Buletin Macroeconomic Special

R.S.
Macroeconomie / 7 august

Buletin Macroeconomic Special

BNR a tăiat dobânda cheie la 6,50%

Ciclul de relaxare a dobânzii de politică monetară a continuat la începutul lui august, banca centrală reducând dobânda de politică monetară cu încă 25 puncte de bază până la 6,50%. Dobânda la facilitatea de credit a scăzut la 7,50%, iar cea la facilitatea de depozit la 5,50%. Nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii a fost menţinut, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Continuăm se anticipăm un nivelul al dobânzii cheie de 6,25% la finele acestui an, abordarea BNR rămânând una precaută, având în vedere temperarea pantei descendente a preţurilor de consum în perioada următoare, dar şi o serie de riscuri importante de natură internă şi externă care pot afecta procesul dezinflaţionist din România.

Principalele mesaje din comunicatul BNR:

i) Ritmul anual de creştere al preţurilor de consum a continuat să încetinească până la 4,94% în luna iunie, peste aşteptările băncii centrale, în contextul atenuării dinamicii inflaţiei de bază şi a preţului combustibililor parţial contrabalansată de scumpirea gazelor naturale. Inflaţia anuală CORE2 ajustat şi-a menţinut tendinţa de decelerare rapidă în iunie, aceasta coborând la 5,7% de la 7,1% în martie 2024. Decelerarea a fost antrenată de efectele de bază dezinflaţioniste, corecţia descendentă a cotaţiilor mărfurilor la care s-au adăugat temperarea preţurilor de import şi calmarea aşteptărilor inflaţioniste pe termen scurt.

ii) Spre deosebire de comunicatul anterior (luna iulie a.c.) unde BNR vedea o creştere trimestrială a PIB "vizibil mai solidă" în trimestrul al II-lea faţă de primul. Aceasta se aşteaptă acum la o creştere trimestrială "ceva mai solidă", menţinând însă termenul de creştere "notabilă" faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Banca centrală a mai consemnat în comunicat că rata şomajului BIM a crescut gradual în perioada aprilie-iunie a.c. la 5,5%, în timp ce intenţiile de angajare s-au mai temperat după cum arată sondajele lunii iulie. De asemenea, dinamica salariului brut a dat semne de încetinire în perioada aprilie-mai, însă rămâne foarte ridicată, în teritoriu de două cifre.

iii) Riscurile şi incertitudinile la adresa creşterii economice şi inflaţiei au rămas în general aceleaşi, acestea decurgând din: a) politica fiscală şi de venituri, după cum arată execuţia bugetară din primele şase luni ale acestui an, inclusiv măsurile care vor fi aplicate în vederea consolidării bugetare; b) evoluţia preţurilor energiei, în contextul modificărilor legislative, alimentelor, având în vedere seceta prelungită, şi a cotaţiei petrolului, pe fondul menţinerii tensiunilor geopolitice; c) absorbţia fondurilor europene; d) deciziile de politică monetară ale BCE şi Fed şi ale băncilor din regiune; e) conflictul din Ucraina şi Orientul Mijlociu şi situaţia economică din Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb