Bugetul "Petrom" pe 2009, prea pesimist

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 mai 2009

Analiştii văd profit în creştere cu până la 70% anul acesta

Analiştii de pe piaţa de capital consideră că aşteptările conducerii "Petrom" (simbol SNP) pentru acest an sunt prea pesimiste şi aşteaptă ca rezultatele din acest an să se situeze mult peste cele de anul trecut, dacă nu vor apărea factori perturbatori, precum în 2008, când societatea a înregistrat provizioane mari.

Interesul ridicat al investitorilor la cumpărare a făcut, ieri, ca acţiunile SNP să sară cu peste 10%, fiind tranzacţionate la 0,21 lei/titlu, chiar înainte ca "Petrom" să-şi anunţe rezultatele trimestriale.

Compania estimează pentru acest an un profit net de 1,11 miliarde de lei, cu 8,6% mai mult comparativ cu câştigul obţinut în 2008. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli, afacerile ar urma să scadă cu peste 33%, la 11,12 miliarde de lei.

Adrian Danciu, şeful departamentului de analiză de la "Broker" Cluj-Napoca, consideră că bugetul propus "Petrom" este uşor subevaluat faţă de potenţialul real al companiei.

"Pentru anul 2009, în condiţiile în care nu vor apărea noi elemente care să conducă la noi provizioane, estimez o cifră de afaceri de 13,5 miliarde lei şi un profit brut de 1,7 miliarde lei", ne-a spus domnul Danciu.

În condiţiile în care veniturile operaţionale, cât şi profitul, sunt direct influenţate de cotaţiile internaţionale ale preţului ţiţeiului, precum şi de marjele de rafinare şi cursul de schimb, domnia sa crede că nu este plauzibilă o menţinere a preţului mediu la petrol sub 50 dolari/baril.

Referitor la evoluţia bursieră a titlurilor SNP, domnul Danciu crede că preţul se va menţine pe un trend ascendent, cel puţin în prima parte a anului, şi vede o ţintă de 0,32 - 0,35 lei pe acţiune, până la sfârşitul aces­tui an.

La acelaşi preţ văd acţiunile SNP şi analiştii de la "Vienna Investment", care sus­ţin că "Petrom" ar trebui să resimtă anul acesta efectul favorabil al inves­tiţiilor efectuate în ultimii ani în modernizarea şi exploatarea unor noi capacităţi de producţie.

"Valorile interesante ale indicatorilor PER şi P/BV constituie unul dintre principalele atuuri ale "Petrom", iar publicarea rezultatelor pe primul trimestru este de aşteptat să aducă o reconfirmare că, din punct de vedere fundamental, evoluţia companiei rămâne una solidă", ne-a explicat Răzvan Popescu, din cadrul "Vienna Investment".

Şi Andreea Gheorghe, şefa departamentului de analiză din cadrul "Intercapital Invest", susţine că o depăşire a bugetului ar trebui să aibă loc, în condiţiile în care cotaţiile petrolului vor depăşi media de la începutul acestui an.

"În prezent, majoritatea companiile mari şi lichide de la Bursă prezintă indicatori de evaluare atractivi, iar lichiditatea ridicată atrage şi mai mult investitorii, un trend generalizat de creştere putând aduce aprecieri interesante pe aceste acţiuni", a conchis doamna Gheorghe.

Compania "Petrom" este principalul jucător de pe piaţa petrolului din ţara noastră, cu un capital social de 5.664,41milioane lei, divizat în acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei. Acţiunile societăţii sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti, la categoria I, de la data de 3 septembrie 2001.

Acţionarul majoritar al companiei este "OMV Aktiengesellschaft", cu 51,01% din capitalul social, în timp ce "AVAS" deţine 20,64% din acţiuni şi "Fondul Proprietatea" 20,11% din acţiuni, restul de 8,24% din titluri fiind tranzacţionate liber pe bursă de alţi acţionari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb