• Analiştii văd profit în creştere cu până la 70% anul acesta
Analiştii de pe piaţa de capital consideră că aşteptările conducerii "Petrom" (simbol SNP) pentru acest an sunt prea pesimiste şi aşteaptă ca rezultatele din acest an să se situeze mult peste cele de anul trecut, dacă nu vor apărea factori perturbatori, precum în 2008, când societatea a înregistrat provizioane mari.
Interesul ridicat al investitorilor la cumpărare a făcut, ieri, ca acţiunile SNP să sară cu peste 10%, fiind tranzacţionate la 0,21 lei/titlu, chiar înainte ca "Petrom" să-şi anunţe rezultatele trimestriale.
Compania estimează pentru acest an un profit net de 1,11 miliarde de lei, cu 8,6% mai mult comparativ cu câştigul obţinut în 2008. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli, afacerile ar urma să scadă cu peste 33%, la 11,12 miliarde de lei.
Adrian Danciu, şeful departamentului de analiză de la "Broker" Cluj-Napoca, consideră că bugetul propus "Petrom" este uşor subevaluat faţă de potenţialul real al companiei.
"Pentru anul 2009, în condiţiile în care nu vor apărea noi elemente care să conducă la noi provizioane, estimez o cifră de afaceri de 13,5 miliarde lei şi un profit brut de 1,7 miliarde lei", ne-a spus domnul Danciu.
În condiţiile în care veniturile operaţionale, cât şi profitul, sunt direct influenţate de cotaţiile internaţionale ale preţului ţiţeiului, precum şi de marjele de rafinare şi cursul de schimb, domnia sa crede că nu este plauzibilă o menţinere a preţului mediu la petrol sub 50 dolari/baril.
Referitor la evoluţia bursieră a titlurilor SNP, domnul Danciu crede că preţul se va menţine pe un trend ascendent, cel puţin în prima parte a anului, şi vede o ţintă de 0,32 - 0,35 lei pe acţiune, până la sfârşitul acestui an.
La acelaşi preţ văd acţiunile SNP şi analiştii de la "Vienna Investment", care susţin că "Petrom" ar trebui să resimtă anul acesta efectul favorabil al investiţiilor efectuate în ultimii ani în modernizarea şi exploatarea unor noi capacităţi de producţie.
"Valorile interesante ale indicatorilor PER şi P/BV constituie unul dintre principalele atuuri ale "Petrom", iar publicarea rezultatelor pe primul trimestru este de aşteptat să aducă o reconfirmare că, din punct de vedere fundamental, evoluţia companiei rămâne una solidă", ne-a explicat Răzvan Popescu, din cadrul "Vienna Investment".
Şi Andreea Gheorghe, şefa departamentului de analiză din cadrul "Intercapital Invest", susţine că o depăşire a bugetului ar trebui să aibă loc, în condiţiile în care cotaţiile petrolului vor depăşi media de la începutul acestui an.
"În prezent, majoritatea companiile mari şi lichide de la Bursă prezintă indicatori de evaluare atractivi, iar lichiditatea ridicată atrage şi mai mult investitorii, un trend generalizat de creştere putând aduce aprecieri interesante pe aceste acţiuni", a conchis doamna Gheorghe.
Compania "Petrom" este principalul jucător de pe piaţa petrolului din ţara noastră, cu un capital social de 5.664,41milioane lei, divizat în acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei. Acţiunile societăţii sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti, la categoria I, de la data de 3 septembrie 2001.
Acţionarul majoritar al companiei este "OMV Aktiengesellschaft", cu 51,01% din capitalul social, în timp ce "AVAS" deţine 20,64% din acţiuni şi "Fondul Proprietatea" 20,11% din acţiuni, restul de 8,24% din titluri fiind tranzacţionate liber pe bursă de alţi acţionari.