală responsabilă şi sustenabilă, dar şi faptul că reducerea deficitului ar trebui să se facă într-o manieră care să nu pună în pericol creşterea economică".
Propunerea de recomandare a Consiliului Uniunii Europene urmează să fie discutată şi adoptată în reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) din 17 martie a.c.
Totodată, Marius Constantin Budăi i-a transmis un mesaj premierului interimar, Ludovic Orban prin în care îi cere să prezinte planul de măsuri pentru a asigura toti cetăţenii că legile în vigoare vor fi respectate, inclusiv majorările de pensii, salariile dascălilor şi alocaţiile de stat pentru copii.
"Îl somez public pe premierul, avizat negativ, demis şi sancţionat prin moţiune atunci când era ministru, desemnat şi nevotat nici de PNL să prezinte planul de măsuri despre care vorbeşte, pentru a asigura pe toti cetăţenii acestei ţări că legile în vigoare vor fi respectate, inclusiv majorările de pensii, salarii ale dascălilor şi alocaţii de stat pentru copii.", a precizat Budăi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2020, 23:50)
Nea Budai baga intirziat hirtia-n automatul UE.
Oare mai conteaza si prostia mea in deficit excesiv ??? Or poate ba ?
Buda-i una-n fundul curtii in toata Romania si la care merge 22% din populatiunea mea.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Rasputin în data de 06.03.2020, 07:54)
Budai crede ca este de datoria lui sa spuna ceva. Ca sa nu zica lumea ca nu este pe faza sau ca nu intelege nimic pentru ca el a fost sofer si si-a luat bacalaureatul la 30 de ani. Dar si pentru stima de sine: “uite,, desi semialfabetizat, am fost ministru PSD si am si opinii”.