Bursa de valori de la Amsterdam a devansat-o pe cea de la Londra în 2021, devenind cel mai important centru european de tranzacţionare a acţiunilor, în pofida eforturilor centrului financiar britanic de a face pieţele sale financiare mai atractive după Brexit, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Potrivit cifrelor comunicate de platforma Cboe Europe Exchange, care operează în ambele oraşe, valoarea medie a tranzacţiilor efectuate zilnic la Bursa de la Amsterdam a totalizat 8,97 miliarde de euro luna trecută, faţă de 8,32 miliarde de euro la Bursa de la Londra.
Chiar dacă anul trecut au fost reluate tranzacţiile cu acţiuni elveţiene în Marea Britanie, ceea ce a ajutat Londra să recupereze o parte din terenul pierdut, nu a fost suficient pentru ca City of London să-şi asigure prima poziţie, deoarece alte iniţiative nu au avut succes imediat.
În martie, Regatul Unit a relaxat reglementările privind listarea companiilor de achiziţii cu scop special (SPAC), care au un succes deosebit în SUA, dar până în noiembrie doar una fusese listată.
Operatorul bursier pan-european Euronext, care deţine bursa de valori de la Amsterdam, anunţase că a avut 22 de listări SPAC noi, reprezentând aproape jumătate din cele derulate anul trecut pe piaţa din Europa.
Ministerul britanic de Finanţe se confruntă cu solicitări din partea sectorului financiar de a accelera eforturile de sporire a competitivităţii pieţei de capital din Regatul Unit.
Autorităţile britanice au introdus reglementări mai flexibile pentru listările pe segmentul premium la London Stock Exchange Group (LSEG), într-o încercare de a atrage mai multe companii din domeniul tehnologiei, după exemplul Bursei din SUA.
LSEG a informat că anul trecut 122 companii s-au listat pe bursă, obţinând peste 22,75 miliarde de dolari, cel mai bun an din 2007.
Euronext anunţase că a avut un an record, cu 212 noi listări, în urma cărora s-au obţinut 29,42 miliarde de dolari.