Bugetul de stat încinge dezbaterile din Parlament

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 1 martie 2021

Sursa foto: Facebook/Raluca Turcan

Sursa foto: Facebook/Raluca Turcan

Bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat intră în plenul Parlamentului. Este pentru a doua oară în ultimii trei ani, când bugetul de stat urmează să fie dezbătut şi adoptat în luna martie, deşi conform legislaţiei în vigoare, acesta ar fi trebuit conturat încă de la finalul anului trecut. Ultimul dată când bugetul a fost adoptat în luna martie, a fost în anul 2019, când premierul Viorica Dăncilă a aşteptat ca echipa alcătuită din Liviu Dragnea, Darius Vâlcov, Călin Popescu Tăriceanu, Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu şi Eugen Teodorovici să cadă de acord cu privire la modul în care trebuia să fie împărţiţi banii publici în acel an.

Senatorii şi deputaţii se vor reuni astăzi, începând, cu ora 16 în plen comun pentru a dezbate proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul în curs. Se anunţă o şedinţă de plen încinsă în care opoziţia parlamentară va încerca să demonstreze, fie doar şi pentru alegătorii proprii, că bugetul întocmit de guvernul Cîţu este unul al austerităţii şi că, dacă ar dori, coaliţia PNL-USR-PLUS-UDMR ar putea găsi resursele necesare pentru dublarea alocaţiilor, majorarea pensiilor şi creşterea salariilor din sectorul bugetar.

Pe de altă parte, puterea politică nu îşi doreşte să depăşească ţinta de deficit stabilită în proiectul de buget, de 7,16%, şi agreată în urmă cu două săptămâni cu şefii Comisiei Europene, ţintă menită să îi asigure pe oficialii de la Bruxelles că vom reintra în deficitul de 3% până la finalul anului 2024.

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au dat, sâmbătă, raport favorabil la proiectul legii bugetului de stat, cu 25 de voturi "pentru" şi 16 voturi "împotrivă". În dezbaterile din comisii nu a fost adoptat niciun amendament, proiectul fiind trecut în forma Guvernului.

De notat că în comisii, nu s-a mai amintit nimic despre amendamentul pe care Ludovic Orban spunea parlamentarii liberali îl vor introduce privitor la subvenţionarea transportului studenţilor pe calea ferată şi nici cel privind susţinerea cu o sumă consistentă a programului de promovare la export a companiilor din ţara noastră.

Cu toate acestea, dezbaterile din comisii au prefigurat ceea ce este posibil să se întâmple astăzi şi mâine în Parlament, privind disputele politice dintre cele două tabere. Acuzaţiile au zburat dintr-o parte în cealaltă, jignirile nu au lipsit nici ele, demonstrând încă o dată că reprezentanţii clasei politice din ţara noastră nu fac niciun efort pentru a reintra în graţiile electoratului care îi plasează pe politicieni pe ultimele locuri în topul încrederii. Cele mai aprinse discuţii au fost legate de bugetul Ministerului Muncii, privind valoarea punctului de pensie şi a alocaţiilor pentru copii, precum şi cele privind dorinţa Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi a Ministerului Energiei privind vânzarea prin intermediul pieţei de capital a unor pachete minoritare de acţiuni de la companiile de stat.

Proiectul bugetului de stat adoptat în comisiile reunite de buget-finanţe stabileşte venituri în sumă de 173,7 miliarde lei şi cheltuieli în sumă de 326,4 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 261 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 87,3 miliarde lei.

La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB, respectiv 364,9 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,9 miliarde de lei.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere de 4,31% prevăzută pentru anul 2021.

În privinţa proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat, acesta a fost avizat pozitiv de comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament cu 25 voturi "pentru" şi 16 "împotrivă". Conform proiectului, bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii se stabileşte la venituri în sumă de 90 miliarde lei lei, şi identic la cheltuieli, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare.

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte la venituri în sumă de 283,3 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de aproape 140,4 milioane lei, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 142,9 milioane lei.

La elaborarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi al asigurărilor pentru şomaj pe anul 2021 s-au avut în vedere următoarele: valoarea punctului de pensie de 1442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% la 1 septembrie 2020; creşterea câştigului salarial mediu brut în anul 2021 la 5380 lei, faţă de 5150 lei estimat pentru anul 2020 şi 4853 lei realizat în anul 2019; creşterea numărului de şomeri înregistraţi, ajungându-se astfel la finele anului 2021 la 310.000 persoane, de la 305.000 persoane la finele anului 2020 şi creşterea ratei şomajului înregistrat, ajungându-se astfel la finele anului 2021 la 3,6% faţă de 3,5% la finele anului 2020.

Documentul mai precizează că prin bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 se asigură repartiţia produsului intern brut pentru domeniul social ce priveşte sistemul public de pensii şi sistemul asigurărilor pentru şomaj. În anul 2021 pentru susţinerea acestor două sectoare se alocă 8,4% din produsul intern brut.

Dezbaterile pe cele două proiecte legislative vor continua şi mâine, când este programat şi votul final.

Proiectul bugetului de stat nu i-a nemulţumit doar pe liderii opoziţiei politice, ci şi pe aleşii locali atât ai coaliţiei de guvernare, cât şi ai PSD. În cadrul unei dezbateri privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, primarii s-au plâns de problemele cu care se confruntă privind finanţarea proiectelor de investiţii locale. De aceea, Ludovic Orban, preşedintele PNL, a anunţat intenţia actualei coaliţii de guvernare de a lansa un nou program de dezvoltare locală. Ar fi vorba de PNDL 3, iar finanţarea acestuia ar putea începe anul viitor, în condiţiile în care sunt acordate fonduri şi prin PNRR. Liderul liberal a precizat că investiţiile vor rămâne prioritare şi anul viitor, chiar dacă deficitul bugetar va trebui redus considerabil.

"Vom avea discuţii începând cu a două parte a anului pentru a stabili ce urmează să fie finanţabil. O vom face în consultare cu localităţi, vom stabili criterii, mecanisme, astfel încât să nu existe discriminare politică la alocarea proiectelor, să poată avea acces în funcţie de de criteriile de prioritizare şi evident vom aloca o sumă importantă. (...) Sunt sate muribunde, sunt sate unde ai 20 de decese şi o naştere, sunt sate care vor muri. Noi, din păcate, la Ministerul Dezvoltării nu mai avem decât contabili, Ministerul Dezvoltării a ajuns un facturier pe PNDL, nu mai au oameni care să aibă viziune de dezvoltare", a afirmat liderul liberal Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Conform acestuia, primarii trebuie să discute cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru ca priorităţile lor să fie incluse în PNRR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb